INNOVATHENS Business Accelerator: 3 ιστορίες επιτυχίας σού δείχνουν τον δρόμο

INNOVATHENS Business Accelerator: 3 ιστορίες επιτυχίας σού δείχνουν τον δρόμο
Shutterstock

Με αφορμή τον πέμπτο κύκλο του Επιχειρηματικού Επιταχυντή αφιερωμένο στις Δημιουργικές και Πολιτιστικές Βιομηχανίες, μιλήσαμε με τρεις ομάδες που διέπρεψαν στο παρελθόν, παίρνοντας τις κατάλληλες συμβουλές για το μέλλον.

Μια καλή ιδέα. Μια καλή ιδέα και πάθος, γι’ αυτό που αγαπάς. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι απαραίτητα, για να δημιουργήσεις το next big thing της αγοράς και να καταφέρεις να διαπρέψεις. Αυτά ακριβώς αναζητεί και το INNOVATHENS powered by Samsung, ο κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, προσκαλώντας σε να συμμετάσχεις στον πέμπτο κύκλο Επιχειρηματικού Επιταχυντή, αφιερωμένο στις Δημιουργικές και Πολιτιστικές Βιομηχανίες.

Εάν είσαι μουσικός, designer ή αρχιτέκτονας, ασχολείσαι με το cultural management, δουλεύεις στη διαφήμιση, έχεις πάθος για τα video games ή εσαι καλλιτέχνης και θέλεις να εξελίξεις και να προωθήσεις τη δουλειά σου, τότε δεν έχεις παρά να δηλώσεις συμμετοχή στο INNOVATHENS Business Accelerator – Creative Industries Vol. 5, μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.

Στο τρίμηνο ταχύρρυθμο πρόγραμμα του Επιχειρηματικού Επιταχυντή του INNOVATHENS, καλλιτέχνες, start-ups, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των Creative & Cultural Industries (CCIs), θα αποκτήσουν όλο το know how, αλλά και τα πρακτικά εργαλεία, για να αναπτύξουν την ιδέα τους. Παράλληλα, θα έχουν πρόσβαση σε σεμινάρια ενίσχυσης βασικών επιχειρησιακών λειτουργιών, εξατομικευμένο mentoring και coaching από gurus του είδους, networking με επιχειρηματίες, αλλά και pitching σε επενδυτές, με στόχο την πρόσβαση σε ευκαιρίες χρηματοδότησης.

Για να καταλάβουμε, όμως, λίγο καλύτερα τη δουλειά, που γίνεται κάθε χρόνο στο INNOVATHENS, χρειάστηκε να απευθυνθούμε σε παλιούς συμμετέχοντες. Σε ομάδες, που παρακολούθησαν τον τρίμηνο πρόγραμμα του Επιχειρηματικού Επιταχυντή και στη συνέχεια είδαν την ιδέα τους να εξελίσσεται και να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Ας τους γνωρίσουμε, λοιπόν.

“Μετατρέψαμε τον ενθουσιασμό μας σε κάτι βατό για τα δεδομένα της αγοράς”

Creators of Cosmos

Creators of Cosmos Nikolas Kominis - Studio Kominis


Η Creators of Cosmos S.M.P.C. είναι η πρώτη ελληνική εταιρία που σχεδιάζει και παράγει σενάρια για Παιχνίδια Ρόλων Φυσικής Κλίμακας (Live Action Role Playing Games) και τα χρησιμοποιεί σε τέσσερις άξονες επαγγελματικής δραστηριότητας: Τουρισμός – Πολιτιστικές Βιομηχανίες – Gaming – Οικονομία της Γνώσης. Τα παιχνίδια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία διαχείρισης προορισμών, δια βίου μάθησης, ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων, αντιμετώπισης των κοινωνικών αποκλεισμών, όπως επίσης στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και προϊόντων.

Περιγράψτε μας την εμπειρία σας στο τρίμηνο πρόγραμμα του Επιχειρηματικού Επιταχυντή του INNOVATHENS.

“Κατόπιν ολοκλήρωσης της περιόδου εγκαθίδρυσης της εταιρείας μας, διάρκειας δύο ετών, αναζητούσαμε εργαλεία για να επιβεβαιώσουμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο, καθώς επίσης, και να γνωστοποιήσουμε την επιχειρηματική μας παρουσία σε επαγγελματίες και εταιρείες στο χώρο του τουρισμού και του πολιτισμού.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήσαμε χρήσιμες συναντήσεις με τους μέντορες, ανταλλάξαμε ιδέες με ανθρώπους της αγοράς, οι οποίοι και μας βοήθησαν να κάνουμε ακόμα πιο ξεκάθαρο το επιχειρησιακό μας σχέδιο, αναπτύξαμε εργαλείο για τη συλλογή πόρων σε pre-seed στάδιο, και είχαμε τη χαρά να συμπορευτούμε σε αυτή τη διαδρομή με επίσης νέους ανθρώπους και εξαιρετικά σχήματα, που θέλησαν να δώσουν πνοή στις δικές τους ιδέες. Ως μία από τις πιο ‘ώριμες’ επιχειρηματικά ομάδες, βιώσαμε μεγάλη ευχαρίστηση προσφέροντας και τη δική μας τεχνογνωσία και εμπειρία στους νεότερους – νεότερες συναδέλφους”.

Πώς σας βοήθησε η συμμετοχή σας, προκειμένου να εξελίξετε την ιδέα σας;

“Η ιδέα μας ήταν ήδη λειτουργική και είχε ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία την περίοδο επώασης, εγκαθίδρυσης και παραγωγής, σε σημείο που πελάτες, ακόμα και στελέχη του δήμου Αθηναίων με τα οποία συνεργαστήκαμε, να μας χαρακτηρίζουν success story από κούνια. Αυτό που καταφέραμε με τη συμμετοχή μας, ήταν να μετριάσουμε τον ενθουσιασμό μας και να μετατρέψουμε όλη αυτή την προσπάθεια μας σε κάτι πιο βατό για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, καθώς, παγκοσμίως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλη, ελληνικών συμφερόντων, υβριδική εταιρεία, η οποία να καταφέρνει να συνδυάζει τέσσερις διαφορετικούς επιχειρηματικούς κλάδους και πέντε διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων, πόσο μάλλον στη χώρα μας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το καταστατικό ίδρυσης μας, θεωρήθηκε best practice, καθώς για πρώτη φορά οι ελληνικές υπηρεσίες αδειοδότησης λειτουργίας, είχαν στα χέρια τους ένα κείμενο που εξηγούσε αναλυτικά περισσότερους από 42 κωδικούς δραστηριότητας σε ένα ενιαίο επιχειρησιακό σχήμα”.

Τι θα συμβουλεύατε όσους σκοπεύουν να δηλώσουν συμμετοχή στον φετινό κύκλο;

“Να μη διστάσουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου θα τύχουν υποστήριξης σε κάθε βήμα και κυρίως, να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα για να ξεκαθαρίσουν μέσα τους το στόχο που επιθυμούν να κατακτήσουν διαμέσου της επιχειρηματικής τους διαδρομής. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να ολοκληρώσουν την ιδέα τους έως το τέλος του προγράμματος, θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν έναν ταχύτατο βηματισμό προς την υλοποίηση της”.

Μάριος Χατζηδαμιανός , Διευθυντής Επικοινωνιών και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Creators of Cosmos

“Το πιο βασικό ήταν το κομμάτι του mentoring”

Artfygio

Artfygio Nikolas Kominis - Studio Kominis


Το Artfygio είναι μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, πολιτιστικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 2013 και έχει έδρα της το Ίλιον Αττικής. Η εταιρεία Artfygio-Τεχνών το Καταφύγιο από τον πρώτο χρόνο της ίδρυσής της (2013) σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτιστικές δράσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου, οι οποίες υλοποιούνται είτε στο χώρο της, είτε σε άλλους χώρους, είτε σε ψηφιακό περιβάλλον και απευθύνονται σε παιδιά, ενήλικες και οικογένειες. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια σχεδιάζει και υλοποιεί εξατομικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε φορέα.

Περιγράψτε μας την εμπειρία σας στο τρίμηνο πρόγραμμα του Επιχειρηματικού Επιταχυντή του INNOVATHENS.

“Στο πρόγραμμα του Επιταχυντή συμμετείχαν τα βασικά στελέχη του Artfygio και είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε μαζί με τις άλλες ομάδες τις διαλέξεις γύρω από θέματα στρατηγικού/ επιχειρηματικού σχεδίου, χρηματοδοτικών εργαλείων, χρηματοοικονομικής διαχείρισης, marketing και πωλήσεις, διαχείριση καινοτομίας κ.ά. Αυτές οι διαλέξεις ήταν χρήσιμες για μια κατά βάση καλλιτεχνική ομάδα όπως η δική μας, αλλά ακόμα κι αν κάποιος κατείχε το business κομμάτι λόγω πρότερων σπουδών σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης ήταν εξαιρετικά χρήσιμη η προσαρμογή τους στο δημιουργικό τομέα (creative industries).

Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το πιο βοηθητικό για εμάς ήταν το κομμάτι του mentoring, στο οποίο ο μέντοράς μας ασχολήθηκε πραγματικά με την εταιρεία μας και με την ιδέα μας και εστιάσαμε στους τρόπους παρουσίασής της σε πιθανούς πελάτες”.

Πώς σας βοήθησε η συμμετοχή σας, προκειμένου να εξελίξετε την ιδέα σας;

“Μας βοήθησε πάρα πολύ ο μέντορας της ομάδας μας, καθώς κατά τη διάρκεια του τρίμηνου προγράμματος ετοιμάσαμε μαζί του διάφορες παρουσιάσεις που μας χρησίμευσαν στο μέλλον και τις παρουσιάσαμε σε πιθανούς συνεργάτες, οι οποίοι τελικά λόγω της επαγγελματικής παρουσίασης της δουλειάς μας στις περισσότερες των περιπτώσεων έγιναν συνεργάτες μας.

Συνεπώς όλη αυτή η εκπαίδευση είχε για εμάς όχι μόνο θεωρητική κατάρτιση αλλά και πρακτική εφαρμογή. Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί και το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν συνεργασίες και με τις υπόλοιπες ομάδες που συμμετείχαν στον επιταχυντή και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που θα συμβούλευα κάποιον να συμμετέχει, για τη δικτύωση (networking)”.

Τι θα συμβουλεύατε όσους σκοπεύουν να δηλώσουν συμμετοχή στον φετινό κύκλο;

Να μην το σκεφτούν καθόλου και να δηλώσουν συμμετοχή! Ίσως λόγω COVID-19 να μην έχουν την προσωπική επαφή στο φυσικό χώρο με τις άλλες ομάδες ή με τον μέντορά τους, αλλά από την άλλη πλευρά επειδή περνάμε με ταχύτατους ρυθμούς στην εποχή των digital συνεργασιών είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ξεκινήσουν από τον Επιταχυντή!

Δέσποινα Ανδριοπούλου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών & Πολιτιστικών Δράσεων, Artfygio

“Νέες γνώσεις και ευκαιρία ανάπτυξης δεξιοτήτων”

MEDinART

MEDinART Nikolas Kominis - Studio Kominis


Το MEDinART (www.MEDinART.eu) είναι ένα διεθνές εξελισσόμενο δίκτυο 175 καλλιτεχνών από 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, οι οποίοι εμπνέονται από όλες τις πτυχές των βιοϊατρικών επιστημών. Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο και αυτοχρηματοδοτούμενο εγχείρημα που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Στόχοι του είναι η σύνδεση των βιο-ιατρικών επιστημών με τις τέχνες και η διερεύνηση της μεταξύ τους σχέσης μέσα από την παρουσίαση του έργου των καλλιτεχνών που φιλοξενεί, η ανάδειξη του ρόλου της τέχνης στις βιο-ιατρικές επιστήμες και η διάδοση αυτής της νέας μορφής τέχνης που εμπνέεται από την ιατρική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Περιγράψτε μας την εμπειρία σας στο τρίμηνο πρόγραμμα του Επιχειρηματικού Επιταχυντή του INNOVATHENS.

Παρακολούθησα το τρίμηνο πρόγραμμα του ΙΝΝΟVATHENS το 2018 προκειμένου να εξετάσω πιθανούς τρόπους επιχειρηματικής δραστηριότητας και χρηματοδότησης ώστε να εξελίξω ακόμη περισσότερο το ΜΕDinART, διατηρώντας παράλληλα τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του. Παράλληλα, ήθελα να διευρύνω τις δεξιότητές μου και σε τομείς διαφορετικούς από τις βασικές μου σπουδές, που είναι η Βιολογία και η επιστημονική έρευνα.

Στο πλαίσιο αυτής της εκπαίδευσης συμμετείχαμε σε διαδραστικά σεμινάρια που αφορούσαν στην επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως η χρηματοοικονομική διαχείριση, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα διαφορετικά εργαλεία ψηφιακού μάρκετινγκ και πωλήσεων, η σύνταξη του επιχειρηματικού πλάνου κ.ά. Επίσης λάβαμε εξατομικευμένη καθοδήγηση και κάναμε γόνιμες συζητήσεις με δραστήριους συμβούλους επιχειρήσεων και έμπειρα στελέχη από το χώρο της πολιτιστικής βιομηχανίας. Η ποιότητα των σεμιναρίων ήταν υψηλού επιπέδου, το προσωπικό του IΝΝΟVATHENS πολύ φιλικό και οι χώροι διεξαγωγής των σεμιναρίων ευχάριστοι. Σημαντικό είναι επίσης ότι η τρίμηνη αυτή εκπαίδευση ήταν εντελώς δωρεάν.

Πώς σας βοήθησε η συμμετοχή σας, προκειμένου να εξελίξετε την ιδέα σας;

Η εντατική τρίμηνη εκπαίδευση στο ΙΝΝΟVATHENS με βοήθησε να αντιληφθώ και να εξετάσω πιθανούς τρόπους επιχειρηματικής εξέλιξης του εγχειρήματός μου, να επαναπροδιορίσω την αξία του με οικονομικούς όρους και να κατανοήσω τους νόμους της αγοράς, στην οποία εντάσσεται καθώς και τις οικονομικές προοπτικές του. Οι εποικοδομητικές συζητήσεις με τους συμβούλους και τα μέλη των υπόλοιπων ομάδων, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μου έδωσαν ιδέες αλλά και ερεθίσματα για στοχασμό γύρω από το τρίπτυχο «Δημιουργικότητα – Καινοτομία – Επιχειρηματικότητα». Αντιλήφθηκα, για παράδειγμα, πόσο δημιουργική, δυναμική και συλλογική διαδικασία μπορεί να είναι η επιχειρηματικότητα αλλά ταυτόχρονα και πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη με το πλαίσιο χρηματοδότησης.

Αντιλήφθηκα, επίσης πως μία πρωτότυπη ιδέα δεν είναι απαραίτητα κατάλληλη για επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και ότι μία πετυχημένη επιχειρηματική δράση δεν απαιτεί απαραίτητα ένα καινοτόμο προϊόν. Συνολικά, η εμπειρία αυτή μου πρόσφερε νέες γνώσεις καθώς και την ευκαιρία να αναπτύξω δεξιότητες, εξαιρετικά χρήσιμες για την προσωπική και επαγγελματική μου εξέλιξη. Επιπλέον, το ΙΝΝΟVATHENS, μέσω της ανεπτυγμένης δραστηριότητάς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στήριξε και ανέδειξε τις δράσεις όλων των ομάδων που συμμετείχαμε σε αυτό, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά τη λήξη του εκπαιδευτικού κύκλου, συμβάλλοντας στην διάδοση της δουλειάς μας στο ευρύ κοινό.

Τι θα συμβουλεύατε όσους σκοπεύουν να δηλώσουν συμμετοχή στον φετινό κύκλο;

Να το επιχειρήσουν! Στη δύσκολη και ανελεύθερη – λόγω της πανδημίας- εποχή που διανύουμε, οφείλουμε να αξιοποιούμε το χρόνο μας δημιουργικά και να αντιμετωπίζουμε τις νέες προκλήσεις με τόλμη, αισιοδοξία και μεθοδικότητα.

Βάσια Χατζή, δημιουργός και επιμελήτρια του διεθνούς δικτύου καλλιτεχνών, MEDinART

Μην ξεχνάς, λοιπόν. Μια ιδέα και πάθος γι’ αυτό που θες να κάνεις είναι τα μόνα εφόδια που χρειάζεσαι για ξεκινήσεις. Μην αργείς. Δήλωσε τώρα συμμετοχή στο INNOVATHENS powered by Samsung, μέχρι και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα