Κοντοζαμάνης: Διατηρείται ο ιδιωτικός χαρακτήρας του Ντυνάν

TO ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ (ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI)
TO ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ (ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI) G4PHOTOS

Ο υφυπουργός υγείας ξεκαθάρισε σε ομιλία του στη Βουλή ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανακατευτεί σε μια διαδικασία που αφορά ιδιωτικούς διαγωνισμούς.

Τη διαφορετική άποψη της Κυβέρνησης σε σχέση με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ για το νοσηλευτήριο Ερρίκος Ντυνάν, τόνισε η ηγεσία του υπουργείου υγείας στη Βουλή, δια στόματος του υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη, απαντώντας για το θέμα στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, δεν υπάρχει θέμα κρατικοποίησης του νοσοκομείου καθώς η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανακατευτεί σε μια διαδικασία που αφορά ιδιωτικούς διαγωνισμούς. Να σημειωθεί επίσης ότι ήδη η Τράπεζα Πειραιώς στην οποία ανήκει η εταιρεία που διαχειρίζεται το Ντυνάν έχει επανεκκινήσει τη διαδικασία πώλησης του. 

«Αποσκοπούμε στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, ενός συστήματος που συνυπάρχει τόσο ο κρατικός τομέας όσο και ο ιδιωτικός. Το "Ερρίκος Ντυνάν" υπηρετεί το δημόσιο σύστημα υγείας, αφού έχει σύμβαση με το ΕΟΠΠΥ και δεν μας απασχολεί το ζήτημα κρατικοποίησής του», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης

Ο κ. Κοντοζαμάνης καταλόγισε στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι αφενός υποστήριξε μια πρόταση για το «Ερρίκος Ντυνάν» που δεν θα ωφελούσε το ελληνικό Δημόσιο, αφετέρου ότι άσκησε πιέσεις σε επενδυτικά σχήματα για να αποσυρθούν από τον διαγωνισμό ώστε να μείνει μόνον η δεσμευτική προσφορά του Ωνασείου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, αφού έκανε μια εκτενή αναφορά για το πώς περιήλθε το κοινωφελές ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν» στην Τράπεζα Πειραιώς τα προηγούμενα χρόνια, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να εντάξει το νοσοκομείο στο Δημόσιο, προχώρησε σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς ώστε σε συνεργασία Ωνασείου - κυβέρνησης να «περάσει» το νοσοκομείο στο Ωνάσειο.

Ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι μια τέτοια πράξη θα ήταν κρατική χρηματοδότηση καθώς το Δημόσιο θα ήταν αυτό αυτό που θα κατέβαλλε και το μεγαλύτερο ποσοστό του τιμήματος. «Η πρότασή σας, αφορούσε σε κρατική χρηματοδότηση προκειμένου να αγοραστεί το ίδρυμα αφού το δάνειο θα πληρωνόταν από το Δημόσιο διότι θα απαλάσσετο το Ωνάσειο από το ριμπέιτ και το κλόου μπακ και 20% των λειτουργικών εξόδων του θα πήγαινε στην αποπληρωμή του δανείου. Άρα η εξαγορά αυτή δεν θα λειτουργούσε ωφέλιμα προς το ελληνικό Δημόσιο αλλά θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τον κρατικό προϋπολογισμό και χωρίς σχέδιο διασφάλισης των εργασιακών σχέσεων διότι οι εργασιακές σχέσεις είναι διαφορετικές».

Επίσης, ο κ. Κοντοζαμάνης κατηγόρησε τον κ. Πολάκη ότι αντιμετώπισε το θέμα με προχειρότητα και ερασιτεχνισμό με μοναδικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. «Δημιουργήσατε εντυπώσεις ότι το "Ερρίκος Ντυνάν" ήταν στο Δημόσιο και πρέπει να ξαναγυρίσει, ενώ δεν ήταν στο Δημόσιο. Αναφέρομαι σε κρατικοποίηση, γιατί η πρότασή σας αφορούσε ουσιαστικά το δάνειο των 100 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός για την πώληση του "Ερρίκος Ντυνάν" είναι ένας ιδιωτικός διαγωνισμός και επομένως η κυβέρνησή σας δεν έπρεπε να αναμειχθεί, διότι η δουλειά κάθε κυβέρνησης είναι να μην παρεμβαίνει σε ιδιωτικούς διαγωνισμούς αλλά να δημιουργεί ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον και να ευδοκιμούν επενδύσεις. Και λέω ότι αναμειχθήκατε διότι είναι γνωστές οι πιέσεις που άσκησε η κυβέρνησή σας σε επενδυτικά σχήματα του εξωτερικού προκειμένου να αποσύρουν τις προσφορές τους και να μείνει μόνον η δεσμευτική προσφορά του Ωνασείου. Με άλλα λόγια στείλατε το μήνυμα στις αγορές να μην τολμήσουν να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα. Το Δημόσιο έκανε μια ωμή παρέμβαση σε μια διαδικασία που αφορά τον ιδιωτικό τομέα και προέβη σε εξαναγκασμό» κατέληξε ο υφυπουργός Υγείας.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νοσοκομεία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δημόσια Νοσοκομεία ιδιωτικού χαρακτήρα προτείνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

SHARE: