Η Θεσσαλονίκη απέκτησε τη δική της γωνιά πρασίνου

Η Θεσσαλονίκη απέκτησε τη δική της γωνιά πρασίνου

Το πρώτο Πάρκο Τσέπης της συμπρωτεύουσας κοσμεί την οδό Χαλκιδικής, δίνοντας πνοή σε ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο, αλλά και συνέχεια στην επιτυχημένη δράση της P&G.

Με τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής να βρίσκονται καθημερινά μπροστά μας, τέτοιες ενέργειες και αλλαγές που στοχεύουν στις περισσότερο βιώσιμες συνθήκες διαβίωσης στην πόλη, αποτελούν όαση πρασίνου στο κέντρο των μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά και πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον μας σε αυτές.

Με αυτόν τον γνώμονα και στο ίδιο πλαίσιο, η P&G εμφανίζεται και πάλι συνεπής στην επιτυχημένη και συντονισμένη δράση της, δημιουργώντας ακόμα ένα Πάρκο Τσέπης, πρώτο στην πόλη της Θεσσαλονίκης και έβδομο μέσα σε διάστημα ενός έτους στην Ελλάδα.

Το σημείο όπως ήταν πριν τη δημιουργία του πάρκου τσέπης

Μετά τα έξι πράσινα στολίδια στις γειτονιές της Αττικής, η δράση της μεταφέρεται στη συμπρωτεύουσα, η οποία απέκτησε το δικό της κομψοτέχνημα, ακολουθώντας και αυτή τον δρόμο της αναμόρφωσης των περιοχών της με την μετατροπή εγκαταλελειμμένων χώρων σε οάσεις πρασίνου.

Ο νέος πράσινος πνεύμονας της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην οδό Χαλκιδικής 66, όπου ένα μικρό, αναξιοποίητο οικόπεδο, ανάμεσα σε ψηλά κτίρια, απέκτησε ζωή, δίνοντας μία διαφορετική όψη στη γειτονιά, μετά τη μετατροπή του σε Πάρκο Τσέπης από τη σύμπραξη της P&G, της Οργάνωσης Γη και των τοπικών φορέων.

Στον χώρο τοποθετήθηκαν 240 νέα φυτά, αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα, βρύση, έξυπνο σύστημα ποτίσματος, παγκάκια και φωλιές πουλιών, ενώ όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι είτε φυσικής προέλευσης, είτε ανακυκλώσιμα

Το ίδιο σημείο μετά τη δημιουργία του πάρκου τσέπης στη Θεσσαλονίκη από την P&G σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

Παραδόθηκε, έτσι, ένας χώρος «λειτουργικός, πράσινος και όμορφος», αφού «αφαιρέσαμε το γκρίζο και βάλαμε χρώμα, χώμα και φυτά», όπως είπε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας πως «είμαι σίγουρος ότι το πάρκο αυτό θα το αγκαλιάσουν όλοι, θα το προσέξουν και θα το φροντίσουν».

Με την προσθήκη του Πάρκου Τσέπης στη Θεσσαλονίκη, η P&G, μέσα σε ένα μόλις έτος, έχει καταφέρει να δημιουργήσει επτά πάρκα τσέπης σε Αττική και Θεσσαλονίκη, συνολικής έκτασης 3.740 τ.μ., στα οποία τοποθετήθηκαν περισσότερα από 5.250 δέντρα και φυτά.

Έτσι, οι μέχρι πρότινος ανεκμετάλλευτοι και εγκαταλελειμμένοι χώροι των πόλεων, μεταμορφώνονται σε βιώσιμα και φιλικά σημεία αναψυχής και συνάντησης της γειτονιάς, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση του μικροκλίματος των περιοχών και στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα που συγκεντρώνεται στα αστικά κέντρα.

Το ίδιο σημείο μετά τη δημιουργία του πάρκου τσέπης στη Θεσσαλονίκη από την P&G σε συνεργασία με τοπικούς φορείς

Πρόκειται, λοιπόν, για μία προσπάθεια που «συνεχίζεται και επεκτείνεται», όπως ανέφερε η η κα. Δέσποινα Πάσσαρη, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας P&G Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «με αυτό το πάρκο τσέπης, γίνεται η αρχή και στη Θεσσαλονίκη. Για ακόμη μία φορά η πρωτοβουλία βρήκε θερμή ανταπόκριση από όλους και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα το Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και τους κατοίκους της περιοχής, που αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια και συνεργάστηκαν μαζί μας για να γίνει αυτό το έργο πραγματικότητα».

Στους φρενήρεις ρυθμούς των μεγάλων και ασφυκτικά γεμάτων πόλεων, στις τσιμεντένιες γειτονιές, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και τους παρατημένους χωμάτινους χώρους, τέτοιες σημαντικές ενέργειες, τέτοιες ανάσες οξυγόνου για τις πόλεις μας σκιαγραφούν τις άμεσες και ζωτικές ενέργειες που επιβάλλεται να λάβουμε στοχεύοντας σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα