Τα άσχημα νέα για το νερό και μια Πολιτική Γραμματεία με στύλ

Διαβάζεται σε 5'

Όταν ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει τομές στην λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ παίζοντας με τις καρέκλες και μια υδάτινη ιστορία που θα ταλαιπωρήσει τους κυβερνώντες

Κάτι τρέχει με το νερό

Νέες “φουρτούνες” φέρνει στην κυβέρνηση η επαναφορά στην κορυφή της “ατζέντας”  του σχεδίου ενοποίησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)

Όπως πληροφορείται η στήλη, ήδη ένα “γαϊτανάκι” αναπτύσσεται μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη, υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη και Μεγάρου Μαξίμου, με τον κ. Βορίδη να εξφράζει έντονο προβληματισμό. Είναι προφανές ότι η όλη υπόθεση αποτελεί “καυτή”πατάτα και όπως φαίνεται δεν είναι πρόθυμοι πολλοί να την “αγγίξουν”, αν και ο κίνδυνος απώλειας πολλών κοινοτικών πόρων  δεν αφήνει πολλούς στην κυβέρνηση να ησυχάσουν.

Το όλο πλάνο, πάντως, που έχει ανακινηθεί και με πίεση των Βρυξελλών προβλέπει τη  συγχώνευση των πολλών σήμερα ΔΕΥΑ, σε ένα μικρό αριθμό. Π.χ. εξετάζεται η ενοποίηση όλων των ΔΕΥΑ της Κρήτης, όσο κι αν φαντάζει δύσκολο, η ένταξη υπό την “ομπρέλα” της ΕΥΔΑΠ, πολλών ΔΕΥΑ όμορων της Αττικής περιοχών και αντίστοιχα στην ΕΥΑΘ, άλλων περιοχών της Μακεδονίας κτλ. “Ακούγεται”, δε, ο αριθμός “9” για τις νέες μεγάλες ΔΕΥΑ, που θα πάρουν “πανω” τους τα πάγια αλλά και τα χρέη. Φαντάζει δύσκολο αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Σωκράτη Φάμελλο είχε φέρει το όλο θέμα στη Βουλή με τη μορφή Επίκαιρης Ερώτησης, η οποία συζητήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2020, για να απαντήσει ο τότε Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς ότι “η χώρα θα έπρεπε από το 2005 να έχει συμμορφωθεί, όπως και εσείς ξέρετε, με την κοινοτική οδηγία 91/271”. Πρόσθεσε,δε, ότι: “Υπάρχει δραματική καθυστέρηση στην ανάπτυξη των υποδομών, υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα να επιβαρυνθεί με πρόστιμο. Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις στο νερό…”

Πάντως ο  πρόεδρος Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης Γιώργης Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου είναι ήδη στα “κάγκελα” καθώς βλέπει το “πιάτο” να ξαναζεσταίνεται, με “άρωμα” αυξήσεων στα τιμολόγια και “παιχνίδι” συμφερόντων με τις εργασίες συντήρησης και “στήσιμο” νέων “μαγαζιών” με κομματικό “πρόσημο”. Όπερ έδει δείξαι…

Υπουργικός συνδικαλισμός

Έντονο “λομπινγκ” φαίνεται ότι έκανε για να “περάσει” τις απόψεις των δικηγόρων για το φορολογικό νομοσχέδιο, επιφανής υπουργός, πολύ κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου, που “τυγχάνει” να είναι και κορυφαίος νομικός. “Για υπουργικό συνδικαλισμό” μίλησε, όπως μαθαίνει, η στήλη, συνάδελφός του υπουργός. Φαίνεται πως η δικηγορική αλληλεγγύη είναι ισχυρή…

Τα νέα ήθη στην Π.Γ

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτες και πάνω από όλα βαθιά πολιτικές οι διαρροές από το “περιβάλλον” του Στέφανου Κασσελάκη (αυτό που κατά δήλωσή του …δεν έχει) για την χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι λοιπόν πληροφορηθήκαμε ότι έγιναν… ριζικές τομές στην συνεδρίαση του οργάνου. Όπως για παράδειγμα το ότι τα μέλη δεν ανεβαίνουν στο βήμα της αίθουσας για να μιλήσουν. Όπως επίσης και το ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν κάθεται απέναντι τους μαζί με τους γραμματείς όπως συνηθίζονταν, αλλά ανάμεσά τους. Καθότι αυτό συμβολίζει το “πρώτος μεταξύ ίσων”.

Διότι υποθέτουμε ότι αυτό ήταν μέχρι στιγμής το μεγάλο πρόβλημα του οργάνου: Το στύλ. Το πώς κάθονταν τα μέλη του και αν η σύγκλιση του οργάνου έμοιαζε με … workshop στο γρασίδι (δίνουμε ιδέες)

Όχι το ότι συνεδρίαζε σπανιότατα ή πως ακόμη και όταν συνεδρίαζε ο πρόεδρος δεν έδινε καμία απάντηση για την κριτική που του γίνονταν.

Υποθέτουμε πως στα “νέα ήθη” βέβαια περιλαμβάνεται και η δυνατότητα του Στέφανου Κασσελακη να φύγει στην μέση της διαδικασίας, όπως έγινε χθες.

Μόλις 388 σελίδες

Μόλις 388 σελίδες που περιέχουν 2.885 λέξεις είναι το …σύντομο υπόμνημα που απέστειλε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το δυστύχημα των Τεμπων η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Προκειμένου τα μέλη της να το διαβάσουν.

Η αποστολή του υπομνήματος έγινε μόλις 24 ώρες αφότου στην συνεδρίαση της επιτροπής της Τρίτης τέθηκε θέμα από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (με πρώτο τον Θανάση Πλεύρη) εάν μπορεί η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας να είναι μέλος της επιτροπής και ταυτόχρονα συνήγορος κατηγορίας στην ίδια υπόθεση.

Πραγματικά είναι να απορεί κανείς για το πότε η Ζωή Κωνσταντοπούλου πρόλαβε να γράψει ένα υπόμνημα σε μέγεθος πτυχιακής εργασίας ή βιβλίου (ότι προτιμάτε). Όπως επίσης και για το αν θα βρεθεί βουλευτής – μέλος της επιτροπής ή του προεδρείου της που θα προλάβει να το διαβάσει έτσι ώστε να απαντήσει.

Το μόνον βέβαιο είναι πως η γαλαζια πλειοψηφία της επιτροπής έχει μια καλή …αφορμή για να σπαταλήσει τον μικρό συγκριτικά χρόνο που έχει δοθεί προκειμένου να εξεταστούν τα αίτια της τραγωδίας.

Απάντηση

Ακόμη και αν κάποιος πίστευε πως η προσαγωγή σε δίκη του νεαρού παλαιστίνiου που ύψωσε την σημαία της χώρας του δίπλα στην ελληνική ήταν αποτέλεσμα “υπερβάλλοντος ζήλου” κάποιων αστυνομικών και όχι κυβερνητική επιλογή – εντολή, το θέμα… απαντήθηκε.

Από τον κατεξοχήν αρμόδιο μάλιστα. Τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιώργο Κατσαφάδο. Απαντώντας χθες στην Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία ήταν σαφής: Είπε ότι το θέμα είναι στην δικαιοσύνη και βέβαια η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει καθότι αυτό θα συνιστούσε παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών!

Με λίγα λόγια ο πολιτικός προϊστάμενος της Ελληνικής Αστυνομίας, υπονόησε εμμέσως πλην σαφώς πως όσοι έχουν σκοπό να προβούν σε ανάλογες πράξεις (δηλαδή πράξεις υποστήριξης των διεκδικήσεων των Παλαιστινίων) είναι πιθανόν να έχουν ανάλογη κατάληξη. Και πολλά μπερδέματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα