Folli Follie: Ενώπιον των δικαστών τα άλλοτε ισχυρά στελέχη του διεθνούς κολοσσού

Folli Follie: Ενώπιον των δικαστών τα άλλοτε ισχυρά στελέχη του διεθνούς κολοσσού
Μπροστά στους δικαστές ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος Eurokinissi

Αντιμέτωποι με τους δικαστές θα βρεθούν τα στελέχη της Folli Follie, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία για παραποίηση των οικονομικών ισολογισμών.

Μπροστά στους τακτικούς δικαστές οι οποίοι και θα ερευνήσουν όλα τα στοιχεία της ογκωδέστατος δικογραφίας, θα βρεθούν τα άλλοτε ισχυρά στελέχη του διεθνή κολοσσού Folli Follie, τα οποία κατηγορούνται ότι παραποίησαν τους οικονομικούς ισολογισμούς.

Ανάμεσά τους, ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του και μέχρι πρότινος ισχυρός άνδρας της εταιρείας Τζώρτζης και η σύζυγος του ιδρυτή Καίτη, οι οποίοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μαζί με ακόμη 10 συγκατηγορούμενους τους.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση, η οποία εκτός απροόπτου θα ξεκινήσει να εκδικάζεται πρωτόδικα, απασχόλησε για πρώτη φορά τις αρχές το 2015, όταν μία αν πνεύμα επιστολή έφτασε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καταγγέλλοντας μη συμβατικές ενέργειες ως προς τους χειρισμούς των ισολογισμών της εταιρίας.

Όπως περιγράφεται στο πολυσέλιδο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του, Τζώρτζης, φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί της απάτης, συγκροτώντας από το 2006 εγκληματική οργάνωση, στην οποία εντάχθηκαν τουλάχιστον 13 άτομα με διακριτούς ρόλους το καθένα.

Φέρονται δε να παρουσίαζαν ψευδώς τεράστια χρηματικά ποσά, ώστε να δείχνουν μια εύρωστη, οικονομικά, εικόνα, μέσω πλαστών εγγράφων τραπεζών (statement) που κατάρτιζαν, τα οποία και έστελναν σε συνεργούς τους στην Κίνα για να λαμβάνουν δάνεια ή για να προσελκύουν επενδυτές.

Παράλληλα, εμφανίζονται να προχωρούσαν σε εικονικές συναλλαγές με ανύπαρκτες εταιρείες ή με εταιρείες που δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα, αλλά παρουσιάζονταν ως θυγατρικές, δίνοντας την ψευδή αίσθηση ότι διέθεταν τεράστιο κύκλο εργασιών στη Κίνα, εξαπατώντας επενδυτικό κοινό και χρηματιστήρια, ακόμα και τραπεζικά στελέχη, που ενέκριναν τη χορήγηση δανείων.

Οι κατηγορίες

Τα αδικήματα που έχουν αποδοθεί κατά περίσταση στους κατηγορούμενους, είναι αυτά της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσας κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενηθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ, της χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστικό συμβούλιο εκτός από την παραπομπή των 13 κατηγορουμένων σε δίκη, είχε αποφανθεί την απαλλαγή ακόμη 16 ατόμων από την εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Το αρμόδιο συμβούλιο έκρινε ότι αν και τα πρόσωπα αυτά εμπλέκονταν στην υπόθεση, δεν είχαν καμία σχέση με τον υποόμιλο στη Κίνα και με τα εκεί πεπραγμένα, ούτε είχαν τη δυνατότητα είτε την επιστημονική είτε την πραγματική ώστε να ελέγξουν τις πλαστές καταστάσεις της εταιρείας.

Όπως επισημαίνεται, οι περισσότεροι κατείχαν τις παραπάνω θέσεις στην Ελλάδα, μετά από πρόταση που τους είχε γίνει από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ο οποίος τους είχε διαβεβαιώσει ότι η θέση τους θα είναι τιμητική και ότι δεν θα χρειαζόταν να προβούν σε καμία ενέργεια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα