15.000 Ευρώ σε δύο ελληνικά startups από το ΕΙΤ Food

15.000 Ευρώ σε δύο ελληνικά startups από το ΕΙΤ Food

To EIT Food αποτελεί μια πανευρωπαϊκή κοινοπραξία που επικεντρώνεται στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στον τομέα των τροφίμων. Στην Ελλάδα το ΕΙΤ Food εκπροσωπείται από τους Industry Disruptors – Game Changers

Δέκα ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που υπόσχονται να αλλάξουν τον αγροδιατροφικό τομέα. Δύο χρηματικά βραβεία συνολικής αξίας 15.000 ευρώ στο πλαίσιο του διαγωνισμού “RISInnovationGrants”. Παρουσίαση, για πρώτη φορά στη χώρα μας, των δράσεων του Τμήματος Διατροφής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας (ΕΙΤ Food).

Τα παραπάνω συνοψίζουν όσα συνέβησαν την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι IndustryDisruptors - GameChangers, εταίροι του ΕΙΤ Food στην Ελλάδα, στο «Σεράφειο» Δήμου Αθηναίων.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης ανακοινώθηκαν οι επιχειρήσεις που κέρδισαν τα δύο χρηματικά βραβεία RIS (RegionalInnovationScheme), έπειτα από διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν 10 φιναλίστ επιχειρήσεις. Οι startupsSuSea και FOODAKAI κέρδισαν 10.000 και 5.000 ευρώ αντίστοιχα, ως εταιρείες οι οποίες μπορούν με τη δραστηριότητά τους να συμβάλλουν στην αποστολή του ΕΙΤ Food για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό διατροφικό σύστημα.

ToEITFood αποτελεί μια πανευρωπαϊκή κοινοπραξία που επικεντρώνεται στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στον τομέα των τροφίμων. Στην ευρύτερη κοινότητα του ΕΙΤ Food συμμετέχουν περισσότερες από 50 κορυφαίες επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια από 13 χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα το ΕΙΤ Food εκπροσωπείται από τους IndustryDisruptorsGameChangers.

Επιπλέον, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η παγκόσμια πλατφόρμα αγρό-διατροφικής καινοτομίας Future Argo Challenge (FAC) που προωθεί λύσεις για τις μεγάλες σύγχρονες διατροφικές προκλήσεις και ανακοινώθηκε η επιστροφή του Global Agripreneurship Summit (GAS) στην Ελλάδα, ύστερα από τρία χρόνια, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αρχαία Ολυμπία τον Σεπτέμβριο 2019.

Μιλώντας για τη συνεργασία με το ΕΙΤ Food, o Ιδρυτής των IDGC, Μιχάλης Στάγκος είπε: «Οι ευκαιρίες που δίνει το ευρωπαϊκό περιβάλλον σε καινοτόμες ιδέες και επιχειρήσεις είναι πολλές αλλά δεν φτάνουν πάντα στους δυνάμει ωφελούμενους. Το ΕΙΤ Food προσφέρει δικτύωση, επιχειρηματική ανάπτυξη, εκπαίδευση και χρηματοδότηση σε ερευνητικές ομάδες και startups στον αγροδιατροφικό τομέα. Ως εταίροι του EITFood στην Ελλάδα, ανοίγουμε νέους δρόμους για τους καινοτόμους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα».

OJosephGridley, BusinessDevelopmentManager του ΕΙΤ food, είπε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τους εταίρους μας στην Ελλάδα, IndustryDisruptors - GameChangers, για το εντυπωσιακό δίκτυο που διαθέτουν αλλά και την αντίληψή που έχουν για την επιχειρηματικότητα. Επίσης, είμαι εντυπωσιασμένος από το επίπεδο των startups στην Ελλάδα, τόσο για το βάθος των ιδεών τους όσο και από την ικανότητα παρουσίασής τους. Η αποστολή του ΕΙΤ food είναι να κάνει το διατροφικό σύστημα στην Ευρώπη καλύτερο για τους ανθρώπους και το περιβάλλον».

Η CarlaTanas, Συν-ιδρύτρια του FutureAgroChallenge (FAC), είπε: «Βρισκόμαστε στην εποχή του “Glocal” όπου η καινοτομία ανθίζει σε τοπικό επίπεδο και δίνει λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα. Η πρωτοβουλία FutureAgroChallenge (FAC) είναι, μεταξύ άλλων, ένα δίκτυο καινοτομίας, με παρουσία σε 64 χώρες, που προωθεί λύσεις και επεξεργάζεται προτάσεις πολιτικής με στόχο να απαντήσει στις μεγάλες διατροφικές προκλήσεις της εποχής μας. Φέτος το FAC επιστρέφει στην Ελλάδα με το GlobalAgripreneursSummit, που θα διεξαχθεί στην Αρχαία Ολυμπία, τον Σεπτέμβριο 2019».

Ο Μάριος Χρυσολούρης, Ιδρυτής της “SuSea”, επιχείρησης που αναπτύσσει φυσικά συντηρητικά για τη μεγαλύτερη διατήρηση των θαλασσινών τροφίμων, είπε: «Η σπατάλη τρόφιμων είναι ένα μείζων πρόβλημα και ελπίζουμε να συμβάλλουμε στη λύση του. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη βράβευση και το χρηματικό έπαθλο. Με τα χρήματα του ΕΙΤ InnovationGrant, θα ενισχύσουμε το χαρτοφυλάκιο μας καταθέτοντας αίτηση για την κατοχύρωση μίας νέας πατέντας».

Ο Γιάννης Στοϊτσης, ιδρυτής της FOODAKAI, σημείωσε: «Έχουμε αναπτύξει ένα ευφυές σύστημα που βοηθάει τις εταιρείες τροφίμων να εντοπίσουν κινδύνους στην εφοδιαστική τους αλυσίδα. Με το σημερινό βραβείο θα ενισχύσουμε το marketing του προϊόντος μας για να προωθήσουμε τις πωλήσεις. Το ΕΙΤ food μας δίνει πρόσβαση σε ένα δίκτυο με πολύ σημαντικές υπηρεσίες και πολύ σημαντικούς οργανισμούς».

SHARE: