Νέα μέτρα: Το modus operandi για εμπόριο, υπηρεσίες και εμβολιασμένους

Νέα μέτρα: Το modus operandi για εμπόριο, υπηρεσίες και εμβολιασμένους
Κόσμος με μάσκες στην αγορά INTIME

Αν και η στόχευση των κυβερνητικών μέτρων αφορά τους ανεμβολίαστους, τελικώς επιβαρύνει τόσο τους εμβολιασμένους, όσο και τις επιχειρήσεις εμπορίου, υπηρεσιών και εστίασης.

Σφίγγει ο κλοιός για τον ανεμβολίαστο πληθυσμό, αλλά αυξάνεται η περίμετρος εκείνων των επιχειρήσεων, που εκ των πραγμάτων θα θιγούν από την «ημι-απαγόρευση» εισόδου τους, εφόσον έως πρότινος δεν απαιτούνταν η επίδειξη κανενός αποδεικτικού για την είσοδο σε κομμωτήρια, τράπεζες, υπηρεσίες κάθε τύπου (π.χ. καταστήματα ΟΠΑΠ, εταιρειών παροχής τηλεφωνίας, ηλεκτρισμού κ.α.), καταστήματα ένδυσης, υπόδησης κ.ο.κ.

Εν προκειμένω, το σύνολο της αγοράς εμπορίου και υπηρεσιών καλείται να εναρμονιστεί με όσα έζησε ο κλάδος της εστίασης όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς έως πρότινος η τήρηση της χρήσης μάσκας (και λιγότερο η τήρηση των αποστάσεων, που στην πράξη ήταν αδύνατο να τηρηθεί) ήταν το μοναδικό κριτήριο, ώστε να επιτραπεί η είσοδος πελατών.

Αν και η αγορά, αναμένει την επισημοποίηση των μέτρων μέσω του ΦΕΚ που θα εκδοθεί, ήδη προσπαθεί να αντιμετωπίσει το νέο modus operandi. Αλυσίδες με τις οποίες επικοινώνησε το NEWS 24/7, έθεσαν ευθέως το θέμα ελέγχου εισόδου πελατών – δηλαδή την επίδειξη εγγράφων και για τους εμβολιασμένους- εκτιμώντας ότι η διαδικασία θα στερήσει και από αυτή την ομάδα πληθυσμού το δικαίωμα της άνετης πρόσβασης σε καταστήματα και υπηρεσίες.

Αν και πριν από λίγες μέρες απελευθερώθηκε ο περιορισμός συγκεκριμένου αριθμού πελατών ανά τετραγωνικό, που ήδη δημιούργησε συνθήκες κανονικότητας, τα νέα μέτρα ελέγχου εισόδου εκτιμάται ότι θα «φέρουν και πάλι ουρές έξω από τα καταστήματα», αναφέρουν επικεφαλής εμπορικών επιχειρήσεων. Πέρα από το διαχειριστικό ζήτημα ελέγχου του «ποιος πελάτης είναι εμβολιασμένος, ποιος έχει νοσήσει και ποιος έχει κάνει έγκυρο και εμπρόθεσμο rapid test», το μείζον ζήτημα εδράζεται στο ότι και πάλι η διαδικασία συναλλαγών και εμπορίου θα τεθεί υπό περιορισμούς.

Είναι χαρακτηριστική δε η αποστροφή επικεφαλής εμπορικής επιχείρησης, για το αν «υπάρχουν στοιχεία μετάδοσης εντός των εμπορικών καταστημάτων», υπονοώντας ότι η αδυναμία ελέγχου της πανδημίας και η πρόθεση πίεσης στους ανεμβολίαστους, οδηγεί τελικά σε ιδιωτικούς φορείς «να πληρώσουν τα σπασμένα». Τη στιγμή δε όπου η κατανάλωση δείχνει να επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα, τόσο η εξαίρεση των μη εμβολιασμένων, όσο και τα προσκόμματα στους εμβολιασμένους, δημιουργούν νέους πονοκεφάλους στις επιχειρήσεις, που ήλπιζαν μετά από μια διετία, πως η «κανονικότητα έχει περιφρουρηθεί».

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν πως θίγει τη λειτουργία τους και η ένταξη των μεικτών χώρων σε καθεστώς ελέγχου ανεμβολίαστων, καθώς και πως το μέτρο είναι εν πολλοίς ανεφάρμοστο, αν αναλογιστεί κανείς πόσα πεζοδρόμια σε όλη τη χώρα θεωρούνται «μεικτοί χώροι».

Στην άλλη πλευρά του νομίσματος πάντως, αρκετές επιχειρήσεις της χώρας, που μοιραία απασχολούσαν εργαζόμενους κατά 35%- 40% ανεμβολίαστους (κατ’ αναλογία των δεδομένων για το γενικό πληθυσμό) και είχαν αποφασίσει να καλύπτουν έστω κατά το ήμισυ το κόστος των self και rapid tests, εκτιμούν πως τα κυβερνητικά μέτρα αφενός αποσείουν ένα βάρος και αφετέρου πιέζουν περισσότερο τον ανεμβολίαστο πληθυσμό να αναλογιστεί τις συνέπειες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα