Έρχονται 230 εκατομμύρια ευρώ για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Έρχονται 230 εκατομμύρια ευρώ για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Eurobank και Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα επενδύσουν το μεγαλύτερο ποσό που έχει μέχρι τώρα επενδυθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ

Στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και η Eurobank υπέγραψαν  δύο συμφωνίες συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ που βελτιώνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας. Οι συμφωνίες αυτές, υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), βασικό πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Πρόκειται για  το μεγαλύτερο ποσό που έχει επενδυθεί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ.

Η συμφωνία στο πλαίσιο του προγράμματος εγγυήσεων COSME, θα επιτρέψει στη Eurobank να κατευθύνει κεφάλαια ύψους 130 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1000 μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σε διάστημα τριών ετών. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παράσχει στη Eurobank εγγυήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος COSME, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στην τράπεζα να μειώσει σημαντικά  τις απαιτήσεις για παροχή εξασφαλίσεων.

Με τη συμφωνία στο πλαίσιο του προγράμματος InnovFin, η Eurobank θα κατευθύνει δάνεια και μισθώσεις με ευνοϊκούς όρους για καινοτόμες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για τα επόμενα δύο χρόνια. Η εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων παρέχεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «EU InnovFin finance for Innovators» με την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος  "Ορίζοντας 2020", του προγράμματος της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η στήριξη της ΕΕ για τις καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναμένεται να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, το  Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων υπέγραψε στο πλαίσιο του προγράμματος EaSI  συμφωνία μικρο-πίστωσης  με τη Eurobank για τη στήριξη με 1,1 εκατ. ευρώ μικρο- δανειοληπτών της Αττικής που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε δανεισμό, μέσω ενός προϊόντος μικρο-πίστωσης. Το πρόγραμμα EaSI Guarantee ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπεύθυνος για την Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, δήλωσε:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και των Ελλήνων που δοκιμάζονται  από την οικονομική και μεταναστευτική κρίση. Η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μεταξύ της Eurobank και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων είναι ένα ακόμα συγκεκριμένο παράδειγμα.  Βοηθούμε τις μικρές επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, να  αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτήν την νέα πηγή χρηματοδότησης. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές  μικρομεσαίες επιχειρήσεις  και ιδιαίτερα  για τους νέους και καινοτόμους επιχειρηματίες. Το Σχέδιο Γιούνκερ δίνει συγκεκριμένες λύσεις  για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τους  επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους».

Έρχονται 230 εκατομμύρια ευρώ για τις ελληνικές επιχειρήσεις
ELISSEOS KONTIS/CORPORATE & EVENT PHOTOGRAPHY

Σχολιάζοντας την υπογραφή των συμφωνιών, ο κ. Pier Luigi Gilibert, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων,δήλωσε:

«Οι σημερινές συμφωνίες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) με τη Eurobank επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή μας στους Έλληνες επιχειρηματίες. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τους μικρούς επιχειρηματίες θα διευκολυνθεί με την εγγύηση του προγράμματος COSME και Easi και η συμφωνία με την InnovFin θα βοηθήσει τις καινοτόμες επιχειρήσεις να αναπτύξουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Είμαι χαρούμενος που  οι συμφωνίες αυτές θα δώσουν στις τοπικές επιχειρήσεις , νέα χρηματοδότηση ύψους 230 εκατ. ευρώ».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, ανέφερε:

«Η χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Ελλάδας είναι κρίσιμη πρόκληση για την ελληνική οικονομία και την προσπάθεια να ανακάμψει. Η συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, που αποτελεί την τελευταία μίας σειράς αντίστοιχων πρωτοβουλιών  με τη συμμετοχή σημαντικών συνεργατών μας εκτός Ελλάδας, θα μας επιτρέψει να στηρίξουμε περισσότερες από 1000 μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σε πρώτο στάδιο, αριθμός που προσμένουμε να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον. Η πρόσβαση των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων  σε χρηματοδότηση με λογικά όρια, είναι βασικός στόχος και στρατηγική προτεραιότητα για τη Eurobank».

Οι συμφωνίες αυτές επιβεβαιώνουν τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), εντείνοντας τις συναλλαγές χορηγήσεων και παροχής εγγυήσεων, που θα επιταχύνουν συμφωνίες ικανές για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

SHARE:

24Media Network