Ιταλία: “Καμπάνα” εκατοντάδων εκατομμυρίων στην Airbnb – “Ζαλίζει” το ύψος της φοροδιαφυγής

Διαβάζεται σε 2'
Ιταλία: “Καμπάνα” εκατοντάδων εκατομμυρίων στην Airbnb – “Ζαλίζει” το ύψος της φοροδιαφυγής
ISTOCK

Απόφαση-κόλαφος για την εταιρεία βραχυχρόνιας μίσθωσης από Ιταλό δικαστή μετά από έρευνα για φοροδιαφυγή.

Ιταλός δικαστής διέταξε την κατάσχεση 779,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον κολοσσό βραχυχρόνιας μίσθωσης, την Airbnb, για φερόμενη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η εταιρεία “απέτυχε να εισπράξει φόρους” από τους ιδιοκτήτες που ανέρχονται σε περίπου 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ιταλία πρέπει να πληρώνουν φόρο που αφορά στο 21% των κερδών τους.

Η εταιρεία εμφανίστηκε “έκπληκτη και απογοητευμένη από την ενέργεια που ανακοίνωσε ο ιταλικός εισαγγελέας”, με τοποθέτηση στο BBC.

Ο εκπρόσωπος της Airbnb, Christopher Nutly, δήλωσε ότι τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Ευρώπη εργάζονται για την επίλυση του ζητήματος με την ιταλική φορολογική υπηρεσία από τον Ιούνιο, ενώ πρόσθεσε πως “είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε ενεργήσει σε πλήρη συμμόρφωση με το νόμο και σκοπεύουμε να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας σε σχέση με αυτό το θέμα”.

Τρία άτομα που κατείχαν διευθυντικούς ρόλους στην Airbnb από το 2017 έως το 2021 βρίσκονται επίσης υπό έρευνα, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι εισαγγελείς του δικαστηρίου του Μιλάνου.

Το 2022, η Airbnb αμφισβήτησε τον ιταλικό νόμο που απαιτεί από την εταιρεία και άλλους παρόχους βραχυπρόθεσμων μισθώσεων να παρακρατούν το 21% των εσόδων από ενοίκια από τους ιδιοκτήτες και να το καταβάλλουν στις φορολογικές αρχές.

Η εταιρεία υποστήριξε ότι οι απαιτήσεις της Ιταλίας σχετικά με τη φορολογία αντιβαίνουν στην αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών σε όλο το μπλοκ των 27 χωρών. Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε αργότερα ότι η Airbnb πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις.

Τα τελευταία χρόνια, οι ιταλικές αρχές έχουν εντείνει τον έλεγχο των φορολογικών πρακτικών μεγάλων εταιρειών όπως η Airbnb, η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα από το 2008. Οι Ιταλοί εισαγγελείς ξεκίνησαν επίσης φορολογικές έρευνες κατά του Netflix και της Meta.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα