Εθνική Τράπεζα: Στα 131 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το Α’ τρίμηνο του 2019

Εθνική Τράπεζα: Στα 131 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το Α’ τρίμηνο του 2019

Στα 41,2 δισ. ευρώ οι καταθείσεις στην Ελλάδα το Α’ τρίμηνο του 2019, αυξημένες κατά 7% σε ετήσια βάση ενώ οι λειτουργικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 5%

Στο ύψος των 131 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη μετά από φόρους της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του 2019, εξαιρουμένου του κόστους Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού και μη επαναλαμβανόμενων εξόδων αναδιάρθρωσης, αντανακλώντας τη σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, την περιστολή των λειτουργικών δαπανών, καθώς και την ανάκαμψη των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξάνονται για πρώτη φορά μετά από πολλά τρίμηνα, ανερχόμενα σε 290 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο του 2019 (+5% σε τριμηνιαία βάση). Η αύξηση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων περιλαμβάνει μέρος της θετικής επίπτωσης από την ακύρωση της Συμφωνίας Ανταλλαγής Επιτοκίων (IRS) έναντι έκδοσης ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) στα μέσα Φεβρουαρίου.

Μετά την αντικατάσταση της Συμφωνίας Ανταλλαγής Επιτοκίων με ΟΕΔ και εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων κερδών ύψους 59 εκατ. ευρώ από την εν λόγω συναλλαγή, τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις και λοιπά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 42 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 47 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι λειτουργικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 5% σε ετήσια βάση κατά το Α’ τρίμηνο 2019. Οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά 5% σε σχέση με το Α’ τρίμηνο 2018, ως αποτέλεσμα της επιτυχούς ολοκλήρωσης του πρόσφατου Προγράμματος Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού την 31η Μαρτίου. Τα λειτουργικά έξοδα σημείωσαν επίσης πτώση (-13% σε ετήσια βάση). Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης Κόστους προς Οργανικά Έσοδα βελτιώθηκε σε 59% από 61% το Α΄ τρίμηνο 2018 και 64% το Δ’ τρίμηνο 2018.

Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 100 εκατ. ευρώ το Α΄ τρίμηνο του 2019, με το κόστος πιστωτικού κινδύνου να διαμορφώνεται σε 139μ.β., επίπεδο ελαφρώς υψηλότερο από το επαναλαμβανόμενο κόστος πιστωτικού κινδύνου 113μ.β. το 2018.

Το πλεονέκτημα ρευστότητας της ΕΤΕ, σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης, τοποθετεί την Τράπεζα σε προνομιακή θέση ενόψει της ισχυρής ζήτησης χορηγήσεων σε επιχειρήσεις.

Καταθέσεις ύψους 41,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα το Α’ τρίμηνο του 2019, αυξημένες κατά 7% σε ετήσια βάση.

Το συνολικό κόστος του Προγράμματος Εθελούσιας Εξόδου Προσωπικού για το 2019 ανέρχεται σε 94 εκατ. ευρώ και έχει επιβαρύνει τα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου του 2019.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς σχολίασε, μεταξύ άλλων: «Σημαντικότερο των καλών αποτελεσμάτων του Α’ τριμήνου, είναι το γεγονός ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για την επιτάχυνση των επιδόσεων της Εθνικής Τράπεζας σε επίπεδο Ισολογισμού και Κατάστασης Αποτελεσμάτων. Πρώτον, η νέα διοικητική ομάδα έχει ήδη αναλάβει καθήκοντα και ενωμένη οδηγεί την υλοποίηση του Σχεδίου Μετασχηματισμού της Τράπεζας, το οποίο βρίσκεται στο δεύτερο τρίμηνο εφαρμογής του. Δεύτερον, το μακροοικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται σταθερά, ενώ το νομικό πλαίσιο γίνεται ολοένα και πιο υποστηρικτικό στην προσπάθειά μας για εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των προβληματικών δανείων».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα