Ο ΒΙΚΟΣ δημιουργεί μια ελπίδα ζωής για την Ήπειρο

Ο ΒΙΚΟΣ δημιουργεί μια ελπίδα ζωής για την Ήπειρο

Η εταιρεία υιοθετεί τo δήμο Ζαγορίου, συμβάλλοντας στην προσπάθεια μείωσης της υπογεννητικότητας.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής υπαίθρου, αναμφίβολα, συνίσταται στη γήρανση και στη μείωση του πληθυσμού. Ένα ζήτημα που επιδρά δυσμενώς στον κοινωνικό ιστό, την οικονομία και την ευρύτερη υπόσταση της χώρας μας.

Η υπογεννητικότητα, δυστυχώς, είναι ακόμη πιο έντονη στην -πλούσια σε φυσικές ομορφιές και νερά- περιοχή της Ηπείρου. Σε μια προσπάθεια να αλλάξει αυτή η κατάσταση, η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. θέτει σε εφαρμογή την πρωτοβουλία «Ο Β-οίκος της ζωής μας», εφαρμόζοντας και στηρίζοντας δράσεις σημαντικές για το κοινό καλό.

Έτσι, μαζί με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «HOPEgenesis», η ελληνική εταιρεία εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών, η οποία στηρίζει την ελληνική και τοπική οικονομία από το 1990, υιοθετεί το δήμο Ζαγορίου, επιχειρώντας να συμβάλλει στην κοινή και συντονισμένη προσπάθεια για την ανάσχεση του προβλήματος της υπογεννητικότητας.

Ένας τόπος που αργοσβήνει

Ο δήμος Ζαγορίου, ένας δήμος γνωστός για το φυσικό κάλλος και τη μακρά παράδοση, αποτελείται από 46 διαφορετικές κοινότητες, οι οποίες έχουν ένα κοινό πρόβλημα: Την απουσία νέων ανθρώπων, σε συνδυασμό με τη μείωση του πληθυσμού.

Με συνολικό πληθυσμό 3.804 κατοίκους, οι κοινότητες του Ζαγορίου θα έπρεπε να καταγράφουν 38 γεννήσεις ανά έτος. Όμως, τα στοιχεία είναι απογοητευτικά. Το 2016 σημειώθηκαν μόλις 12 γεννήσεις έναντι 37 θανάτων. Το 2017 οι γεννήσεις μειώθηκαν σε οκτώ, το 2018 σε επτά και το 2019 σε μόλις έξι.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία ΒΙΚΟΣ και η «HOPEgenesis» ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης. Και πώς θα το καταφέρουν; Ενισχύοντας σε κάθε επίπεδο τις γυναίκες και τα ζευγάρια, τα οποία θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια και να κάνουν παιδιά.

Άλλωστε, η στήριξη της σημερινής οικογένειας στην επαρχία αποτελεί εξαιρετικής σημασίας έργο τόσο για την αποφυγή της ερημοποίησης της περιφέρειας, όσο και για την αναγέννηση του οικογενειακού ιστού σε πόλεις και χωριά της Ελλάδας.

Ζωή = άνθρωπος

Η αντιμετώπιση του προβλήματος και η αντιστροφή της πτωτικής πληθυσμιακής τάσης θεωρείται κρίσιμης σημασίας στοιχείο για τη σωτηρία του τόπου και την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής.

Γι’ αυτό, άλλωστε, η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. και η «HOPEgenesis» αποφάσισαν να στηρίξουν τις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες, ενώ προχωρούν στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού.

Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι ένας τόπος είναι οι άνθρωποι του. Χωρίς αυτούς, τότε δεν υπάρχει ζωή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Hope Genesis» είναι μια ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2015 και δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με αποστολή την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας και την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας στην Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα