Έτοιμο για επενδύσεις το fund Φαιστός

Έτοιμο για επενδύσεις το fund Φαιστός
istockphoto

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος άντλησης ιδιωτικών κεφαλαίων για το fund που θα επενδύσει στη δημιουργία οικοσυστήματος 5G. Συμμετοχή από Deutsche Telekom Latsco, Δ. Δασκαλόπουλο.

Με κεφάλαια που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ ξεκινά την επενδυτική του δραστηριότητα το επενδυτικό fund Φαιστός, το οποίο δημιουργήθηκε το 2020 με σκοπό τις επενδύσεις για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος για την τεχνολογία του 5G.

Ως γνωστόν, κεφάλαια ύψους 93 εκατ.ευρώ που τοποθετήθηκαν στο Faistos προήλθαν από τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τη δημοπρασία απόδοσης του φάσματος για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Κατά τη φάση της προετοιμασίας του ωστόσο επιδιώχθηκε επίσης η συγκέντρωση και ιδιωτικών κεφαλαίων. Στο πλαίσιο αυτό, η  5G Ventures, εταιρεία του Υπερταμείου που διαχειρίζεται το Ταμείο Φαιστός ανακοίνωσε χθες την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου συγκέντρωσης κεφαλαίων, κατά τον οποίον συγκεντρώθηκαν περίπου 10 εκατ. ιδιωτικών κεφαλαίων. Ανάμεσα στους  ιδιώτες επενδυτές βρίσκονται η Deutsche Telekom με 3 εκατ. ευρώ, το Latsco family office συμφερόντων Μαριάννας Λάτση με ποσό της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ, ενώ χθες έγινε γνωστή και η συμμετοχή του family office του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στο Φαιστός έρχεται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ).

Το Φαιστός έχει σαν αποστολή τις επενδύσεις σε υφιστάμενες αλλά και νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G, σε βασικούς κλάδους της οικονομίας όπως αυτοί των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, της μεταποίησης, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της υγείας, της πληροφόρησης και των δικτύων κοινής ωφέλειας.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η EY για λογαριασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναμένεται ως το τέλος της δεκαετίας η προστιθέμενη αξία στην εθνική μας οικονομία από τις επενδύσεις σε υποδομές και εφαρμογές δικτύων 5ης γενιάς να ξεπεράσει τα 12,5 δισ. ευρώ.

Πριν την επίσημη έναρξη του επενδυτικού κύκλου, 35-40 εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν ήδη έρθει σε επαφή με το Φαιστός. Προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση από το fund Φαιστός αποτελεί οι εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα και να εγκαταστήσουν νέα δραστηριότητα στη χώρα μας ή να μεταφέρουν υφιστάμενη δραστηριότητά τους.

Εκτός από την κεφαλαιακή ενίσχυση των εγχειρημάτων πάνω στο 5G το Φαιστός θα προσφέρει και άλλες υπηρεσίες και υποστήριξη έχοντας προχωρήσει για τον σκοπό σε μια σειρά από συνεργασίες όπως αυτές με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Corallia, τη Vantage Towers Greece, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, την Cosmote κ.α.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα