Το ΑΙ στο Μαξίμου και τα διλήμματα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζεται σε 3'

Αν είναι περισσότερο “πατριώτες” οι “σκανδαλολόγοι” καλείται να αποφασίσει ο στενός πυρήνας γύρω από τον Στέφανο Κασσελάκη ενώ ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται για τεχνητή νοημοσύνη στο …”επιτελικό κράτος”

ΑΙ

Προάγγελος για …πολύ γέλιο μοιάζει να είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η κυβέρνηση σύμφωνα με την οποία σήμερα στις 12.00 «ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε σύσκεψη για την προσθήκη νέας ειδικής εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στο gov.gr, στο Μέγαρο Μαξίμου».

Ας ελπίζουμε να μην εμφανιστεί στην επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα κάποια εφαρμογή που θα ρωτάνε οι πολίτες και αυτή θα απαντά … προβάλλοντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης.

Δηλαδή κάτι σαν ψηφιακός Πέτσας-Οικονόμου-Μαρινάκης μαζί. Καταλαβαίνετε πως αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αποτελέσει το …αγαπημένο παιχνίδι των απανταχού χρηστών του διαδικτύου. Και τα «μαργαριτάρια» που θα «βγάλει» θα οριοθετούνται μόνον από την φαντασία όσο θα ρωτάνε.

Κι αυτή έχει αποδειχθεί πολύ μεγάλη…

Δίλημμα

Σε …υπαρξιακό δίλημμα φαίνεται πως έχει βάλει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Ραγκούσης. Θυμίζουμε πως το Σάββατο στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πρότεινε να υπερψηφιστούν φέτος από την αξιωματική αντιπολίτευση οι εξοπλιστικές δαπάνες του προϋπολογισμού.

Για την πολιτική αντίληψη του εν λόγω στελέχους αυτή  πράξη είναι μάλλον αυτονόητη και δεν είναι η πρώτη φορά που προτείνει κάτι τέτοιο. Όπως είπε στην Κ.Ε θα «αφαιρέσουμε έτσι, ένα όπλο-σύμβολο από τη φαρέτρα της ΝΔ εναντίον μας».

Έλα όμως που τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά για ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι από την μία το σκέφτεται με την υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών να τονίσει την έννοια «πατριωτική αριστερά» που τόσο έντονα προβάλλει ο Στέφανος Κασσελάκης. Από τη άλλη όμως επώνυμα στελέχη του ηγετικού πυρήνα μιλούν συχνά-πυκνά για σκάνδαλα στις εξοπλιστικές δαπάνες. Τα οποία εξίσου συχνά «διαρρέουν» σε φίλια ΜΜΕ.

Οπότε το δίλημμα είναι μεγάλο: «Πατριωτισμός» η «σκανδαλολογία»; Αμφότερα συστατικά στοιχεία του λόγου της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Προειδοποιήσεις

Ας μείνουμε όμως στην Κουμουνδούρου, όπου οι προειδοποιήσεις προς την ηγετική ομάδα ώστε να σταματήσει να λέει πράγματα που θίγουν την διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζονται.

Δύσκολο να εξηγήσει κανείς με άλλον τρόπο την αναφορά της αντιπροέδρου της Βουλής Όλγας Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην «Βραδυνή». Όπως λέει «ζήσαμε τη βίαιη πολιτική ωρίμανση, από τα κοινωνικά κινήματα στις κυβερνητικές ευθύνες. Και καταφέραμε πολλά για τη χώρα και την κοινωνία με Πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα. Την κοινή μας ιστορία και διαδρομή την τιμώ και την κρατάω ως πολύτιμο κεφάλαιο και παρακαταθήκη.Και θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαι η μόνη που το κάνει αυτό».

Τώρα το αν και κατά πόσο θα εισακουστεί είναι μια άλλη ιστορία.

Κινητοποίηση

Πολύ μεγάλη κινητοποίηση έκανε όπως μαθαίνουμε η Νέα Δημοκρατία για τις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που έγιναν την Κυριακή που μας πέρασε.

Προφανώς στηρίζοντας τον Κωνσταντίνο Κόλλια που είναι έως σήμερα πρόεδρος και επικεφαλής της παράταξής της. Μάλιστα όπως ακούσαμε η κυβερνώσα παράταξη δεν ήταν καθόλου φειδωλή στις υποσχέσεις της και …γενικώς.

Άλλωστε ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κατέβηκε» και ψήφισε στις εκλογές ως οικονομολόγος. Δείγμα του πόσο σημασία δόθηκε.

Το γιατί είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Δεν λέμε πρόκειται για ένα σημαντικό επιμελητήριο της χώρας. Όμως αρκεί μόνον αυτό για να εξηγηθεί η κυβερνητική σπουδή;

Ίσως πολύ σύντομα να πάρουμε απαντήσεις. Ιδίως αν το επιμελητήριο αναβαθμίσει τις ιδιότητές του και τις θεσμικές του δυνατότητες το επόμενο διάστημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα