Πώς ο Τζακ Μα της Alibaba ξεπέρασε τις επτά μεγαλύτερες αποτυχίες του

Πώς ο Τζακ Μα της Alibaba ξεπέρασε τις επτά μεγαλύτερες αποτυχίες του

Ο ιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα, ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στον κόσμο, είναι υπερήφανος που κατάφερε να ξεπεράσει πολλά στη ζωή του

Ο  Τζακ Μα  μόλις έκλεισε τα 52 και αξίζει 27,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Κι όμως, τα επιτεύγματά του στο τιμόνι της  Alibaba  είναι απίστευτα αν σκεφθεί κανείς από πού ξεκίνησε.

Στο δρόμο, αντιμετώπισε πολλές αποτυχίες, αλλά ο ίδιος φρόντισε να διατηρήσει την αισιοδοξία του. Ιδού μερικές:

1. Απέτυχε σε πολλές εξετάσεις στο σχολείο
Ο Μα δεν ήταν καλός μαθητής και, για την ακρίβεια, παραλίγο να μην μπει στο Γυμνάσιο. «Απέτυχα σε μια κρίσιμη εξέταση στο Δημοτικό δύο φορές, απέτυχα σε εξετάσεις Γυμνασίου τρεις φορές, και απέτυχα και στις εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο άλλες δύο φορές». Όπως πολλοί άλλοι, όμως, ο Μα συνέχισε και έχτισε μια λαμπρή καριέρα παρόλο που τα βρήκε σκούρα τα πρώτα χρόνια στο σχολείο.

2. Έλαβε βαθμολογία 1 / 120 στο μαθηματικό κομμάτι των εισαγωγικών εξετάσεων για το πανεπιστήμιο
Η αποτυχία είναι ένα πράγμα – το να γράψεις χειρότερα απ’ το 99% της χρονιάς σου είναι κάτι άλλο. Και δεν έφταιξε η έλλειψη χρόνου και προετοιμασίας. Ακόμα και σήμερα, ο Μα δεν τα πηγαίνει καλά με τα μαθηματικά, παρόλο που η Alibaba είναι μια εταιρεία τεχνολογίας. Ο ίδιος σημειώνει: «Δεν είμαι καλός στα μαθηματικά, δεν σπούδασα ποτέ διοίκηση επιχειρήσεων, και δεν μπορώ να διαβάσω λογιστικές αναφορές».

3. Δεν αποθαρρύνθηκε αφότου απορρίφθηκε από το Χάρβαρντ 10 φορές
Το εντυπωσιακό δεν είναι που απορρίφθηκε απ’ το Χάρβαρντ 10 φορές, αλλά που καταδέχτηκε να κάνει τόσες πολλές φορές αίτηση. Κι αυτό μας δείχνει ότι ο Μα είναι πρότυπο επιμονής: «Το πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχεις είναι υπομονή».

4. Παρέμεινε αισιόδοξος αφότου απορρίφθηκε για 30 διαφορετικές θέσεις εργασίας
Αφότου αποφοίτησε απ’ το πανεπιστήμιο, έκανε αίτηση σε 30 διαφορετικές δουλειές και απορρίφθηκε απ’ όλες. Ακόμα και για να γίνει αστυνομικός έκανε αίτηση, αλλά τον απέρριψαν κι εκεί με τρεις λέξεις: «Δεν μας κάνεις». Ευτυχώς, ο Μα, όπως και ο αγαπημένος του κινηματογραφικός ήρωας, Φόρεστ Γκαμπ, συνέχισε να …τρέχει.

5. Ήταν ο μόνος από 24 υποψηφίους που απορρίφθηκαν από την KFC
Από τους 24 υποψηφίους που είχαν πάει για συνέντευξη εκείνη την ημέρα, οι 23 προσλήφθηκαν. Ο Μα ήταν ο μόνος που απορρίφθηκε, και ο ίδιος το αποδίδει στην εξωτερική του εμφάνιση. Η γυναίκα του, Ζανγκ Γινγκ, η οποία τον παντρεύτηκε προτού γίνει πλούσιος, δεν ενοχλείται: «Ο Μα δεν είναι ένας όμορφος άνδρας αλλά με γοήτευσε επειδή κάνει πολλά πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν οι όμορφοι άνδρες».

6. Δεν μπορούσε να πείσει τη Silicon Valley να χρηματοδοτήσει την Alibaba
Ακόμα κι αφότου ξεκίνησε την Alibaba, ήρθε αντιμέτωπος με πολλαπλές αποτυχίες. Τα πρώτα τρία χρόνια, η εταιρεία δεν ήταν πολύ κερδοφόρα. Στην αρχή, αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και σχεδόν κατέρρευσε με το σκάσιμο της φούσκας του dot-com. Όπως σημειώνει ο ίδιος ο Μα, «την Alibaba την αποκαλώ ‘τα 1.001 λάθη’».

7. Είπε στους 18 εταίρους της Alibaba ότι κανένας δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει ανώτατο στέλεχος
Σε μια από τις χειρότερες αποφάσεις που μπορεί να λάβει ποτέ ένας διευθύνων σύμβουλος, ο Μα είπε στους 18 εταίρους της εταιρείας (με συνολικό κεφάλαιο 60.000 δολαρίων) ότι κανένας δεν θα ξεπερνούσε τη θέση του μάνατζερ. Το σχέδιό του ήταν, αντίθετα, να προσλάβει εξωτερικά στελέχη. Αυτό, όπως σημειώνει, ήταν το μεγαλύτερο λάθος του. «Τα διδάγματα που άντλησα από τις σκοτεινές μέρες στην Alibaba είναι ότι πρέπει να κάνεις την ομάδα σου να έχει αξία, καινοτομία, και όραμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ FORTUNEGREECE:

Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ προσέφερε μπόνους μετρητών σε 1 εκατ. εργαζόμενους
Η Airbnb σχεδιάζει να συνεργαστεί με τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Θα αγοράσει η Apple την McLaren;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Fortunegreece
SHARE: