Επενδυτής και συνεργάτης της Klarna ο όμιλος Public

Επενδυτής και συνεργάτης της Klarna ο όμιλος Public
Klarna iStock

Μετά την εμπορική συνεργασία των δύο πλευρών με την ένταξη των υπηρεσιών της σουηδικής fintech στο marketplace της Public, το νεοσύστατο εταιρικό VC fund του ελληνικού ομίλου επενδύει κεφάλαια και στο νέο κύκλο χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού "μονόκερου".

Μετά την εμπορική συνεργασία σε ότι αφορά την υιοθέτηση του συστήματος πληρωμών Buy Now Pay Later της Klarna, ο όμιλος Public προχώρησε και σε στρατηγική συνεργασία επενδύοντας κεφάλαια στο νέο κύκλο χρηματοδότησης της διάσημης σουηδικής fintech εταιρείας.

Η Klarna της οποίας η κεφαλαιοποίηση αγγίζει τα 45 δισ. δολάρια ανήγγειλε τον Ιούλιο του 2022 την έναρξη ενός νέου κύκλου χρηματοδότησης ύψους 800 εκατ. δολαρίων, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή μεγάλων διεθνών επενδυτικών funds όπως το Mubadala Investment Company, το κρατικό ταμείο των ΗΑΕ, που διαχειρίζεται 284 δισ. δολάρια και το ασφαλιστικό καναδικό ταμείο Canada Pension Plan Investment Board (CPP Investments) που διαχειρίζεται πάνω από 539 δισ. δολάρια Καναδά, πέραν της υποστήριξης από τους υφιστάμενους επενδυτές της όπως η Sequoia (εκπροσωπεί την ομάδα των ιδρυτικών στελεχών), η Bestseller, η Silver Lake και η Commonwealth Bank of Australia. Μετά το κλείσιμο του συγκεκριμένου κύκλου χρηματοδότησης, η Klarna έδωσε το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου σε περισσότερους από 1000 μικρότερους μετόχους της, ώστε κατ’ αναλογία να τοποθετηθούν για τις τυχόν αδιάθετες μετοχές της.

Στο πλαίσιο αυτό το γκρούπ Public, που μέσα στο 2022 ίδρυσε το δικό του επενδυτικό όχημα, προχώρησε σε μια συμβολικής -για τα μεγέθη της Klarna- επένδυση, μεγάλης σημασίας ωστόσο για τις προθέσεις του.

Το εταιρικό VentureCapital, PublicCapitalPartners, σκοπεύει να επενδύσει 20 εκατ. ευρώ τα επόμενα 3-5 χρόνια, με στόχο την καινοτομία και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών, επενδύοντας σε νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς RetailTech&Commerce, Fintech, Logistics, DigitalPayments, EdTech, καθώς και Entertainment&Analytics.

Πέραν της πρόσφατης ανακοίνωσης για την επένδυση στην Klarna, όμιλος μέσω του VC έχει ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις όπως στην iRepair, στο Douleutaras.gr, αλλά και στo επενδυτικό fund VentureFriends. Πέρα από τις εξαγορές και συμμετοχές σε τρίτες εταιρείες, ο όμιλος επενδύει και στο εσωτερικό hub καινοτομίας, συστήνοντας το PublicNext. Πρόκειται για ομάδα που αναμένεται να φθάσει τους 100 προγραμματιστές, η οποία θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη συστημάτων και εφαρμογών για το σύγχρονο retail αλλά και σε συνέργειες με τις νεοφυείς επιχειρήσεις που σταδιακά προσαρτά το VentureCapital του ομίλου.

Πριν τη στρατηγική συνεργασία, ο όμιλος Public υπήρξε από τους πρώτους συνεργάτες της Klarna στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Public, στους πρώτους μήνες της εμπορικής συνεργασίας με την Klarna, παρατηρείται ήδη υψηλό ποσοστό χρήσης της νέας υπηρεσίας ευέλικτων πληρωμών. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Public, 1 στους 5 πελάτες του public.gr που επιλέγουν να κάνουν αγορές μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, προτιμούν τώρα να πληρώνουν με Klarna.

Σημειώνεται ότι μέσω της τακτικής Buy Now, Pay Later, oι καταναλωτές που επιλέγουν την Klarna μπορούν να πληρώσουν σε 3 άτοκες δόσεις που εξοφλούνται κάθε 30 ημέρες από τη στιγμή της αγοράς. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να κατανείμουν το κόστος των αγορών τους ομοιόμορφα και να παραλάβουν το προϊόν πριν εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό. Οι μηνιαίες πληρωμές απλώς χρεώνονται στη χρεωστική ή την πιστωτική τους κάρτα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα