Τα ζόρια της Μενδώνη και το άγαλμα του Πλαστήρα

Διαβάζεται σε 4'

Ένα άγαλμα εξοργίζει τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ,ενώ η υπουργός Πολιτισμού δεν πέρασε και πολύ καλά χθες στη Βουλή.

Ρόλος

Τον δικό της αυτόνομο ρόλο στην εξωτερική πολιτική της χώρας φαίνεται πως έχει η Ντόρα Μπακογιάννη. Και τον υπερασπίζεται δεόντως.

Φάνηκε άλλωστε αυτό από τις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους μετά την ενημέρωση που παρείχε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Μιλώντας και για τα ελληνοτουρκικά και για την σχέση Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας.

Μάλιστα αναφερόμενη στη γειτονική χώρα στον Βορρά είπε πως «θα περάσει μια χρονική περίοδος όπου αυτοί θα κάνουν νταηλίκια για να μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους προσαρμογή στο εσωτερικό της χώρας». Προσθέτοντας για την κύρωση των 3 μνημονίων εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών πως δεν «θα ετεροπροσδιορίζομαι εγώ ανάλογα με το τι κάνουν οι Βορειο-Μακεδόνες;».

Από το ύφος, και μόνο, αντιλαμβάνεται κανείς πως έχει αναλάβει το να εκλαϊκεύει την εξωτερική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αφού και τις – αναμφισβήτητες- ικανότητες έχει να το κάνει και δεν είναι πολύ καλός σε αυτό ο μάλλον «ακαδημαϊκού στυλ» Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ζορίστηκε

Πολύ (κοινοβουλευτικό) «ξύλο» χθες για την Λίνα Μενδώνη, αφού εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημόσια στο κοινοβούλιο μετά το «κίτς» πάρτι στην Ακρόπολη, που (δικαίως) προκάλεσε σάλο.

Όπως ήταν αναμενόμενο όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ζήτησαν εξηγήσεις απευθείας από την υπουργό. Μια και μέχρι τώρα το θέμα είχε «καλυφθεί» με μια ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Υπουργείου. Βέβαια απάντηση δεν πήραν μια και η Λίνα Μενδώνη αρκέστηκε να δηλώσεις πως «τέτοια πράγματα συμβαίνουν». Δίχως να εξηγήσει όμως πώς και γιατί συμβαίνουν.

Από τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης αξίζει να αναφέρουμε τα ερωτήματα που έθεσε η Νάγια Γρηγοράκου από το ΠΑΣΟΚ. Μια και φάνηκε να ξέρει …κάτι παραπάνω για την όλη ιστορία.

Αναρωτήθηκε λοιπόν «γιατί επετράπη στους Κούρους, στις Κόρες και τα αλευρωμένα αγάλματα να ποζάρουν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για τους Ινδούς επιχειρηματίες; Πώς μπήκαν, αφού δεν είχαν άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού; Και πώς βρέθηκε να τους υποδέχεται η μπάντα του Λιμενικού Σώματος;  Μήπως θα πρέπει να συνηθίσουμε τέτοια θεάματα στην Ακρόπολη τώρα που επιτρέπονται οι πριβέ ξεναγήσεις; Ποιο άλλωστε είναι και το ελληνοϊνδικό επιμελητήριο, που έχει τέτοιες προσβάσεις ώστε να πραγματοποιεί αμφιβόλου αισθητικής θεάματα στο κορυφαίο μνημείο της χώρας;».

Η συνάντηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια συνεδρίαση επανήλθαν και κάποια θεματάκια του παρελθόντος. Για την ακρίβεια φρόντισαν να επανέλθουν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από την Νέα Αριστερά και η Κυριακή Μάλαμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αφορμή το ότι το νομοσχέδιο που συζητούνταν αφορούσε δωρεές για μουσεία. Οπότε οι δύο προαναφερόμενοι θυμήθηκαν την περίφημη συνάντηση το 2017 στην οποία έχει αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκεί συζητήθηκε το μοντέλο της διοίκησης των μουσείων της χώρας και ήταν παρούσα η Λίνα Μενδώνη και η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε πως «εκτός από την κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι που ξέρουμε γιατί ήταν η σύζυγος του Πρωθυπουργού και την κυρία Μενδώνη, ακόμη δεν έχω μάθει ποιοι ήταν οι άλλοι ειδήμονες». Ενώ η Κυριακή Μάλαμα σημείωσε πως «η κυρία Υπουργός μας είπε ότι συμμετείχε σε κύκλους Αθηναίων πολιτών μαζί με την κ. Μαρέβα Μητσοτάκη ήδη από το 2016 ή το 2017 με αντικείμενο τον προβληματισμό σε σχέση με την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου»

Η Λίνα Μενδώνη πάλι υποστήριξε ότι στην συνάντηση αυτή παραβρέθηκε με «την επιστημονική μου ιδιότητα δεν μπορεί να μου την αφαιρέσει κανένα κόμμα. Είμαι επιστήμονας, γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα θέματα. Ήμουν επί δέκα χρόνια Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, επομένως είχα όλη την εμπειρία και όλη τη δυνατότητα να μετέχω σε οποιοδήποτε think tank είχε δημιουργηθεί από μία ομάδα πολιτών».

Κουτσούμπας κατά Πλαστήρα

Εκνευρισμένος με τις προθέσεις του Δήμου Ιωνίας να κατασκευάσει προτομή του Νικόλαου Πλαστήρια σε κεντρική πλατεία εμφανίστηκε χθες ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε προεκλογική ομιλία του στην Καλογρέζα.

Όπως δήλωσε «ενημερωθήκαμε πως ο Δήμος έχει την πρόθεση να φτιάξει, λέει, άγαλμα του Πλαστήρα για να τιμήσει την ίδρυση της Νέας Ιωνίας». Συνέχισε με αγανάκτηση: «Ε, όχι! Τη Νέα Ιωνία δεν την ίδρυσε ο Πλαστήρας! Αυτή τη λαϊκή συνοικία δεν την ίδρυσε ο Πλαστήρας της ουκρανικής εκστρατείας το 1919 ενάντια στη νεοσύστατη σοβιετική εξουσία στη Ρωσία, της ένταξης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, του εκστρατευτικού σώματος στην Κορέα. Αυτή τη λαϊκή συνοικία των αγωνιστών δεν την ίδρυσε ο Πλαστήρας της εκτέλεσης του ήρωα Νίκου Μπελογιάννη. Τη Νέα Ιωνία την ίδρυσαν, την έχτισαν και την ανέπτυξαν με το αίμα τους και τον ιδρώτα τους οι πρόσφυγες, οι εργάτες, ο λαός αυτής της πόλης».

Μάλιστα όπως διαβάζουμε η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ στην Νέα Ιωνία έχει αντιπροτείνει να στηθεί άγαλμα του «Ανώνυμου Πρόσφυγα»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα