Μία γενιά που βοηθά τις επόμενες να ανοίξουν τα φτερά τους

Μία γενιά που βοηθά τις επόμενες να ανοίξουν τα φτερά τους

Μία μικρή κουβέντα με τον συνιδρυτή αλλά και τον Business Development Director του προγράμματος ReGeneration.

Είναι ίσως η τρίτη φορά μέσα στους τελευταίους μήνες που καταπιανόμαστε με το πρόγραμμα ReGeneration και τη δράση του στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό όχι απλά γιατί μερικές προσπάθειες αξίζουν λίγη δημοσιότητα παραπάνω αλλά γιατί τις περισσότερες φορές, σε αυτές τις προσπάθειες, αρκεί να ανοίξεις τα μάτια σου για να αντιληφθείς πόσο οφελούν την ελληνική κοινωνία, την οικονομία μας αλλά και την τόσο ταλαιπωρημένη αγορά εργασίας.

Το ReGeneration προσφέρει σε νέους μέχρι 29 ετών δυνατότητα αμειβόμενης απασχόλησης και προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Πώς το κάνει αυτό; Μέσα από εκπαίδευση των νέων που θα εγγραφούν στην πλατφόρμα και σύνδεσή τους με ένα pool εταιρειών που αναζητούν νέα στελέχη. Αυτό ίσως είναι και το σημαντικότερο αν θέλετε. Και είναι και το σημείο που αξίζει να σημειώσουν εκείνες οι εταιρείες που αναζητούν νέα στελέχη για το δυναμικό τους και δεν αρκούνται στις παραδοσιακές και απαρχαιωμένες λύσεις.

Το ReGeneration φέρνει τις εταιρείες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κοντά σε αυτή την τόσο ζωντανή γενιά νέων επαγγελματιών και entrepreneurs. Φέρνει ικανότατους ανθρώπους στην πόρτα τους για να επιλέξουν από εκεί τα επόμενα στελέχη των εταιρειών τους. Φέρνει δύο κομμάτια της αγοράς εργασίας κοντά όπως δεν το έχει κάνει ποτέ ξανά κανένα πρόγραμμα.

Γι’ αυτό το λόγο, θέλησα να μιλήσω με δύο σημαντικότατα στελέχη του προγράμματος. Ο ένας είναι ο Πάνος Μαδαμόπουλος – Μοράρης, συνιδρυτής του ReGeneration και εκείνος που με την ακούραστη όρεξή του για εξέλιξη φέρνει το πρόγραμμα ολοένα και πιο κοντά στην αγορά. Ένας άνθρωπος τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίσω τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μία αποστολή στην Νέα Υόρκη, εκεί όπου το ReGeneration βρέθηκε για άλλη μια χρονιά σε μια σημαντική βραδιά για το The Hellenic Initiative, μία από τις πρωτοβουλίες που αποτελούν βασικό συνεργάτη και χρηματοδότη του προγράμματος. Ο δεύτερος που μας μίλησε είναι ο Κωνσταντίνος Κίντζιος, Business Development Director του ReGeneration και ένας από τους key players για τη δράση του προγράμματος στη χώρα μας.

Πάνος Μαδαμόπουλος -Μοράρης, Συνιδρυτής ReGeneration

Τόσα χρόνια μετά το launch του ReGeneration στην ελληνική αγορά, ποιοι είναι οι αρχικοί στόχοι που είδατε να πραγματοποιούνται και ποιον δεν έχετε πετύχει ακόμα;

Τέσσερα χρόνια πριν, όταν το πρόγραμμα γεννήθηκε σαν ιδέα, ο βασικός μας στόχος ήταν να δημοκρατικοποιήσουμε την ευκαιρία των νέων πτυχιούχων για μετα-πανεπιστημιακή εκπαίδευση και επαγγελματική σταδιοδρομία στη χώρα μας. Βασική προϋπόθεση για να το πετύχουμε ήταν να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα από εταιρείες που θα υποστηρίξουν το πρόγραμμα, κυρίως προσλαμβάνοντας ταλαντούχους νέους με δεξιότητες που θα ταίριαζαν στις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης. Νομίζω ότι, με περισσότερες από 300 εταιρείες στη «φαρέτρα» μας, ο στόχος αυτός επετεύχθη!

Το ReGeneration είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που βασίζεται εξ’ολοκλήρου σε υποστήριξη από χρηματοδότες – ιδρύματα. Εκτός από τον στόχο της οργανικής και βιώσιμης ανάπτυξης του βασικού μας προγράμματος, στις αρχές του 2018 ξεκινήσαμε να πιλοτάρουμε το ReGeneration Academy, τον πυλώνα στοχευμένων εκπαιδεύσεων σε τομείς της αγοράς όπου αποδεδειγμένα υπάρχει κενό ζήτησης και προσφοράς, μεταξύ θέσεων εργασίας και κατάλληλα καταρτισμένων νέων υποψηφίων σε συγκεκριμένες δεξιότητες (hard-skills). Eίμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε μέχρι στιγμής την ευγενική υποστήριξη των χρηματοδοτών μας καθώς και για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που δικαιώνουν την προσπάθειά μας. Η επίτευξη των δύο αυτών στόχων μας οδήγησε στο να πετύχουμε και έναν τρίτο: να αλλάξουμε ουσιαστικά την μέχρι τώρα αντίληψη και κουλτούρα της «πρακτικής άσκησης» στην Ελλάδα. Τέλος, ένα σχήμα που ξεκίνησε με την εθελοντική συνεισφορά κάποιων ρομαντικών, έχει γίνει πλέον μια δυναμική ομάδα 9 στελεχών, και είμαστε πολύ περήφανοι που το πρόγραμμα απορροφά τα δικά του «παιδιά» καθώς 5 εξ αυτών είναι πρώην ReGenerators!

Υπάρχουν και άλλοι στόχοι, που ενδεχομένως δεν έχετε αγγίξει ακόμα;

Φυσικά! Υπάρχουν και κάποιοι στόχοι, τους οποίους δεν έχουμε δει ακόμα να ολοκληρώνονται, όπως την κατά το δυνατόν μετακίνηση της «βελόνας» του brain drain, την προσέλκυση ακόμα περισσότερων εταιρειών αλλά και από τις ήδη συνεργαζόμενες να ανοίξουν περισσότερες θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν μέσω του ReGeneration. Τέλος, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να πείσουμε τους υποστηρικτές μας για την διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη πιο δομικών παρεμβάσεων στην μετα-πανεπιστημιακή εκπαίδευση ανά την επικράτεια. Φυσικά όλα αυτά συνδέονται και με την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις στρατηγικές προτεραιότητες των υποστηρικτών, ωστόσο τολμώ να πω ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Ο κόσμος είναι συνήθως δύσπιστος όταν ακούει μεγάλα ποσά να δίνονται σε ΜΚΟ ή κοινωφελείς σκοπούς και προγράμματα. Πώς κρατάτε τέτοιες απόψεις μακριά;

Η αντίληψη αυτή δεν υπάρχει τυχαία στον κόσμο. Κι εγώ ήμουν και είμαι δύσπιστος καθώς, κατά καιρούς διαβάζουμε για περιπτώσεις κακοδιαχείρισης κονδυλίων από ΜΚΟ. Αν και το ReGeneration σίγουρα δεν λαμβάνει αυτό που πιθανώς θεωρείται ‘μεγάλο’ ποσό χρηματοδότησης, ο τρόπος που κρατάμε μακρυά τέτοιου είδους απόψεις είναι διττός: διαφανής έλεγχος και μετρήσιμα αποτελέσματα. Αρχικά εξασφαλίζουμε απέναντι στους εταίρους και χρηματοδότες μας ότι ακολουθούμε αυστηρές διαδικασίες ελέγχου στην οικονομική και λογιστική διαχείριση, γι’αυτό και συνεργαζόμαστε με την Deloitte, έναν από τους μεγαλύτερους ελεγκτικούς οργανισμούς παγκοσμίως, που διαχειρίζεται όλες τις λογιστικές και φορολογικές μας υποθέσεις, ενώ και οι χρηματοδότες μας διενεργούν συνεχείς ελέγχους από την πλευρά τους βάσει των αυστηρότερων αμερικάνικων αλλά και ευρωπαϊκών προτύπων. Δεύτερον, αφήνουμε τα αποτελέσματά μας να μιλούν για εμάς. Αριθμοί όπως 750 προσλήψεις, 300 συνεργαζόμενες εταιρείες, 100.000 ώρες εκπαίδευσης, 5 εκ ευρώ σε μισθούς υποψηφίων που προσλήφθηκαν μέσω του προγράμματος (το σύνολο των μισθών που έχουν καταβάλει οι εταιρείες σε ReGenerators) είναι αρκετοί για να αποδείξουν ότι η χρηματοδότηση που λαμβάνουμε έχει αποφέρει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα!

Είχα την τύχη να βρεθώ μαζί σας με την ομάδα του ReGeneration στην Νέα Υόρκη, καλεσμένοι του The Hellenic Initiative, ενός από τους οργανισμούς που στηρίζει σταθερά το πρόγραμμα. Τι είναι αυτό που κάνει τον απόδημο ελληνισμό να στηρίζει τη χώρα;

Πώς το αντιλαμβάνεστε εσείς; Έχω μείνει αρκετά χρόνια στην Αμερική και έχω ασχοληθεί ενεργά με τη διασπορά και μπορώ να πω με σιγουριά ότι, σημαντικοί πυρήνες του απόδημου ελληνισμού, λόγω της εξαιρετικά έντονης συναισθηματικής σύνδεσης με την Ελλάδα , όταν βλέπουν οργανισμούς με σωστή διαχείριση πόρων και χρηστή διοίκηση, που παράγουν μετρήσιμα αποτελέσματα , συνεχίζει να πιστεύει σε αυτές και να τις υποστηρίζει. Το THI, από την πρώτη στιγμή έχει δείξει έργο και με πίστη σε όλα τα προγράμματα που στηρίζει, έχει καταφέρει να είναι η σημαντικότερη φιλανθρωπική πρωτοβουλία της ομογένειας στην Ελλάδα, με τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο. Κι επειδή ακριβώς διέπεται από διαφάνεια και επαγγελματισμό στη διαχείριση κονδυλίων, έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και των ομογενών αλλα και των τοπικών ΜΚΟ, διατηρώντας έτσι αμείωτο το ενδιαφέρον των ομογενών υποστηρικτών του.

Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να βοηθήσει το ReGeneration; Κάποιος που δεν μπορεί να το στηρίξει οικονομικά ούτε έχει εταιρεία να μπει στο πρόγραμμα;

Το βασικό για εμάς είναι να δημιουργήσουμε πρεσβευτές της ιδέας και κυρίως του σκοπού του ReGeneration. Άρα πχ υποψήφιοι που πέρασαν ήδη από το πρόγραμμα μπορούν να μιλούν για την εμπειρία τους μέσα από αυτό, μεταφέροντας το μήνυμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ακόμα νέους, αλλά και οι εταιρείες που έχουν ήδη επενδύσει σε ReGenerators να επικοινωνούν τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει ένας οργανισμός από την πρόσβαση στην πιο δυναμική και πολυποίκιλη βάση νέων, ταλαντούχων πτυχιούχων στη χώρα. Επισης, παρόλο που είμαστε μια ομάδα που θέλουμε διαρκώς να δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα είμαστε πάντα ανοιχτοί σε νέες ιδέες για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε και να αναπτύξουμε το πρόγραμμα. Θα χαρούμε να τις λάβουμε στο [email protected]

Ποια είναι τα βήματα για να μεγαλώσει το ReGeneration από εδώ και πέρα; Πώς το φαντάζεστε σε 3-4 χρόνια από τώρα;

Παρ’όλο που ο μακρόπνοος σχεδιασμός είναι κάτι απαραίτητο για μια εταιρία, αυτό δεν είναι δυστυχώς δυνατό για κάποια ΜΚΟ του μεγέθους μας υπό τις παρούσες συνθήκες στην Ελλάδα. Αντ’ αυτού, θα απαντήσω για το πώς φανταζομαι το πρόγραμμα στο άμεσο μέλλον. Καταρχάς, θα ήθελα να συνεχίζουμε να κάνουμε εξίσου καλά αυτό που κάνουμε μέχρι τώρα, με το ίδιο πάθος και αφοσίωση στον σκοπό του. Να συνεχίσουμε δηλαδή να είμαστε το πλέον πολυσυμμετοχικό πρόγραμμα απασχόλησης και προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Να έχουμε ακόμα πιο αισιόδοξα αποτελέσματα όσον αφορά τους νέους που θα βρουν δουλειά με τη βοήθειά μας, αλλά και τις εταιρείες που θα συνεχίσουν να μας εμπιστεύονται για τη στελέχωση των junior θέσεών τους. Και φυσικά να συνεχίσουμε, μέσα από τα αποτελέσματά μας, να διατηρούμε την εμπιστοσύνη των ιδρυμάτων που μας υποστηρίζουν.

Ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι να διατηρήσει και ει δυνατόν να αυξήσει τον αριθμό και το μέγεθος των πρωτοβουλιών ολιστικής ανάπτυξης δεξιοτήτων (skilling, upskilling και reskilling) σε παραδοσιακούς τομείς της ελληνικής οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός, το λιανεμπόριο, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά ταυτόχρονα και σε νέους τομείς που αφορούν αλγορίθμους και δεδομένα και γενικά τεχνολογίες σχετικές της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.

Οι τελευταίοι πιστεύουμε βαθιά ότι μπορούν να αποτελέσουν την ατμομηχανή παραγωγής πολλά υποσχόμενων θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια και στην χώρα μας.

Τέλος, με τη σύμπραξη δυνάμεων να βρίσκεται στο DNA μας, γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο τρόπος για να μεγαλώσουμε εκθετικά είναι οι στρατηγικές συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα. Η αρχή έγινε με την Τράπεζα Πειραιώς και τη συνεργασία μας στο Project Future, το πρόγραμμα κοινωνικής υπευθυνότητας της Τράπεζας για τους νέους που συνδέει την εξειδικευμένη εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, ενώ ελπίζουμε σε περισσότερες τέτοιες συμμαχίες.

Κλείνοντας, μοιράζομαι και μερικές σκέψεις μας που βρίσκονται ακόμα σε εμβρυικό στάδιο και αφορούν την επέκταση του προγράμματος και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, αλλά και ενίσχυση της παρουσίας του στην επαρχία καθώς και ένα σταδιακό άνοιγμα στις μητροπόλεις του εξωτερικού όπου τα τελευταία χρόνια έχουν μεταναστεύσει χιλιάδες νέοι πτυχιούχοι.

Κωνσταντίνος Κίντζιος, Business Development Director

Το ReGeneration τυγχάνει ευρείας αποδοχής από τους νέους, ακριβώς επειδή είναι αποδοτικό και τους βοηθά να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Τι είναι εκείνο που σας ζητούν οι ίδιοι οι νέοι υποψήφιοι όταν τους συναντάτε;

Κάθε νέος απόφοιτος διακατέχεται από άγχος και απαισιοδοξία αναφορικά με το ξεκίνημα της επαγγελματικής του ζωής. Αυτό το «μα δεν έχω προϋπηρεσία, άρα δεν θα με επιλέξει κανείς» είναι ο δικός τους βραχνάς και παράλληλα η δική μας ευκαιρία να τους αποδείξουμε ότι τίποτα δεν είναι μαύρο ή άσπρο και ότι όλα είναι στο χέρι τους αρκεί να έχουν δομημένο πλάνο και πίστη στο στόχο. Από εμάς, αυτό που ζητούν είναι πάνω απ’ όλα καθοδήγηση προκειμένου τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα να είναι στέρεα και ικανά να τους οδηγήσουν σε μία υγιή καριέρα.

Για να κυλά το ποτάμι του ReGeneration χρειάζεται νέους πρόθυμους να συμμετέχουν, υποστηρικτές να προσφέρουν πόρους για τη λειτουργία του αλλά και εταιρείες που αγκαλιάζουν το πρόγραμμα και απασχολούν τους νέους. Πού εστιάζετε εσείς την προσπάθειά σας περισσότερο;

Τα είπατε όλα! Ταλαντούχοι νέοι, εταιρείες που επενδύουν στη νέα γενιά και υποστηρικτές που προσφέρουν πόρους σε μία πρωτοβουλία, πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, με έκδηλο κοινωνικό αποτύπωμα και με αέναη διάθεση επένδυσης στα ταλέντα της χώρας μας. Αν μία από τις 3 μεταβλητές της εν λόγω εξίσωσης απουσιάσει, τότε σίγουρα το ποτάμι δεν θα μπορεί να κυλά με τους ίδιους ρυθμούς. Στόχος μας πάντοτε, είναι η καινοτομία, να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις ώστε υποστηρικτές, εταιρείες και υποψήφιοι να βρίσκουν αξία στο ReGeneration, ο καθένας για τον δικό του λόγο! Γιατί μέσω της καινοτομίας, προσελκύεις υψηλού επιπέδου νέους πτυχιούχους, γίνεσαι πόλος έλξης στις εταιρείες που επιθυμούν να εντάξουν υψηλής ποιότητας φρέσκο δυναμικό στις τάξεις τους και εν τέλει παράγεις αυτό το αδιάκοπο και σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα που κάνει στο τέλος, υποστηρικτές και συνεργάτες, να χαμογελούν.

Είμαι σίγουρος ότι πολλές εταιρείες φοβούνται να μπουν στο πρόγραμμα γιατί νομίζουν ότι δεν είναι αρκετά μεγάλες ή οικονομικά εύρωστες για αυτό το βήμα. Μπορεί μια μικρή εταιρεία να μετέχει;

Πολύ χαίρομαι για τη συγκεκριμένη ερώτηση μιας και πρόκειται για έναν από του μύθους σχετικά με το ReGeneration. Πρώτον και κυριότερο, να σημειώσουμε πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα, χρηματοδοτούμενο από τους: Coca-Cola, The Coca-Cola Foundation, The Hellenic Initiative και Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και οι υπηρεσίες μας προς υποψηφίους και εταιρείες δεν συνεπάγονται οικονομική υποχρέωση. Πέραν αυτού, απευθυνόμαστε σε όλους, από την μεγαλύτερη μέχρι την μικρότερη εταιρεία πανελλαδικώς, αρκεί να υπάρχει η διάθεση για επένδυση στα νέα ταλέντα της χώρας. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από το roster των 300+ εταιρειών που ήδη προσλαμβάνουν από το πρόγραμμα και συμπεριλαμβάνει μεγάλες και γνωστές ελληνικές και πολυεθνικές, εταιρείες της τάξεως Big-4, καθώς επίσης μικρομεσαίες, μικρές και startups. Με λίγα λόγια, το μυστικό για κάθε εταιρεία ώστε να μπει στη μεγάλη οικογένεια του ReGeneration είναι ένα junior άνοιγμα θέσης και η όρεξη για επένδυση στο φρέσκο «αίμα» της Ελλάδας.

Ποιο είναι το όφελος για μία εταιρεία που εισέρχεται στην οικογένεια του ReGeneration;

Ας ξεκινήσουμε από το προφανές. Κάθε εταιρεία που εισέρχεται στο πρόγραμμα, απολαμβάνει ένα πολύ υψηλό επίπεδο υποψηφίων αφού η επιλογή τους προκύπτει μέσω μιας αυστηρής και διεξοδικής διαδικασίας αξιολόγησης και επιλογής (αίτηση βάσει κριτηρίων προγράμματος, game-based ψυχομετρικό assessment, συνεντεύξεις). Επιπροσθέτως, η προαναφερθείσα διαδικασία αξιολόγησης σε συνδυασμό με την ενεργή υποστήριξη των εταιρειών από την ομάδα του ReGeneration, ώστε να βρεθεί το κατάλληλο ταλέντο, άμεσα και αποτελεσματικά, εξοικονομεί τόσο χρόνο όσο και υλικούς πόρους από την διαδικασία επιλογής. Είναι προφανές επίσης πως η συμμετοχή κάθε εταιρείας στο ReGeneration αποτελεί μια έμπρακτή επένδυση στη νέα γενιά. Η στήριξη του προγράμματος και η πρόσληψη υποψηφίων μέσω του ReGeneration συμβάλει στη μείωση της νεανικής ανεργίας, ενώ δίνεται η ευκαιρία στα νέα ταλέντα να παραμείνουν στην Ελλάδα και να διαπρέψουν, εδώ! Μέχρι σήμερα, πάνω από 300 συνεργαζόμενες εταιρείες έχουν δώσει την ευκαιρία εργασίας σε περισσότερους από 750 νέους, μέσω του ReGeneration και του ReGeneration Academy. Τέλος, η στήριξη του σκοπού του προγράμματος για συμβολή στη μείωση της νεανικής ανεργίας και του φαινομένου του brain-drain, αναδεικνύει εμπράκτως το κοινωνικό πρόσωπο της εταιρείας με ενέργειες που έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που μοιράζονται το δικό σας πάθος για προσφορά και δημιουργία αλλά νιώθουν ότι δεν έχουν τα εργαλεία να κάνουν τα πρώτα βήματα. Τι συμβουλή δίνετε σε αυτούς τους ανθρώπους;

Να συνεχίσετε να πιστεύετε στο όνειρο, να συνεχίσετε να υπηρετείτε τον σκοπό αυτό που σας κρατά ξύπνιους τη νύχτα και σας ξυπνά το πρωί με χαμόγελο. Κάθε δυσκολία ένα μάθημα κι ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία. Κι αν όλα αυτά σας φαίνονται θεωρίες, τότε θα σας αφήσω με 3 συμβουλές που προσωπικά με βοήθησαν και με βοηθούν σε κάθε μου βήμα.

1. Να αγαπάς τον ανταγωνισμό. Γιατί μέσω αυτού εξελίσσεσαι, βελτιώνεσαι, αναθεωρείς, αντιλαμβάνεσαι ποια είναι εν τέλει τα προσόντα σου και πως αυτά σε βοηθούν (ή όχι) για να ακουμπήσεις τις φιλοδοξίες σου. Μην ξεχνάς να μένεις πιστός στο στόχο σου, στο όραμά σου και ποτέ να μην επηρεάζεσαι από τις σειρήνες, όσες πολλές και δυνατές κι αν είναι. Ο,τι κάνεις να το κάνεις σήμερα καλά, αύριο καλύτερα, μεθαύριο τέλεια. Ποτέ μέτρια.

2. Να αγαπάς τη δικτύωση. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που διαχειρίζονται ανθρώπους, χρήματα, ευκαιρίες, πιθανές πληροφορίες που χρειάζεσαι. Κι επειδή καμία ευκαιρία δε φυτρώνει μόνη της από το πουθενά, αυτό που τελικώς ψάχνεις είναι έναν συνάνθρωπό σου. Εκεί βρίσκεται η ευκαιρία σου. Δικτυώσου έξυπνα. Δώσε και πάρε αξία.

3. Να αγαπάς το ρίσκο. Η αλήθεια είναι ότι όλοι (ή οι περισσότεροι) μεγαλώσαμε σε ένα σύστημα όπου το ρίσκο τιμωρείτο. Η αλήθεια όμως τελικώς είναι ότι κάθε έκφανση της ζωής μας, απαιτεί λίγο ή περισσότερο ρίσκο για να πετύχουμε τους στόχους μας. Πιθανόν να νομίζεις οτι μη ρισκάροντας είσαι ασφαλής και σταθερός.

Όταν αυτό όμως γίνεται σε μία διαρκώς μεταβαλλόμενη και μεταλλασσόμενη κοινωνία, η ίδια η μη ανάληψη ρίσκου φαίνεται να αποτελεί ριψοκίνδυνη επιλογή. Πάρε έξυπνα ρίσκα και απόλαυσε το πλεονέκτημα που θα σου δώσει. Άλλωστε ποια πραγματικά καλή ευκαιρία δεν έχει υψηλό ρίσκο; Αν δεν είχε, δεν θα ήταν καλή, γιατί θα την διάλεγαν όλοι. Οπότε, πάρε βαθιά ανάσα και προχώρα μπροστά, γιατί αλλιώς η στασιμότητα είναι συνώνυμη της οπισθοδρόμησης!

Τι σας προσφέρει εσάς προσωπικά αυτή η καθημερινότητα; Από το λίγο που έζησα την ομάδα, δεν νομίζω ότι γνωρίζετε ωράριο στη μέρα σας.

Η αλήθεια είναι ότι από τα 13 χρόνια αδιάκοπης επαγγελματικής μου πορείας στο χώρο του business, το ReGeneration αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας μου. Όπως έχω ξαναδηλώσει, σκέφτηκα μέρες, εβδομάδες και μήνες την αποχώρησή μου από revenue-based models εταιρειών μέχρι να πω το «ναι» στο αγαπημένο αυτό πρόγραμμα. Αρνήθηκα προτάσεις συνοδευόμενες από παχυλούς μισθούς, σαφές και ξεκάθαρο πλάνο καριέρας και ανέλιξης και όλα τα συναφή. Όμως τι είπαμε πριν; Οι καλές ευκαιρίες έχουν και το ανάλογο ρίσκο. Και το πήρα. Και από τότε που αποφάσισα να αναλάβω θέση ευθύνης στο ReGeneration, όχι…δεν γνωρίζω ούτε ωράρια, ούτε αναχώματα, ούτε «δεν γίνεται»! Μαζί με μια υπέροχη ομάδα, αλλάζουμε την Ελλάδα, δίνουμε πνοή και ελπίδα στους νέους πτυχιούχους της χώρας μας και αυτό δεν ανταλλάσσεται με καμία υλική απολαβή. Η ηθική ικανοποίηση που λαμβάνω είναι τεραστίων διαστάσεων και αποτελεί τον οδηγό μου για να συνεχίσω τόσο σε προσωπικό όσο και συλλογικό επίπεδο να παλεύω για να βοηθούμε εμπράκτως τη νέα γενιά να βρίσκει τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα, να πείθεται να μείνει Ελλάδα, αντιλαμβανομένη τις υπαρκτές ευκαιρίες, να ξεχωρίζει και να εξελίσσεται τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα