ΜΕΒΓΑΛ: Ανάπτυξη εντός κι εκτός Ελλάδας το 2022

ΜΕΒΓΑΛ: Ανάπτυξη εντός κι εκτός Ελλάδας το 2022
Κτίριο της ΜΕΒΓΑΛ (φωτογραφία αρχείου) ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/EUROKINISSI

Αυξημένος τζίρος αλλά σημαντική πίεση στην κερδοφορία εμφάνισε την περασμένη χρονιά η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία. Οι επενδύσεις και αναδιάρθρωση δανεισμού.

Ανάπτυξη 14,73% στην εγχώρια αγορά και 25,92% στις αγορές του εξωτερικού πέτυχε το 2022 η ΜΕΒΓΑΛ, μια από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας

Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 153,8 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 18,68%. Ωστόσο, τα υψηλά ενεργειακά κόστη, οι πληθωριστικές πιέσεις και οι ακριβές πρώτες ύλες είχαν αποτύπωμα στην κερδοφορία της. Το ποσοστό μικτού κέρδους της εταιρείας και του ομίλου διαμορφώθηκε στο 17,38% παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,3% έναντι 21,67% της προηγούμενης χρήσης, κυρίως λόγω αυξημένου κόστους αναλωθέντων αποθεμάτων και ενέργειας.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επίπεδο εταιρείας διαμορφώθηκε σε 7,6 εκατ. ευρώ έναντι 8,1 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ σε επίπεδο ομίλου ανήλθαν σε 7,6 εκατ. ευρώ έναντι 8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 118 χιλ. ευρώ από 1,4 εκατ. ευρώ (αναπροσαρμοσμένο) στην προηγούμενη χρήση και για τον όμιλο σε 89 χιλ. ευρώ από 1,4 εκατ. ευρώ (αναπροσαρμοσμένο) αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2022 υπογράφηκε με τις πιστώτριες τράπεζες Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος η έκδοση ομολογιακού δανείου 59 εκατ. ευρώ με το οποίο αναδιαρθρώθηκε ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της ΜΕΒΓΑΛ. Σκοπός του δανείου είναι η αναχρηματοδότηση μέχρι ποσού 46,7 εκατ. ευρώ του κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 54,3 εκατ. ευρώ (οι όροι του οποίου είχαν αποφασιστεί το 2017), η κάλυψη μέχρι ποσού 3,3 εκατ. ευρώ γενικών επιχειρηματικών σκοπών και η χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου για την επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, συνολικού ύψους 9 εκατ. ευρώ, που έχει υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016. Επιπλέον, με την απόφαση του ΔΣ 22.3.2023 η εταιρεία προέβη στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 6,8 εκατ. ευρώ, για επένδυση στο πλαίσιο επέκτασης της δυναμικότητας του τυροκομείου, μέσω δράσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητα.

Σημειώνεται ότι ολοκληρώθηκαν τον τελευταίο χρόνο επενδύσεις στο εργοστάσιο παραγωγής φέτας, ύψους 5 εκατ. ευρώ περίπου. Επιπλέον, οι επενδύσεις ενθαρρύνουν τα σχέδια της γαλακτοβιομηχανίας για αύξηση εξαγωγών και διείσδυση σε νέες αγορές και κανάλια διανομής. Ας σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά σε πωλήσεις εκτός Ελλάδας, με τις εξαγωγές -κυρίως βιολογικής φέτας- να φθάνουν τα 9 εκατ. ευρώ.

Η ΜΕΒΓΑΛ συνεργάζεται με 54 φάρμες αγελαδινού γάλακτος που αποδίδουν 70.000 τόνους το χρόνο και με 450 φάρμες αιγοπρόβειου γάλακτος δυνατότητας παραγωγής 16.000 τόνων. Απασχολεί 590 εργαζόμενους και διαθέτει 7 υποκαταστήματα, 54 αντιπροσώπους και δίκτυο με περισσότερα από 17.000 σημεία πώλησης στην ελληνική αγορά.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα