Οι απευθείας αναθέσεις του Σταϊκούρα και κάτι δημοσκοπήσεις περιφερόμενες

Ο υπουργός Υποδομών ήταν σαφής για το πώς θα διατεθούν τα κονδύλια ανάταξης στο Θεσσαλικό κάμπο, ενώ τα γκάλοπ στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάποιες περίεργες ιδιότητες

Απευθείας

Όπως και να το πεις, όπως και να το διαβάσεις απευθείας αναθέσεις είναι! Ο λόγος για την περίφημη τροπολογία που έφερε χθες στην Βουλή ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας και αφορά το σύστημα που θα ισχύσει για την ανάθεση των έργων στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία.

Πολύ καλά το περιέγραψε άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός στην Βουλή, όταν ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο θα ανατίθενται τα έργα: «Για την επιλογή του αναδόχου προσκαλούνται τουλάχιστον τρεις εργοληπτικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στην εκτέλεση έργων αντίστοιχης κατηγορίας υποδομών». Πράγμα που μάλλον σημαίνει εταιρίες που …έχουν ήδη συνεργαστεί με την κυβέρνηση στο παρελθόν.

Τώρα αν εδώ διαπιστώνετε κάποιες ομοιότητες με τη περίοδο του Covid 19 και το πώς ένα τόσο αρνητικό γεγονός έγινε αφορμή για να μοιραστεί χρήμα μέσω της «Λίστας Πέτσα» είστε απλά καχύποπτοι. Άλλωστε στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για 600 εκατομμύρια (πάντα σύμφωνα με τον Χρ.Σταϊκούρα). Οπότε διαφέρουν ακόμη και τα μεγέθη.

200 χρόνια

Μάλλον περίεργα λόγια …εμψύχωσης επέλεξε για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Κατηγορώντας μάλιστα την αντιπολίτευση που δε ακολουθεί την τακτική του για «κλάψα».

Πιο συγκεκριμένα ο προερχόμενος από τον χώρο του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ υπουργός παρέπεμψε στο 1821. Λέγοντας πως «όταν ξεκίνησε να δημιουργείται το σύγχρονο ελληνικό κράτος δεν υπήρχαν ούτε σπίτια, ούτε δρόμοι, ούτε γεφύρια, ούτε ζώα, ούτε δέντρα, ούτε σπόροι για να σπείρουν, τίποτα, ο ορισμός της απόλυτα καμένης γης, και σε διακόσια χρόνια αυτός ο λαός και αυτό το έθνος μέσα από τη λειτουργία αυτού του κράτους κατάφερε να είναι σήμερα στα τριάντα πιο πλούσια κράτη του κόσμου».

Είναι βέβαιο πως αυτό για τα «200 χρόνια» δεν θα ακούστηκε και ιδιαίτερα ελπιδοφόρο στον Θεσσαλικό κάμπο.

Σύνδεση

Μια και αναφερθήκαμε στον Γιώργο Φλωρίδη να υπογραμμίσουμε και μία άλλη δήλωση του. Δήλωσε ότι θέματα που αφορούν την νομική ασυλία των τραπεζικών στελεχών «θα συζητηθούν με την ευρεία παρέμβαση που γίνεται στον Ποινικό Κώδικα». Δίχως να πει πάντως κάτι συγκεκριμένο.

Επίσης χθες το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, προκειμένου να συζητηθεί η δυνατότητα των ιδρυμάτων να βοηθήσουν για τις πλημμύρες στην Θεσσαλία.

Να συνδέσουμε άραγε τα δύο αυτά γεγονότα ή όχι; Σύντομα θα μάθουμε…

Περιφερόμενες

Εκλογές χωρίς …δημοσκοπήσεις δεν γίνονται. Η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ που την Κυριακή θα επιλέξει το πρόσωπο που θα γίνει ο νέος του πρόεδρος δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ακόμη κι αν δεν μπορεί κανένας δημοσκόπος να προσδιορίσει με στοιχειώδη ακρίβεια το πόσοι θα ψηφίσουν.

Πάντως στην συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία φαίνεται πως καταγράφθηκε κι ένα νέο είδος δημοσκοπήσεων. Οι … «περιφερόμενες». Αυτές δηλαδή που κυκλοφορούν επί μέρες στην δημοσιογραφική πιάτσα, μέχρι να βρεθεί κάποιος που να θελήσει να τις δημοσιεύσει. Ιδίως όταν δίνουν περίεργα και πολύ, πολύ τραβηγμένα αποτελέσματα.

Μακρόνησος

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πιθανό και να μην μπορούσε να μαντέψει τις αντιδράσεις θα δημιουργούσε η πρωτοβουλία του να χρησιμοποιήσει την Μακρόνησο ως φόντο για την προεκλογική του εκστρατεία. Προφανώς εξαιτίας του ιστορικού βάρους του χώρου. Αυτοί που (καθόλου κρυφά) τον συμβουλεύουν πάντως ήξεραν. Και μάλιστα πολύ καλά.

Ένα επίσης ενδιαφέρον ερώτημα για την συγκεκριμένη υπόθεση έχουν θέσει (και δημόσια) όσοι γνωρίζουν για τις διαδικασίες που προβλέπονται από το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου κάποιος να βιντεοσκοπήσει επαγγελματικά στον συγκεκριμένο χώρο. Απαιτείται ειδική άδεια του υπουργείου. Άραγε αυτή παραχωρήθηκε; Κι αν ναι από ποιόν;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα