Προς πώληση το Smart Park στον όμιλο Φουρλή

Προς πώληση το Smart Park στον όμιλο Φουρλή

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που έφεραν την θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ, Reds να έχει θέσει προς πώληση το εμπορικό πάρκο στα Σπάτα. Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη Trade Estates, την ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή.

Επιβεβαιώθηκαν χθες οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Reds και Trade Estate για την εξαγορά του Smart Park στα Σπάτα, ενός ανερχόμενου εμπορικού πόλου, ο οποίος είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων μεγάλων παικτών της αγοράς.

Κατά πληροφορίες η κινητικότητα με πιθανό ενδεχόμενο την πώληση του Smart Park στα Σπάτα (το οποίο διαχειρίζεται η Γυαλού Εμπορική AE, 100% θυγατρική της REDS) είχε ξεκινήσει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο με περισσότερους ενδιαφερόμενους, ωστόσο η ανάκαμψη του συγκεκριμένου πόλου βρισκόταν ακόμη εν εξελίξει, και ως εκ τούτου και η δυναμική των αποδόσεων του καθώς και της αποτίμησης του, γεγονός που ενδεχομένως περιέπλεξε τις διαπραγματεύσεις Ελλάκτωρ-Reggerborgh και μνηστήρων.

Στο ενδεχόμενο πώλησης του Smart Park (53.000 τ.μ. με κάλυψη κατά 99%), η Reds θα χάσει τη μοναδική οργανική πηγή εσόδων καθώς αποτελεί τη μοναδική ενεργό δραστηριότητα της ωστόσο θα ενισχύσει τη ρευστότητα της για τα επόμενα επενδυτικά της σχέδια που αφορούν στη Μαρίνα Αλίμου και την αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες Ηρακλείου ως resort. Υπενθυμίζεται ότι η Reds το 2022 εμφάνισε κύκλο εργασιών στα 9,8 εκατ.ευρώ, αυξημένο κατά 31,6%, σε σύγκριση με τη χρήση 2021. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 6,6 εκατ.ευρώ έναντι 4,9 εκατ.ευρώ στη χρήση 2021, ενώ το περιθώριο κέρδους EBITDA διαμορφώθηκε στο 67,4% έναντι 66,9%. To 2023 προχώρησε επίσης στην εξαγορά όμορων του Smart Park ακινήτων και σε αναδιάρθρωση δανεισμού με την έκδοση ομολογιακού δανείου 71,4 εκατ.ευρώ.

Από την πλευρά της, η Trade Estates έχει σαφή προσανατολισμό επενδύσεων σε logistics και retail αναπτύξεις έχοντας μάλιστα δημιουργήσει και διακριτό brand (Top Parks) για τις επενδύσεις σε εμπορικά κέντρα και πάρκα. Έχει ήδη προχωρήσει retail parks σε Σπάτα, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης (σε συνεργασία με την TenBrinke) με ορίζοντα λειτουργίας τους μέσα στο 2024. Παράλληλα, θα αναπτύξει το retail park στο Ελληνικό, επένδυση που υπολογίζεται σε 70 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ οι βλέψεις της για τις αγορές Κύπρου και Βουλγαρίας αφορούν σε εξαγορά ολοκληρωμένων ακινήτων.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2022 η συνολική μισθωτική επιφάνεια της Trade Estates ανερχόταν σε 225.770 τ.μ., ενώ τα έσοδα από τα μισθώματα έφτασαν τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Το σχέδιο ωστόσο της ΑΕΕΑΠ προβλέπει ότι το 2026 θα διαθέτει 470.000 μεικτή εκμισθωμένη επιφάνεια ή 18 ακίνητα αξίας 476 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα λαμβάνονται 36 εκατ. μισθωτικά έσοδα. Ο στόχος του 2026 θα επιτευχθεί με επενδύσεις 150 εκατομμυρίων, ενώ επόμενο βήμα είναι το χαρτοφυλάκιο αξίας 700 εκατομμυρίων, που θα διαθέτει η ΑΕΕΑΠ το 2028. Στόχος της ΑΕΕΑΠ είναι ο δανεισμός να φτάνει έως το 50% της αξίας του GAV (σήμερα το ποσοστό αυτό υπολογίζεται σε 33%).

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα