Ποια ηλεκτρική συσκευή αγοράσαμε κατά 500% περισσότερο οι Έλληνες το 2015

Ποια ηλεκτρική συσκευή αγοράσαμε κατά 500% περισσότερο οι Έλληνες το 2015

Κάθε χρονιά έχει τα trends της και στις ηλεκτρικές συσκευές. Αυτή της περσινής χρονιάς είναι κυρίως αποτέλεσμα της ύφεσης

Όπως το κινέζικο ημερολόγιο έτσι και αυτό των ηλεκτρικών συσκευών έχει τις χρονιές του. Χρονιές που θα πρωταγωνιστήσει ένα προϊόν είτε επειδή είναι καινοτόμο είτε επειδή εξελίχθηκε είτε πολύ απλά οι εταιρείες ποντάρουν ιδιαίτερα σε αυτό και μας βομβαρδίζουν με διαφημίσεις ώστε να μας πείσουν για την χρησιμότητα του. Κάποια από αυτά τα trends είναι παγκόσμια – δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές σε τηλεοράσεις γίνονται τις χρονιές που έχει μεγάλα αθλητικά γεγονότα – και άλλα τοπικά.

Ένα τέτοιο παγκόσμιο ήταν οι οικιακές μηχανές καφέ τις χρονιές 2011- 2012 ενώ πιο τοπικό ήταν το trend της επόμενης διετίας 2013 – 2014 που αφορούσε τα tablets. H συγκεκριμένη αγορά έτρεξε με πολύ ταχύτερους ρυθμούς στην Ελλάδα απ’ ότι στον υπόλοιπο κόσμο κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα το 2013 να πουληθούν στην χώρα μας 430.000 τεμάχια όταν το 2012 είχαν πουληθεί 120.000. Η τάση αυτή συνεχίσθηκε και στις αρχές του 2014 όμως «ξεφούσκωσε» απότομα για δύο κυρίως λόγους: την υπερβολή των προηγούμενων χρόνων και τις εξελίξεις στην τεχνολογία που οδήγησαν τα tablets σε μία κρίση ταυτότητας. Πλέον και μεγαλύτερα smart phones κυκλοφορούν ενώ δυναμικά εισέρχονται στην αγορά και υβριδικοί υπολογιστές (σ.σ. κάποιοι από αυτούς με αποσπώμενη οθόνη) που συνδυάζουν την κλασική λειτουργία με οθόνη αφής. 

Το 2015 την παράσταση έκλεψε ένα όχι και τόσο τεχνολογικό προϊόν αλλά μάλλον μάλλον μία συσκευή η οποία μπήκε σε αρκετά νοικοκυριά για να καλύψει πραγματικές ανάγκες. Ο λόγος για τους αφυγραντήρες των οποίων οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 500% σε σχέση με το 2014 που επίσης είχαν αυξημένες πωλήσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Όπως ανέφεραν στο news247 εκπρόσωποι αλυσίδων ηλεκτρικών συσκευών η αύξηση αυτή οφείλεται σε πολλούς λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το υπαρκτό πρόβλημα της αύξησης της υγρασίας στα σπίτια εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν αρκετές πολυκατοικίες με την κοινόχρηστη θέρμανση. Δεν είναι αυτοί οι οποίοι επέλεξαν ως λύση θερμαντικά δωματίων με αποτέλεσμα το υπόλοιπο σπίτι να αντιμετωπίζει πρόβλημα υγρασίας. Στην αρχή η λύση του αφυγραντήρα δούλεψε «στόμα με στόμα» την συνέχεια τον λόγο πήρε η διαφήμιση και στο τέλος το προϊόν άρχισε να προωθείται και από τις αλυσίδες ηλεκτρικών. Η αύξηση της ζήτησης οδήγησε στην έλευση νέων παικτών στην αγορά και στον ανταγωνισμό που είχε και σαν αποτέλεσμα να βρίσκει σήμερα κάποιος στην αγορά προϊόντα έως και 300 ευρώ φθηνότερα σε σχέση με αυτά που κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά πριν από πέντε χρόνια.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα