Lamda Development: Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που “ταρακούνησε” το Χρηματιστήριο

Lamda Development: Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που “ταρακούνησε” το Χρηματιστήριο

Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στο project Ελληνικό και στην ελληνική οικονομία αποτελεί η επιτυχής Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Lamda Development.

Η επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development, η μεγαλύτερη αύξηση εκτός τραπεζών που έχει πραγματοποιηθεί από το 2008, αποτελεί σίγουρα έναν θετικό οιωνό τόσο για το project του Ελληνικού όσο και για το αθηναϊκό χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία γενικότερα. 

Διεθνές ενδιαφέρον

Μετά από μία δεκαετία κρίσης η Ελλάδα καταφέρνει να μέσω της συγκεκριμένης επενδυτικής πρότασης να συγκεντρώσει το παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον για ένα από τα μεγαλύτερα project στην Γηραιά ήπειρο την ερχόμενη δεκαετία. Ανάμεσα στους ξένους επενδυτές που ξεχώρισαν και έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο έργο είναι η EBRD η οποία με τα κεφάλαια που τοποθέτησε έφθασε στο 4% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου καθιστώντας την μέτοχο της τάξης του 2% στην Lamda Development. 

Αυτό που κάνει την επιτυχία της έκδοσης ακόμη πιο σημαντική είναι ότι αυτή πραγματοποιήθηκε με “αρνητικούς οιωνούς”. Στατιστικά ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας με την χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα καθώς τα επενδυτικά κεφάλαια έχοντας αποκομίσει κέρδη κλείνουν τα βιβλία τους και ετοιμάζονται να πάρουν θέση μάχης για την νέα χρονιά. Παράλληλα το προηγούμενο, πολύ κοντινό, διάστημα είχαν πραγματοποιηθεί στο “ρηχό” ελληνικό χρηματιστήριο εκδόσεις αξιόγραφων  που άντλησαν περίπου 1,15 δισ. ευρώ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του δικαιώματος κινήθηκε ανοδικά σχεδόν στο σύνολο των ημερησίων συναλλαγών με τη μέγιστη τιμή αυτού να επιτυγχάνεται την τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης +112,5% (11/12/2019). Παράλληλα παρατηρήθηκε υψηλός όγκος συναλλαγών μετοχών και δικαιωμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ΑΜΚ. Ο μέσος όρος συναλλαγών των μετοχών κατά τη διάρκεια του διαστήματος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος ανήλθε σε 488.000 μτχ έναντι 248.000 μτχ (συμπεριλαμβανομένων block trades) το 6μηνο προ της ημερομηνίας έναρξης των δικαιωμάτων.  

Τέλος η τιμή της μετοχής κινήθηκε ανοδικά (3,52%) κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης του δικαιώματος όταν την ίδια στιγμή ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου σημείωνε πτώση κατά 1,42%.

Η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η οποία πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στην διοικητική ομάδα της Lamda Development είναι ένας ακόμη σημαντικό βήμα λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών στο project Ελληνικό. Δίνει άλλον αέρα τόσο στο ίδιο το έργο όσο και στην την ελληνική οικονομία σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Αυτή της εξόδου από τα χρόνια της κρίσης και αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες επιστροφής στους θετικούς ρυθμούς. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα