IQOS: Πήρε το πράσινο φως για να μπει στην αγορά της Αμερικής

IQOS: Πήρε το πράσινο φως για να μπει στην αγορά της Αμερικής
Το IQOS της Philip Morris (AP Photo/Eugene Hoshiko) AP

Μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους που κράτησαν δύο χρόνια ο FDA έδωσε την έγκριση του για κυκλοφορία του IQOS στην Αμερική. Αναφέρει ότι το προϊόν της Philip Morris μπορεί να βοηθήσει στην διακοπή του καπνίσματος.

Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι η Philip Morris ως θυγατρική αμερικανικής πολυεθνικής θα είχε ένα δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα στις ΗΠΑ για να λανσάρει το IQOS. Και όμως χρειάστηκαν τρία χρόνια από το πρώτο λανσάρισμα στην αγορά της Ιαπωνίας και δύο χρόνια από την κατάθεση του φακέλου στον FDA (Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ) για να πάρει το πράσινο φως για κυκλοφορία του προϊόντος της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν οι New York TImes την Τρίτη ο FDA ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την πώληση του θερμαινόμενου συστήματος καπνού IQOS στις ΗΠΑ αναφέροντας μάλιστα ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα.

O Αντρέ Καλαντζόπουλος και ο Χρήστος Χαρπαντίδης στα εγκαίνια των νέων γραμμών στον Ασπρόπυργο

Α. Καλαντζόπουλος: Η ανακοίνωση του FDA είναι ιστορικό ορόσημο

H απόφαση του FDA να επιτρέψει την είσοδο του IQOS στην αμερικανική αγορά είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τους περίπου 40 εκατ. Αμερικανούς καπνιστές” ανέφερε ο “δικός μας” (σ.σ. πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος και νυν Γενικός Διευθυντής της Philip Morris International) Αντρέ Καλαντζόπουλος. Οι περισσότεροι δεν θα το διακόψουν και για αυτούς το IQOS προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή χωρίς τον καπνό του τσιγάρου. Μόνο μέσα σε δυο χρόνια, 7,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εγκατέλειψαν εντελώς το τσιγάρο και το αντικατέστησαν με το IQOS. Η σημερινή απόφαση του FDA δίνει αυτή την ευκαιρία και στους Αμερικανούς ενήλικους καπνιστές. Όλοι μας στην PMI είμαστε αποφασισμένοι να αντικαταστήσουμε τα συμβατικά τσιγάρα με εναλλακτικά προϊόντα χωρίς τον καπνό του τσιγάρου, που συνδυάζουν προηγμένη τεχνολογία και αυστηρή επιστημονική τεκμηρίωση. Η ανακοίνωση του FDA είναι ένα ιστορικό ορόσημο.”

Πρόσθεσε, “Η απόφαση καθορίζει σαφείς οδηγίες για την κυκλοφορία του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων μάρκετινγκ, που μεγιστοποιούν την ευκαιρία για τους ενήλικες να αντικαταστήσουν τα συμβατικά τσιγάρα, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την μη ενδεδειγμένη χρήση του. Υποστηρίζουμε πλήρως αυτόν τον στόχο. Ο FDA έχει θέσει υψηλές προδιαγραφές και θα δουλέψουμε μαζί του για να εφαρμόσουμε την απόφαση ώστε το IQOS να φτάσει στο κατάλληλο κοινό – τους ενήλικους καπνιστές.”

Το προϊόν αναμένεται να κυκλοφορήσει αρχικά στην Ατλάντα με δύο διαφορετικούς τύπους και στην συνέχεια να επεκταθεί και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ΗΠΑ θα γίνουν η 48 χώρα που θα κυκλοφορήσει το IQOS που λανσαρίστηκε την άνοιξη του 2016 στην ιαπωνική αγορά. Στην Ελλάδα έχει ήδη παρουσία δύο χρόνων και το μερίδιο του στην συνολική αγορά καπνικών προϊόντων έχει ξεπεράσει το 7%.

Χ. Χαρπαντίδης: Το εργοστάσιο της Παπαστράτος έτοιμο να ανταποκριθεί

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές, ανέφερε «Η απόφαση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για τους ενήλικους καπνιστές των ΗΠΑ οι οποίοι θα έχουν, πλέον, πρόσβαση σε καλύτερες εναλλακτικές σε σχέση με το τσιγάρο, όπως και τα 7,3 εκατομμύρια καπνιστές στον κόσμο. Στην Ελλάδα όλο και περισσότεροι καπνιστές στρέφονται αποκλειστικά στο IQOS, με σημαντικό μερίδιο αγοράς πανελλαδικά, καθιστώντας τη χώρα μας την 3η αγορά του IQOS παγκοσμίως μετά την Ιαπωνία και τη Λιθουανία, όπως ανακοίνωσε η ΡΜΙ στην χθεσινή ετήσια συνέλευση των μετόχων της. Το εργοστάσιο της Παπαστράτος είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις νέες παγκόσμιες προκλήσεις.»

– Με πληροφορίες από τους New York Times

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα