Κλείδωσε η συμφωνία μεταξύ Ελλάκτωρ-Motor Oil που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ
ΕΛΛΑΚΤΩΡ PRINTSCREEN

Εγκρίθηκε το πρωί της Πέμπτης ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά deal στη χώρα. Τι σημαίνει για τις δύο εταιρείες

Εγκρίθηκε πριν από λίγο στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του ομίλου Ελλάκτωρ η συμφωνία με την Motor Oil. Στις 4 Αυγούστου είχε επίσης εγκριθεί και από το Δ.Σ. της Motor Oil. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά deal στη χώρα.

Με τη συμφωνία αυτή θα προκύψει η σύσταση μιας νέας εταιρείας, της "Hold Co” στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα συμμετέχουν η MORE με 75% και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. με 25%.

Η κάλυψη της συμμετοχής της MORE στο μετοχικό κεφάλαιο της υπό σύσταση εταιρείας θα πραγματοποιηθεί με καταβολή μετρητών, περίπου 330 εκατ. ευρώ, ενώ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. μέσω εισφοράς εις είδος και συγκεκριμένα του 14% περίπου της συμμετοχής της σε εταιρεία ("Spin Co”) η οποία θα προκύψει από τη διάσπαση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. και την απόσχιση του κλάδου των ΑΠΕ.

Στη συνέχεια η "Hold Co” θα λάβει τραπεζικό δάνειο κατά προσέγγιση ποσού €350 εκατ. προκειμένου να προβεί σε συναλλαγή για την αγορά του υπόλοιπου 86% περίπου της συμμετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην "Spin Co” έναντι συνολικού τιμήματος €680 εκατ. περίπου. Τα παραπάνω ποσά θα οριστικοποιηθούν κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Οι δυο παραπάνω εταιρείες ουσιαστικά θα συγχωνευθούν.

Η αξία της νέας εταιρείας έχει υπολογιστεί σε 794,5 εκατ. ευρώ και το τελικό τίμημα τοποθετείται σε 994 εκατ. ευρώ. Η νέα εταιρεία θα έχει προίκα το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Ελλάκτωρ που έχει συνολική ισχύ 493 MW αλλά και έργα τα οποία υπολογίζεται ότι έχουν συνολική ισχύ άνω των 1,6 GW.

Τι σημαίνει αυτό για τις 2 εταιρείες

Αυτή η επιχειρηματική συμφωνία σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα είναι μια win-win συμφωνία για τις δύο εταιρείες. Για την δε Ελλάκτωρ αυτή η κίνηση θα την βοηθήσει να αποπληρώσει το ακριβό ομόλογο του 2019 που επιβαρύνει κατά πολύ τις δανειακές της υποχρεώσεις και θα μπορέσει να την βγάλει με νέα δυναμική στις αγορές.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το ομόλογο αυτό στοιχίζει κάθε χρόνο στην Ελλάκτωρ 45 εκατ. ευρώ μόνο για τοκοχρεολύσια και βέβαια το ποσό που αντιστοιχεί στην αποπληρωμή κεφαλαίου.

Το ομόλογο, ύψους 670 εκατ. ευρώ, είχε εκδοθεί το 2019 με επιτόκιο που άγγιζε το 6,4% και ημερομηνία λήξης το 2024. Για να μπορέσει να ολοκληρωθεί τότε η διαδικασία είχαν ενεχυριαστεί η μητρική Ελλάκτωρ, η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και η ΗΛΕΚΤΩΡ.

Για την Motor Oil η συμφωνία αυτή την οδηγεί στη δεύτερη θέση του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς θα έχει εγκαταστημένη ισχύ που θα ξεπερνά τα 800 MW αλλά και ένα σχεδιασμό έργων που ξεπερνά κατα απολύ τα 2,3 GW.

Επίσης η είσοδος της με 29,87% στον όμιλο Ελλάκτωρ της ανοίγει μια νέα σελίδα στο χώρο των κατασκευών και των υποδομών ο οποίος είναι σε μεγάλη ανάπτυξη την τελευταία διετία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Υποδομές
SHARE:

24Media Network