Οικονομικό επιτελείο προς επιχειρήσεις: Αξιοποιείστε το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Αναπτυξιακό πριν αυξηθούν τα επιτόκια

Οικονομικό επιτελείο προς επιχειρήσεις: Αξιοποιείστε το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Αναπτυξιακό πριν αυξηθούν τα επιτόκια
Θόδωρος Σκυλακάκης Θεόδωρος Σκυλακάκης

Έχει σημασία όλες οι επιχειρήσεις που έχουν επενδυτικά σχέδια και τραπεζικό προφίλ να αξιοποιήσουν, το ταχύτερο το πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων που τρέχουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Αναπτυξιακό σύμφωνα με όσα αναφέρει το οικονομικό επιτελειο.

Να σπεύσουν οι επιχειρήσεις και ειδικά οι ΜμΕ να αξιοποιήσουν τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και του Αναπτυξιακού Νόμου ζήτησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκο Παπαθανάση, σε συνέντευξη για την εξειδίκευση της λειτουργίας του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου σε συνδυασμό με τους πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»

«Μπαίνουμε σε μία περίοδο αυξημένων επιτοκίων. Αυτό σημαίνει πως τα δάνεια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αποκτούν ιδιαίτερη αξία και έχει μεγάλη σημασία η ταχύτητα με την οποία οι επιχειρήσεις θα ανταποκριθούν σ’ αυτό το εργαλείο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών σπεύδοντας να σημειώσει ότι το «γοργόν και χάριν έχει» λόγω της ανόδου των επιτοκίων διεθνώς.

Όπως αναφέρθηκε η πλατφόρμα που υποστηρίζει την ηλεκτρονική υποβολή των επενδυτικών σχεδίων για δανειακή χρηματοδότηση είναι ενεργή (https://rrf-gobeyond.gr/welcome). «Κι έχουμε, ήδη, πάνω από 600 επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, εκ των οποίων 20 έχουν υποβληθεί» τόνισε ο κ. Σκυλακακης που προσέθεσε:

Έχει σημασία όλες οι επιχειρήσεις που έχουν «επενδυτικά σχέδια και τραπεζικό προφίλ να αξιοποιήσουν, το ταχύτερο, αυτό το εργαλείο. Τα δάνεια που παρέχονται,σήμερα, από τα συνεργαζόμενα, με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πιστωτικά ιδρύματα,έχουν επιτόκιο ύψους 0,35%. Αυτό ισχύει μέχρι να εξαντληθεί το πρώτο 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο είχαμε δανειστεί με πέρα πολύ χαμηλό επιτόκιο από την Κομισιόν. Όταν εξαντληθεί αυτό θα πάμε σε μία άνοδο του επιτοκίου, λογική στην πρώτη φάση και πολύ μεγαλύτερη στη δεύτερη φάση.

Για να έχουμε μία αίσθηση τί επιτόκια θα έχουμε μπροστά μας στην επόμενη φάση, η Γερμανία που δανειζόταν με -0,40% πριν από 1 χρόνο περίπου, σήμερα είναι στο 1,7% και η Γαλλία που είναι κοντά εκεί που δανείζεται η Κομισιόν είναι στο 2,2-2,3% στην παρούσα φάση.

Ακόμα και οι τράπεζες που έχουν λάβει μία δόση από το ΤΑΑ, δεν διασφαλίζουν πως θα «τρέξει» με επιτόκιο0,35%. Θα παρακολουθούμε από την πλατφόρμα και όταν εξαντληθούν τα πρώτα 1,6 δισ. ευρώ, θα γίνει η αλλαγή επιτοκίου, ανεξαρτήτως σε ποια δόση είναι οι τράπεζες -στην πρώτη ή στη δεύτερη. Επιπρόσθετα, θα ανακοινώνουμε την απορρόφηση των δανειακών πόρων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για λόγους διαφάνειαςκαι ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων.»

Τα επιτόκια «κλειδιά»

Σύμφωνα με το υπουργειο Οικονομικών τα τρία επιτόκια που έχουν σημασία :

  1. Το επιτόκιο του ΤΑΑ που είναι στο 0,35% και -όπως προανέφερα- θα αυξηθεί στην πορεία
  2. Το επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Καθορίζεται με βάση την ανακοίνωση της ΕΕ αριθ. 2008/C 14/02.
  • Το επιτόκιο αναφοράς αποτελείται από το βασικό επιτόκιο προσαυξημένο με τα περιθώρια της ως άνω ανακοίνωσης, ανάλογα με τη βαθμολογία της οικείας επιχείρησης και τις παρεχόμενες εξασφαλίσεις.

Άρα επιτόκιο αναφοράς = βασικό επιτόκιο + δανειακό περιθώριο

  • Το βασικό επιτόκιο έχει ως βάση υπολογισμού το ετήσιο επιτόκιο ΙΒOR. Μπορεί να αναζητηθεί εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα