Ο προϋπολογισμός που πήρε “10” στο Eurogroup και οι αντιπαθητικοί της κυβέρνησης

Διαβάζεται σε 4'

Η all star πεντάδα των υπουργών που συγκεντρώνουν τις περισσότερες αρνητικές γνώμες και ο Χατζηδάκης που δεν είχε ούτε μια διόρθωση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και το χαίρεται

Το Eurogroup

Εντάξει το εμπεδώσαμε! Μας το είπε ο Στέλιος Πέτσας, ο Θάνος Πετραλιάς και βέβαια ο Κωστής Χατζηδάκης στην συζήτηση του προϋπολογισμού: Η Ελλάδα στην οικονομία «πετάει». Στο εξωτερικό βλέπουν το οικονομικό επιτελείο και τους αποθεώνουν.

Το καλό είναι όμως πως ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών μας εξήγησε γιατί. Όπως είπε «στην τελευταία συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα του Eurogroup ο ελληνικός προϋπολογισμός, αυτός που συζητάμε σήμερα και επικρίνεται τόσο σφοδρά από την αντιπολίτευση, ήταν ο προϋπολογισμός εκείνος μαζί με έξι ακόμα ευρωπαϊκές χώρες που πέρασε χωρίς καμία παρατήρηση, θεωρώντας το Eurogroup ότι είναι ένας προϋπολογισμός που ακολουθεί τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου».

Επειδή όμως οι πολίτες μετά από 10 χρόνια μνημόνιο ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει Eurogroup όπως και τι σημαίνει να σε θεωρούν «καλό μαθητή», κατάλαβαν την ουσία του ισχυρισμού.

Η πεντάδα

«Ακροδεξιοί» κι «ακροκεντρώοι»! Αυτή φαίνεται να είναι η σύνθεση των υπουργών που έχουν τις περισσότερες αντιπάθειες. Αν πιστέψουμε τουλάχιστον την τελευταία δημοσκόπηση της MRB.

Αναμενόμενο ήταν τις περισσότερες αρνητικές γνώμες, πάνω από το 50% μάλιστα, να συγκεντρώνουν ο Άδωνις Γεωργιάδης (που εκτίθεται συχνά πυκνά) αλλά και ο Μάκης Βορίδης που διαθέτει τις πλέον «σκληρές» απόψεις. Ειδική μνεία όμως πρέπει να γίνει στην Νίκη Κεραμέως που βρέθηκε ανάμεσα στο εν λόγω δίδυμο όντας λίγο πιο «αντιπαθητική» από τον Μ.Βορίδη και κάπως λιγότερο από τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Όμως την «πεντάδα συμπληρώνουν δύο υπουργοί προερχόμενοι από το «εκσυγχρονιστικό κέντρο»: Η Λίνα Μενδώνη και Μιχαλης Χρυσοχοϊδης. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο δεύτερος έχει θητεύσει σε ζόρικα υπουργεία μπορεί και να θεωρηθεί αυτό …κατόρθωμα για την υπουργό Πολιτισμού. Πότε άλλος προκάτοχός της άλλωστε κατάφερε κάτι τέτοιο.

Για τον Ανδρέα

Με έμμεσες και άμεσες αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου οι παρεμβάσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην συζήτηση που γίνεται στην Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2024, όπως διαπιστώσαμε.

Ο εισηγητής του κόμματος, Πάρις Κουκουλόπουλος, αναφερόμενος στις προτάσεις που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την οικονομία σχολίασε: «Αυτή την έννοια έχει σήμερα η κοινωνική απελευθέρωση για την οποία μίλησε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Απελευθερώνουμε την κοινωνία με αυτές τις προτάσεις μας αντί να την εγκλωβίζουμε».

Σε ανάλογο πνεύμα και ο Παύλος Γερουλάνος. Απαντώντας στο κυβερνητικό επιχείρημα σχετικά με το ότι η Ευρώπη είναι σήμερα πολύ ανταγωνιστική για να μπορεί μια χώρα σαν την Ελλάδα να διεκδικεί απάντησε με αναφορά «στις εποχές που η πατρίδα μας ήξερε να διεκδικεί και να κερδίζει, πολιτικές που έμοιαζαν ταμπού, όπως τα μεσογειακά προγράμματα». Δηλαδή … Ανδρέας Παπανδρέου πάλι.

Πράσινες μπίζνες

Μια και μιλάμε για τις θέσεις των κομμάτων στον προϋπολογισμό, ας ασχοληθούμε και με το κόμμα «Νίκη». Ανάμεσα στις θέσεις που εξέφρασε μέσω του εισηγητή του Θανάση Βορύλλα υπάρχει μία αναμενόμενη και μία …λιγότερο αναμενόμενη.

Η πρώτη αφορά τις …νοικοκυρές. Αφού η Νικη ζητά να υπάρξει «θέσπιση μηνιαίου επιδόματος κατ’ οίκον μητρότητας για μητέρες δύο ή περισσότερων τέκνων που επιλέγουν οικιακά αντί επαγγέλματος, ώστε να μεγαλώνουν οι ίδιες τα παιδιά τους στο σπίτι». Μια πρόταση πολύ συμβατή με τις αντιλήψεις του εν λόγω κόμματος για τις γυναίκες.

Όμως η Νίκη πρότεινε και κάτι άλλο: «Αύξηση της συμμετοχής ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα παραγωγής. Προτείνουμε την άμεση χωροθέτηση και αδειοδότηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Προσέλκυση επενδύσεων για να αξιοποιήσει η Ελλάδα το ισχυρό δυναμικό ΑΠΕ». Αρκετά …επιθετικό δεν βρίσκετε;

Κάποιοι σχολίασαν πως ίσως η θέση αυτή να σχετίζεται με την βούληση μοναστηριών και άλλων διαχειριστών εκκλησιαστικής περιουσίας  στο Αιγαίο και την υπόλοιπη χώρα να κάνουν «πράσινες μπίζνες». Είδωμεν…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα