Αττικά Πολυκαταστήματα: Οι άμυνες για το 2021 και τα σχέδια για το 2022

Αττικά Πολυκαταστήματα: Οι άμυνες για το 2021 και τα σχέδια για το 2022
Attica Eurokinissi

Επιστροφή στην κανονικότητα το 2022 προβλέπει η διοίκηση των μεγαλύτερων ελληνικών πολυκαταστημάτων, εκτιμώντας ότι και το 2021 θα διανύσει μια χρήση μέσα στην αβεβαιότητα.

Η Αττικά Πολυκαταστήματα έκλεισε το 2020 με πτώση πωλήσεων της τάξης του 45%, επίδοση που εμφανίζεται πάνω από το μέσο όρο της αγοράς, ωστόσο καταδεικνύει την επίπτωση της πανδημίας στη λιανική δραστηριότητα.

Παρά την κάμψη τζίρου ωστόσο στα 100 εκατ. ευρώ περίπου, η λειτουργική της κερδοφορία αναμένεται να διαμορφωθεί στα 17,2 εκατ.ευρώ ενώ οι καθαρές ζημιές περιορίζονται στο 1,5 εκατ. ευρώ περίπου, εξαιρουμένης της επίδρασης του IFRS 16, που υπολογίζεται σε 3,5 εκατ. ευρώ – δηλαδή σύνολο 5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία.

Η άμυνα του ομίλου Αττικά πολυκαταστήματα ήρθε αφενός από το ελατήριο της κατανάλωσης κατά τους «ελεύθερους» εμπορικά μήνες αλλά και από τη δραστηριότητα της θυγατρικής εταιρείας της Cosmobrands, η οποία έχει και την ευθύνη ανάπτυξης των δύο ηλεκτρονικών καταστημάτων σε καλλυντικά και αξεσουάρ. Το 2020 εμφάνισε κύκλο εργασιών 17,5 εκατ. ευρώ κι έφερε κερδοφορία 600 χιλ. ευρώ ενώ οι πωλήσεις της αναπτύσσονται με τριψήφιο ρυθμό και το 2021. Η διοίκηση της Αττικά Πολυκαταστήματα εκτιμά ότι με βάση το πενταετές πλάνο ανάπτυξης η Cosmobrands θα φτάσει τα 30-35 εκατ. ευρώ πωλήσεις μέχρι το 2024. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις αφορούν την σημερινή δραστηριότητα του e-shop, που περιορίζεται αποκλειστικά σε καλλυντικά και αξεσουάρ. Εάν προστεθούν και είδη ένδυσης – υπόδησης θα αναβαθμιστεί αναλόγως η πρόβλεψη για την αξία των πωλήσεων.

Για το 2021 παρά τις πολλές αιρέσεις για το μέλλον, η διοίκηση της εταιρείας προβλέπει επιδόσεις ελαφρώς καλύτερες από αυτές του 2020 σε επίπεδο κερδοφορίας με στόχο τα 130 εκατ. ευρώ σε επίπεδο τζίρου. Επιπλέον μέσα στο Μάρτιο, θα έχει ολοκληρωθεί η επέκταση του attica στο City Link, μια επένδυση που αναμένεται να εγκαινιαστεί μετά την επανεκκίνηση της αγοράς και αφορά σε επιπλέον επιφάνεια 4.000 τ.μ., στον 3ο και 4ο όροφο του attica της Πανεπιστημίου.

Πέραν των εμπορικών επιδόσεων, ο όμιλος ολοκλήρωσε ένα διετή κύκλο μετοχικής και κεφαλαιακής μόχλευσης, που τον καθιστά έτοιμο να προχωρήσει στην υλοποίηση της υπογεγραμμένης συμφωνίας για είσοδο στρατηγικών επενδυτών. Μετά την παραπάνω κίνηση, βάσει του αρχικού πλάνου θα συσταθεί μια νέα εταιρεία Συμμετοχών, στην οποία οι μεν μέτοχοι της Αττικά Πολυκαταστήματα θα εισφέρουν τις μετοχές τους (αύξηση εις είδος) οι δε επενδυτές (Αθ. Λασκαρίδης, Γ. Σαραντίτης, Π. Τσάκος και το Ίδρυμα Ωνάση) θα βάλουν μετρητά. Σημειώνεται ότι η είσοδος της παραπάνω ομάδας επενδυτών σχετίζεται με τα μελλοντικά σχέδια επέκτασης της Αττικά Πολυκαταστήματα σε νέες δραστηριότητες που σχετίζονται τόσο με πολυτελή brands όσο και με δημιουργία νέων εμπορικών πόλων σε πολυτελή resorts, όπως για παράδειγμα την αγορά που θα ανοίξει το project του Ελληνικού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα