Οι Offshore διαδρομές της Taxibeat

Διαμαρτυρία οδηγών ταξί στην Αθήνα την Τετάρτη 9 Νομεβρίου 2016.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαμαρτυρία οδηγών ταξί στην Αθήνα την Τετάρτη 9 Νομεβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Αιχμές ότι στην μετοχική σύνθεση της Τaxibeat περιλαμβάνονται εξωχώριες εταιρείες του Παναμά και των Βρετανικών Παρθένων Νήσων άφησε ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, κατά την χθεσινή παρουσίαση του πολυνομοσχεδίου για τις αλλαγές στον κλάδο των ταξί. Μείζον πολιτικό ζήτημα για την ΝΔ και τον πρόεδρο της, εγείρει η ανοιχτή και ξεκάθαρη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εταιρεία Beat, επεσήμανε ο Χρ. Σπίρτζης. Νωρίτερα είχε αφήσει αιχμές ότι στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας Beat περιλαμβάνονται εξωχώριες εταιρίες του Παναμά αλλά και των Βρετανικών Παρθένων Νήσων. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν είναι παράνομη η πρακτική μιας εταιρείας να έχει μέτοχο που είναι εξωχώρια εταιρία. Ομως έστρεψε τα βέλη της κριτικής του στον πρόεδρο της ΝΔ για την στήριξη στην Beat.

«Μπαίνει ένα θέμα όταν ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στηρίζει μια συγκεκριμένη εταιρία που στην μετοχική της σύνθεση συμμετέχουν εξωχώριες εταιρείες του Παναμά και των Παρθένων Νήσων. Είναι πολιτικό θέμα εάν υπάρχουν εταιρείες διαμεσολάβησης χωρίς να αφήνουν ούτε ένα ευρώ στη χώρα, εάν θέλουμε να στηρίξουμε αυτήν την επιχειρηματικότητα» δήλωσε ο κ. Σπίρτζης ανοίγοντας επί της ουσίας εκ νέου το μέτωπο με την Beat.

ADVERTISING

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα ταξί και τις εταιρίες διαμεσολάβησης, ο υπουργός διευκρίνισε πως «δεν θεσμοθετούμε για συγκεκριμένες εταιρίες αλλά γιατί η χώρα πρέπει να έχει πλαίσιο ισονομίας και αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου. Δεν υπάρχει επιχειρηματικότητα όταν δεν φορολογούνται οι εταιρείες στην χώρα μας».

Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι η εταιρία από το ξεκίνημά της έχει έδρα στο Λονδίνο, ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει θυγατρική αλλά υποκατάστημα και αναρωτήθηκε τι έμεινε από τα 43 εκατομμύρια ευρώ από την πώλησή της στην Ελλάδα. Ο ίδιος δήλωσε ότι λατρεύει τη Βeat για την καινοτομία της αλλά δεν μπορεί ως εταιρεία «να έχει άλλου είδους ασυλία από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα».

Κάλεσε μάλιστα, την Beat αλλά και τις υπόλοιπες εταιρίες διαμεσολάβησης να προσέλθουν σήμερα ή αύριο για διάλογο επί του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί προσκομίζοντας όμως τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων τριών ετών αλλά και το καταστατικό των εταιριών τους, τη μετοχική τους σύνθεση, τη νόμιμη εκπροσώπηση, την έδρα και τον αριθμό ΓΕΜΗ.

Κάνοντας μια σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο, το Έθνος εντόπισε στο τελευταίο δημοσιευμένο μετοχολόγιο της εταιρίας (προ της πώλησης στην Daimler) τρεις εταιρίες με έδρες σε φορολογικούς παραδείσους: Την Luminar Global Limited με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και τις Anfi Investments Corp και Arbutus Development με έδρα τον Παναμά. Εντόπισε επίσης και ένα κυπριακό Fund, με μεγάλο πακέτο μετοχών, το οποίο διαχειρίζονταν δικηγόροι της Ελβετίας, χωρίς να φαίνεται ποιοι μετέχουν σε αυτό.
Από την πλευρά του ο ιδρυτής της Beat, Νίκος Δρανδάκης με τον οποίο επικοινώνησε το «Εθνος» επεσήμανε ότι «μετά την εξαγορά οι μέτοχοί μας είναι 100% η Daimler» προσθέτοντας ότι προ της εξαγοράς «το 56% της εταιρίας ανήκε σε μένα και 25 υπαλλήλους και το υπόλοιπο ποσοστό σε θεσμικούς επενδυτές πολλοί εκ των οποίων ήταν από την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόκειται για μια κανονική και νόμιμη εταιρία πέρα από το κυνήγι μαγισσών». Ερωτηθείς για την εταιρία με έδρα τις Παρθένους Νήσους σημείωσε ότι κατείχε ποσοστό 0,5%.

Χαρακτήρισε «συκοφαντίες» όσα ειπώθηκαν από τον κ. Σπίρτζη συμπληρώνοντας πως «ο κ. Σπίρτζης επαναφέρει το τεκμήριο της ενοχής, ενώ μέχρι τώρα ίσχυε το τεκμήριο της αθωότητας». Ο ίδιος τονίζει ότι θα προσέλθει στη συνάντηση με τον υπουργό αλλά μόνο για να συνομιλήσει για τις διατάξεις του νομοσχεδίου: «Δε θα προσκομίσω κανένα από τα στοιχεία που ζητήθηκαν. Η εταιρία είναι πεντακάθαρη. Για όλα τα μας τα οικονομικά στοιχεία είναι ενήμερες οι φορολογικές αρχές».

Βάσει των διατάξεων του νομοσχεδίου, οι εταιρίες διαμεσολάβησης μεταφορικού έργου με ΕΔΧ και ΕΙΧ αυτοκίνητα θα πρέπει να αδειοδοτηθούν και να ορίσουν νόμιμο εκπρόσωπό τους στην Ελλάδα, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη των εσόδων από την άσκηση δραστηριότητας βάσει της φορολογικής νομοθεσίας.

Η άδεια εκδίδεται εντός τριάντα ημερών και απαιτεί:

Αίτηση φυσικού ή νομικού προσώπου.

Σύμβαση ορισμένου χρόνου τουλάχιστον 2 μηνών αποκλειστικά με τουλάχιστον 3 οχήματα δημοσίας χρήσης.

Επικυρωμένα αντίγραφα των αδειών κυκλοφορίας των οχημάτων και των εγγράφων που αποδεικνύουν σχέση εργασίας με οδηγούς κατόχους ειδικής επαγγελματικής άδειας.

Παράβολο δημοσίου 1.000 ευρώ

Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι η διαμεσολάβηση για την άσκηση μεταφορικού έργου είναι κύρια δραστηριότητα όταν επηρεάζει την τιμή της υπηρεσίας (προσφορές κλπ που αλλάζουν το καταβαλλόμενο ποσό από τον καταναλωτή) και όταν επηρεάζει κρίσιμες πτυχές της υπηρεσίας μεταφοράς (προδιαγραφές αυτοκινήτων, καθορισμός διαδρομών, κλπ).

Επισημαίνεται ότι τα έσοδα των εταιρειών φορολογούνται με βάση την κείμενη νομοθεσία και προβλέπεται να εκδίδονται διαφορετικά φορολογικά στοιχεία προς τον οδηγό και διαφορετικά για τον επιβάτη, ένα για κάθε διαμεσολάβηση.

Θα τηρείται ψηφιακο μητρώο εταιρίας, οχημάτων και οδηγών, ενώ προβλέπονται και κυρώσεις στην περίπτωση παράβασης του νόμου. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

Πρόστιμο 50.000 ευρώ στο φορέα διαμεσολάβησης και σε περίπτωση υποτροπής χρηματική ποινή 100.000 ευρώ και ανάκληση της άδειας.

Αφαίρεση της άδειας οδήγησης για δύο χρόνια στον οδηγό που στερείται νόμιμης επαγγελματικής άδειας.

Πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ ανά όχημα στους κύριους οχημάτων που εκτελούν παράνομα έργο σε συνεργασία με φορέα διαμεσολάβησης. Σε περίπτωση υποτροπής το ποσό διπλασιάζεται.

Για χρήση οχήματος χωρίς σύμβαση ή δήλωσή του στο Μητρώο, αφαίρεση της άδειας για 2 χρόνια και απαγόρευση των υπευθύνων του φορέα διαμεσολάβησης να ιδρύσουν άλλον.

Σε περίπτωση λειτουργίας εταιρίας διαμεσολάβησης χωρίς άδεια ή ανάκλησής της, η αρμόδια υπηρεσία κοινοποιεί τη σχετική απόφαση επιβολής προστίμου στην υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος για τη διακοπή λειτουργίας του ιστοσελίδας του φορέα.

Η πρακτική της αξιολόγησης των οδηγών από τους επιβάτες μπορεί να συνεχιστεί ύστερα από σχετική άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Αντιδράσεις, πάντως, αναμένεται να προκαλέσει και η παράταση στην κυκλοφορία που δίνεται στα ταξί έως το 2020 λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης αλλά και της μηδενικής παραγωγής αυτοκινήτων στη χώρα μας.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

SHARE:

24Media Network