Οι Στάβλοι του Νότη Μηταράκη και η Έφη που τους μπέρδεψε

Όταν η "κόκκινη" υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει γαλλικά και πιάνο ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη γίνεται το τρίτο κρούσμα αρρυθμιών στην κυβέρνηση.

Σταυλίσια

Ας ελπίσουμε πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν πρόλαβε να προκηρύξει κάποιον διαγωνισμό η (Θεός Φυλάξοι) κάποια απευθείας ανάθεση για την κατασκευή κι αποπεράτωση των σταβλων της Ελληνικής Αστυνομίας. Εννοούμε προφανώς πριν χθεσινή πρωθυπουργική παρέμβαση που απέκλεισε το ενδεχόμενο έφιππων αστυνομικών.

Όχι τίποτε άλλο μα ο Νότης Μηταράκης έκανε την σχετική ανακοίνωση με μεγάλη σιγουριά. Με ύφος που γι κανένα λόγο δεν έδινε λαβή υποψίας για το «άδειασμα» που επακολούθησε.

Θα ήταν καλό για τον νεοδιορισμένο και προσφάτως ορκισμένο υπουργό επίσης να είναι το μόνο «άδειασμα» που θα καταγραφεί. Πώς δεν θα επιβεβαιωθούν και κάποιες φήμες που μιλούν για διάψευση και της ανακοίνωσης περί κατάργησης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Αρρυθμίες

Όχι τίποτε άλλο μα φαίνεται να καταγράφονται πολλές κυβερνητικές «αρρυθμίες» τελευταία. Θα προσθέταμε μάλιστα αδικαιολόγητες για κυβέρνηση που κέρδισε τις εκλογές με τόσο μεγάλη διαφορά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μία ο Βορίδης που διαφώνησε με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, μετά ο Φλωρίδης που δεν ήξερε ποιο κόμμα έφερε την διάταξη για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών και τώρα ο Μηταράκης με τα δικά του.

Όλα αυτά μαζί θα μπορούσαν να συνιστούν σε άλλη χρονική στιγμή ακόμη και συνθήκη …ανασχηματισμού. Πράγμα βεβαίως απίθανο για μια κυβέρνηση τόσο «φρέσκια» που δεν έχει ψηφίσει ούτε καν ένα νομοσχέδιο.

Εκπλήξεις

Μια και αναφερθήκαμε στο θέμα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας οι φήμες λένε ότι οι νομοθετικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν ταχύτατα την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή. Ίσως μάλιστα μπορέσει να ξεκινήσει και η επεξεργασία του πρώτου κυβερνητικού νομοσχεδίου.

Κατά πάσα πιθανότητα αυτό του υπουργείου Οικονομικών που περιέχει κάποια μέτρα από τις προεκλογικές κυβερνητικές δεσμεύσεις. Μεταξύ αυτών η αύξηση του αφορολογήτου, τα market pass και τα youth pass. Ήτοι σημαίνει πως ο Κωστής Χατζηδάκης θα κάνει κοινοβουλευτικό – νομοθετικό «ποδαρικό».

Πάντως η κοινοβουλευτική εμπειρία των τελευταίων δεκαετίων – αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη – υποδηλώνει πως τέτοια νομοθετήματα είναι ότι πρέπει και για …δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο αρμόδιος υπουργός και αντιπρόεδρος της Ν.Δ έχει άλλωστε αποδείξει την προθυμία του για τέτοιες αποστολές.

Τους μπέρδεψε

Μπερδέματα στα ΜΜΕ που είναι προσκείμενα στην κυβέρνηση πρέπει να δημιούργησε η χθεσινή παρουσία της Έφης Αχτσιόγλου. Αυτή με την οποία δημοσιοποίησε την πλατφόρμα της υποψηφιότητάς της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδίως όταν η «Κόκκινη Έφη» όπως την αποκαλούσαν διάφορα ψηφιακά πρωτοσέλιδα αποδείχθηκε – κατά δήλωσή της- ότι διαθέτει παιδεία με γαλλικά, πιάνο και μπαλέτο. «Αστική παιδεία» όπως είπε και η ίδια σχολιάζοντας.

Η αλήθεια είναι όμως ότι το μιντιακό σύστημα επέδειξε «αντανακλαστικά» και άλλαξε γρήγορα το αφήγημα του. Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς στους «συνήθως υπόπτους» ιστοχώρους. Έτσι ξαφνικά το … «κατηγορητήριο» μεταβλήθηκε και κατευθύνθηκαν στην υποψήφια αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι …ακριβώς αντίθετες επικρίσεις. Έστω και με έμμεσο τρόπο.

Το ότι η γνώση και η τέχνη σε όποια μορφή της ουδέποτε ήταν κάτι ξένο για τον χώρο της Αριστεράς (σε αντίθεση μάλιστα με κάποιες πλευρές της Δεξιάς) προφανώς δεν περνάει από το μυαλό κάποιων αρθρογράφων.

Δημοσιονομική αποτίμηση

Πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η διαρροή που αναφέρει ότι στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα περιλαμβάνεται και η δημοσιονομική αποτίμηση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων. Ιδίως εκεί που αναφέρει πως αυτό θα συμβεί «σύμφωνα με μεθοδολογία που θα αναπτύξει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο».

Για όποιον γνωρίζει στοιχειώδη οικονομικά είναι σαφές πώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με «πολιτικά ουδέτερο» τρόπο. Ούτε να υπάρξουν «αντικειμενικές» εκτιμήσεις μια και αυτά τα θέματα είναι άμεσα συναρτώμενα από τις πολιτικές προτεραιότητες κάθε κυβερνητικού φορέα. Άλλα ποιος ασχολείται τώρα με την Πολιτική Οικονομία και την Πολιτική Επιστήμη…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα