Προϋπολογισμός 2024: Σφυροκόπημα στην κυβέρνηση για ακρίβεια, φόρους και πάγωμα δαπανών

Διαβάζεται σε 5'
Προϋπολογισμός 2024: Σφυροκόπημα στην κυβέρνηση για ακρίβεια, φόρους και πάγωμα δαπανών
Συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό EUROKINISSI

Σφοδρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση την πρώτη ημέρα της συζήτησης στην Βουλή που ολοκληρώνεται την Κυριακή. Απαντά με το… 41%

Σφυροκόπημα για την ακρίβεια, την μείωση της αγοραστικής αξίας των μισθών, το πάγωμα των κοινωνικών δαπανών και την αύξηση της φορολογίας δέχεται από σήμερα στην Βουλή η κυβέρνηση στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2024, η οποία απαντά με επίκληση του αποτελέσματος των τελευταίων εκλογών. Η διαδικασία αναμένεται να κορυφωθεί την Κυριακή το βράδυ με τις ομιλίες των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων πριν την ονομαστική ψηφοφορία για την επικύρωσή του. Τον προϋπολογισμό θα στηρίξουν μόνον οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης απάντησε στις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας πως “ακούσαμε καταστροφολογία” και τονίζοντας πως “την αντιπολίτευση την σχολίασε δεόντως ο ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές”.

Υποστήριξε ότι σε διεθνές επίπεδο η Ελλάδα στην οικονομία αποτελεί “ευχάριστη έκπληξη” με ανάπτυξη “πολύ μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης” ενώ στις επενδύσεις “η Ελλάδα είναι 3η σε ολόκληρη την Ε.Ε”. Μίλησε για “ρεκόρ των άμεσων ξένων επενδύσεων όλης της τελευταίας 20ετίες” ενώ “στις εξαγωγές φτάσαμε σε ρεκόρ επίσης όλων των εποχών με 49% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν κάνει προβλέψεις και προβλέπει ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στις εξαγωγές το 2023”. Όσο για τους μισθούς δήλωσε πως η Ελλάδα στην Ευρώπη είναι “στην 10η θέση ενώ είμασταν στην 18η. Είναι βελτίωση ή δεν είναι βελτίωση;”.

Η αντιπολίτευση

Νωρίτερα έντονη ήταν η κριτική που άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης εστιάζοντας κυρίως στην συνεχιζόμενη άνοδο της ακρίβειας την οποία βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς σημείωσε πως “η Ελλάδα είναι εικοστή πέμπτη στους τριάντα έξι στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ και τριακοστή δεύτερη στους τριάντα έξι στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ. Κανένα αναπτυξιακό θαύμα δεν έχει επισυμβεί και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι στο 55% της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν στην αρχή της κρίσης ήταν στο 70%. Ταυτόχρονα, κατά η διάρκεια της δικής σας Κυβέρνησης το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί κατά 20 δισεκατομμύρια και ο διάδρομος επίλυσης αυτής της μεγάλης κρίσης φαίνεται, κατά τη δική σας αντίληψη, να είναι τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι εκτιμάται ότι μέχρι το 2026 θα πάνε στους διακόσιους πενήντα χιλιάδες”. Τόνισε επίσης πωςτα φορολογικά έσοδα δεν αυξάνονται λόγω της ανάπτυξης. Τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται επειδή αρνείστε να τιθασεύσετε το τέρας του πληθωρισμού και το αφήνετε να πέσει στα κεφάλια των νοικοκυριών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων”.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Πάρις Κουκουλόπουλος επισήμανε ότι “οι πολίτες έχουν μια εντελώς διαφορετική άποψη για την ακρίβεια, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Όχι όλοι, γιατί είναι και κάποιοι λίγοι που είναι ευνοημένοι. Η Κυβέρνηση, κραδαίνει αριθμούς, ενώ οι πολίτες αποτιμούν τη δική τους κατάσταση“. Αναφερόμενος στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ είπε ότι “δίλημμα για εμάς ανάμεσα στην οικονομία και την κοινωνία δεν υφίσταται. Ποτέ δεν υπήρχε αυτό το δίλημμα για τη δικιά μας αντίληψη, για τη δικιά μας πολιτική αντίληψη, για τη δικιά μας ιδεολογία”. Έμφαση έδωσε στο ζήτημα της ακρίβειας λέγοντας ότι “η Κυβέρνηση διαρκώς αιφνιδιάζεται. Η ακρίβεια δεν ξεκίνησε τώρα. Η ακρίβεια έχει αφετηρία. Το σπάσιμο της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω COVID –από εκεί ξεκίνησε το γαϊτανάκι- έχει εξελιχθεί παγκοσμίως σε πληθωρισμό απληστίας και η Κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα δεν έκανε τίποτα για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τίποτα για τις υπηρεσίες ελέγχου. Κανένα πραγματικό έλεγχο δεν άσκησε. Απλώς μοιράζει “pass”, “pass”, “pass”. Τίποτε άλλο! Αδυνατεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια γιατί είναι αιφνιδιασμένη!”

Εκπροσωπώντας το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι δείκτης αντιλαϊκότητας ενός φορολογικού συστήματος είναι το επίπεδο των έμμεσων φόρων, γιατί είναι ο ίδιος φορολογικός συντελεστής σε άνισα εισοδήματα”. Επισήμανε ότι “ο δείκτης της αναλογίας των έμμεσων φόρων σε σχέση με τους άμεσους ξεπέρασε το 60% τρεις φορές τα τελευταία 30 χρόνια: Το 1997 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για να ξεκινήσει η διαδικασία της ένταξης στην ΟΝΕ, το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την επίτευξη “δημοσιονομικής εξυγίανσης” και τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ για τα ματωμένα κρατικά πλεονάσματα”. Πρόσθεσε επίσης ότι “οι δαπάνες παραμένουν παγωμένες, καθώς η όποια αύξηση είναι κάτω από τον πληθωρισμό, άρα έχουμε μείωση”.

Επίσης εκπροσωπώντας την Νέα Αριστερά η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε ότι σε πλήρη αντίθεση με το κυβερνητικό αφήγημα 7 στους 10 πολίτες στην Ελλάδα, ποσοστό ρεκόρ σε ολόκληρη την Ευρώπη, θεωρούν τους εαυτούς τους φτωχούς. Η αμέσως επόμενη χώρα είναι η Βουλγαρία με σχεδόν μισό ποσοστό. Η πραγματικότητα, λοιπόν, όπως τουλάχιστον τη βιώνει η πλειονότητα των πολιτών απέχει δραματικά από την κυβερνητική αφήγηση”. Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση είπε πως “το στρατηγικό όραμα που αφηγείστε, αυτό της διευρυνόμενης ευμάρειας, υφίσταται πράγματι, αλλά αφορά ελαχίστους, που τα τελευταία χρόνια απολαμβάνουν μια άνευ προηγουμένου κερδοφορία, που εσείς με τις πολιτικές σας επιλογές τροφοδοτείτε, ασκώντας τελικά μια πολιτική σύμμαχο της απληστίας των ελαχίστων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα