Ποιες εταιρείες πουλάνε το πιο “πράσινο” ρεύμα στους καταναλωτές

Ποιες εταιρείες πουλάνε το πιο “πράσινο” ρεύμα στους καταναλωτές
Εικόνα με drone από φωτοβολταϊκό πάρκο σε περιοχή της Πηνείας στην Ηλεία. Eurokinissi

Ολοένα και μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον μερίδας των καταναλωτών για την προέλευση του ρεύματος που καταναλώνουν. Ειδικά οι εταιρείες φιλοτεχνούν έτσι το οικολογικό τους προφιλ.

Τα «πράσινα πιστοποιητικά», οι βεβαιώσεις δηλαδή που πιστοποιούν ότι το ρεύμα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αποτελούν διαδεδομένη πρακτική στις ευρωπαϊκές χώρες, πρακτική που συναντάται πλέον και στη χώρα μας.

Το ενδιαφέρον μερίδας των καταναλωτών είναι υπαρκτό (οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος προσφέρουν ήδη τέτοια «προϊόντα»), ενώ για πολλές επιχειρήσεις η κατανάλωση «πράσινου» ρεύματος αξιοποιείται ως στοιχείο ενός περιβαλλοντικού marketing.

Σύμφωνα με το νόμο κάθε εταιρεία που πουλάει ρεύμα οφείλει να παρέχει στους πελάτες του στοιχεία σχετικά με τη συνεισφορά της κάθε ενεργειακής πηγής στο συνολικό μείγμα καυσίμων της, καθώς επίσης και πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όσον αφορά τουλάχιστον τις εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2), που είναι αποτέλεσμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το συνολικό μείγμα καυσίμων του προμηθευτή.

Αρμόδιος για τον υπολογισμό του ενεργειακού μείγματος καυσίμων των προμηθευτών είναι ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης ΔΑΠΕΕΠ, ο οποίος κάθε χρόνο δημοσιεύει τα σχετικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα το ενεργειακό μείγμα ενός προμηθευτή αφορά στο σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που διέθεσε στους πελάτες του κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2019).

Στη φετινή έκθεση του ΔΑΠΕΕΠ περιλαμβάνεται το ενεργειακό μείγμα 8 προμηθευτών, οι οποίοι διαφοροποίησαν το μείγμα καυσίμου που διέθεσαν στους καταναλωτές τους, κάνοντας χρήση Εγγυήσεων Προέλευσης, δηλαδή των περίφημων “Πράσινων Πιστοποιητικών” που πιστοποιούν ότι η ενέργεια που καταναλώθηκε προήλθε από μονάδες ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα το Ενεργειακό Μείγμα Προμηθευτών περιλαμβάνει στοιχεία για τις εταιρείες: ΔΕΗ, ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική, Μυτιληναίος, Elpedison, Watt & Volt, NRG, ΒΙΕΝΕΡ και Eunice Trading.

Μία εταιρεία, η Eunice Trading χρησιμοποίησε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ για το 100% της κατανάλωσής της. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ΒΙΕΝΕΡ, η οποία χρησιμοποίησε πράσινη ενέργεια σε ποσοστό 62,73%. Για τις υπόλοιπες εταιρείες το ποσοστό της πράσινης ενέργειας κυμαίνεται από 24% έως 29%:

Protergia (Μυτιληναίος) 28,51%

ΗΡΩΝ 26,74%

ΔΕΗ 26,68%

Elpedison 26,09%

NRG 24,73%

Watt&Volt 24,4%

Οι υπόλοιποι προμηθευτές είτε διέθεσαν στους τελικούς καταναλωτές το υπολειπόμενο ενεργειακό μείγμα της χώρας (ποσοστό ΑΠΕ 22,93%) είτε δε συναίνεσαν στη δημοσίευση του ενεργειακού τους μείγματος όπως υπολογίστηκε από το ΔΑΠΕΕΠ.

Σημειώνεται τέλος ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ενεργειακό μείγμα των προμηθευτών πραγματοποιείται προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο κίνητρο για την προώθηση των περίφημων “πράσινων πιστοποιητικών” που πιστοποιούν ότι μία μεγαβατώρα έχει παραχθεί από ΑΠΕ και μάλιστα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: δηλαδή ότι η παραγόμενη μεγαβατώρα προήλθε από μη επιδοτούμενο καινούριο σταθμό ΑΠΕ σε συγκεκριμένη τοποθεσία προτίμησης του προμηθευτή.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα