ΔΕΗ: Έγκριση και από τη Γενική Συνέλευση για περιορισμό του δημοσίου και πώληση του ΔΕΔΔΗΕ

ΔΕΗ: Έγκριση και από τη Γενική Συνέλευση για περιορισμό του δημοσίου και πώληση του ΔΕΔΔΗΕ
Ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ στην Ελασσόνα Eurokinissi

Με απόλυτη σχεδόν πλειοψηφία (99%) οι μέτοχοι της ΔΕΗ ενέκριναν την απόφαση για Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου και ταυτόχρονα για την (ήδη προχωρημένη) πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Μετά τη σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει εξουσιοδότηση να ξεκινήσει περί τα τέλη Δεκεμβρίου τη διαδικασία της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου κατά τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου από το 51% σήμερα στο 34%.

Τα επόμενα βήματα είναι το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών προς το τέλος του μήνα όπως επίσης και η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Στις αρχές του Νοεμβρίου αναμένεται η έναρξη διαπραγμάτευσης τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης η διοίκηση της εταιρίας απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων κι υπερασπιζόμενη τα οφέλη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «πρόκειται για χρηματοδότηση της εταιρίας χωρίς πρόσθετο δανεισμό η χρηματοδότηση».

Επισήμανε δε, ότι «τέτοιες ευκαιρίες είναι ιστορικές και παρουσιάζονται εξαιρετικά σπάνια στην ιστορία μιας εταιρίας. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι η μόνη συναλλαγή που δεν επιβαρύνει τον ισολογισμό της εταιρίας με περαιτέρω δανεισμό». Έδωσε ακόμη έμφαση και στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κεφαλαιαγοράς απέναντι σε τέτοιες κινήσεις ελληνικών εταιριών: «Υπάρχει τέτοια ελκυστική συγκυρία στις διεθνείς κεφαλαιαγορές που ποτέ έως σήμερα δεν συνάντησε καμία ελληνική εταιρία από το 2007».

Η εταιρεία θα διερευνήσει επιπρόσθετες ευκαιρίες σε νέες δραστηριότητες, στους τομείς όπου υπάρχουν σημαντικές αναξιοποίητες προοπτικές στην ελληνική αγορά, όπως στην ηλεκτροκίνηση και στο χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Επιπλέον, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να διερευνήσει την «αυστηρά επιλεκτική και λελογισμένη επέκτασή της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή και να αξιοποιήσει το μεγαλύτερο μερίδιο που διαθέτει στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της ενεργειακής μετάβασης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή τους που απευθύνεται προς τους μετόχους.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο επενδυτικό της πλάνο, η δημόσια επιχείρηση στοχεύει να εξαγοράσει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στις γειτονικές χώρες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Μέχρι το 2024 θέλει να προσθέσει περίπου 700 MW από αυτές τις αγορές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα