Prosperty: Η startup που θέλει να αλλάξει την αγορά του real estate στην Ελλάδα

Prosperty: Η startup που θέλει να αλλάξει την αγορά του real estate στην Ελλάδα
Οι τρεις συνιδρυτές της Prosperty. Nίκος Πατσιογιάννης, Αντώνης Μαρκόπουλος και Αντώνης Δεσποτάκης.

Αγοραπωλησίες και ενοικιάσεις ακινήτων μέσα από την οθόνη του υπολογιστή, χωρίς μεσάζοντες, φιλοδοξεί να προσφέρει η ελληνική startup Prosperty.

Σε μια περίοδο όπου ο κορονοϊός έχει βάλει μία “άνω τελεία” σε πολλά ζητήματα της καθημερινότητας, είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να νοικιάσουν ένα καινούργιο σπίτι, να αγοράσουν ένα διαμέρισμα ή ακόμη και να επενδύσουν σε κάποιο ακίνητο, μιας και η εγχώρια αγορά του real estate παρουσιάζει πλήθος ευκαιριών. Πώς όμως κάποιος μπορεί να ξεπεράσει τις υπάρχουσες δυσκολίες που προκαλούν τα υγεινομικά μέτρα για την πανδημία, όπως ο περιορισμός των μετακινήσεων, για να πραγματοποιήσει με ασφάλεια το επόμενο βήμα και να αλλάξει σπίτι; Πώς γίνεται να αποφύγει τους μεσάζοντες, που αρκετές φορές αντί να διευκολύνουν, δημιουργούν επιπρόσθετες δυσκολίες στις συναλλαγές των ακινήτων, και να βρει αυτό που ψάχνει χωρίς να ταλαιπωρείται με χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες;

Τη λύση σε όλα τα ανωτέρω φαίνεται ότι προσφέρει η ψηφιακή πλατφόρμα της Prosperty, η οποία επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να βρουν το επόμενο σπίτι τους κυριολεκτικά με το πάτημα ενός κουμπιού. Από την άνεση και την ασφάλεια του καναπέ τους, μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα, να ξεναγηθούν εικονικά στο ακίνητο (σύγχρονη 360ο απεικόνιση και επαγγελματικές φωτογραφίες), να ελέγξουν τον περιβάλλοντα χώρο μέσω φωτογραφιών από drone, να δουν αναλυτικά όλα τα δωμάτια δίχως δυσάρεστες “κρυφές” λεπτομέρειες και να λάβουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα σπίτια που τους αρέσουν ώστε να είναι βέβαιοι για την επιλογή τους. Κατόπιν, έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν απευθείας την τιμή του ενοικίου με τον ιδιοκτήτη, χωρίς να πληρώσουν καμία απολύτως προμήθεια σε κάποιον μεσάζοντα, και αν συμφωνήσουν, να ολοκληρώσουν όλη τη συναλλαγή ψηφιακά, από την υπογραφή του συμβολαίου μέχρι την καταβολή των χρημάτων.

Η ψηφιοποίηση λύνει τον γόρδιο δεσμό του Real Estate

«Σε πολλές συζητήσεις που είχαμε με φίλους και γνωστούς ακούγαμε πόσο δύσκολο είναι να νοικιάσεις ή να πουλήσεις ένα σπίτι στην Ελλάδα. Τα παράπονα σχετίζονταν κυρίως με την κακή εξυπηρέτηση από τους ενδιάμεσους, τα γραφειοκρατικά εμπόδια, τον παράλογα πολύ χρόνο που απαιτούνταν για την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής και γενικότερα για την αφάνταστη πολυπλοκότητα της κτηματαγοράς. Έτσι λοιπόν σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε μια αξιόπιστη ψηφιακή πλατφόρμα που θα λύνει μονομιάς τον γόρδιο δεσμό του εγχώριου real estate, προσφέροντας διαφάνεια, ακρίβεια δεδομένων, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις συναλλαγές», περιγράφει ο κ. Νίκος Πατσιόγιαννης, COO και ένας εκ των τριών συνιδρυτών της εταιρείας.

Πράγματι, παρά τη γενικότερη τεχνολογική πρόοδο, η εγχώρια αγορά ακινήτων δεν είχε κατορθώσει μέχρι στιγμής να ενσωματώσει σύγχρονες και καινοτόμες εφαρμογές για να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες της, με συνέπεια να υπάρχει αρκετός χώρος για ερασιτεχνικές υπηρεσίες και κακή εξυπηρέτηση, που σε ορισμένες φορές έφτανε και στα όρια της απάτης.

Πρόσφατα, έγιναν γνωστές ιστορίες Κινέζων, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν Golden Visa εξαπατήθηκαν με «εικονικές» πωλήσεις και τώρα κινούνται νομικά για να διεκδικήσουν πίσω τα χρήματά τους. Η ψηφιοποίηση του real estate από τη μία εδραιώνει μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους συναλλασσόμενους, καθώς έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε real-time την εξέλιξη της υπόθεσής τους, από την άλλη ολοκληρώνει τη διαδικασία τέσσερις φορές ταχύτερα, εξασφαλίζοντας στους χρήστες ευκολία και αποτελεσματικότητα.

Σταθερή η ζήτηση για το κέντρο

Σε αυτούς τους τέσσερις μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας, η οποία σήμερα συνολικά διαχειρίζεται ακίνητα αξίας 300.000.000 ευρώ, υπάρχει μια σταθερή ζήτηση για το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που αγγίζει σχεδόν το 75%. «Η πανδημία δεν έχει επηρεάσει τη ζήτηση για ακίνητα στα κέντρα των δύο μεγάλων πόλεων, ούτε έχει πιέσει προς τα κάτω τις τιμές για ενοικίαση και πώληση. Ειδικά τα ακίνητα που είτε είναι της τελευταίας δεκαετίας είτε προσφάτως ανακαινισμένα, καθώς πολλά διατίθενται στην αγορά μετά τη ραγδαία πτώση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχουν παγιώσει τις υψηλές τιμές ενοικίασης. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και για τα ακίνητα στο νότιο μέρος της Αττικής», εξηγεί ο κ. Ν. Πατσιόγιαννης, ο οποίος διαπιστώνει ότι η ελληνική αγορά του real estate ανακάμπτει σταδιακά και προσελκύει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μέχρι στιγμής, στην Prosperty έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 100.000 αναζητήσεις ακινήτων από 120 διαφορετικές χώρες, στοιχείο ενδεικτικό του ισχυρού ενδιαφέροντος που υπάρχει για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα. «Ο κυριότερος όγκος των αναζητήσεων προέρχεται από την Αμερική, τη Βόρεια Ευρώπη, καθώς οι Σκανδιναβοί ενδιαφέρονται κυρίως για την αγορά τουριστικής κατοικίας, το Ισραήλ, όπου εντοπίζεται μια μεγάλη κινητικότητα για επένδυση σε ακίνητα, κυρίως στον τουριστικό τομέα, και από τη Ρωσία, οι οποίοι ψάχνουν κατοικίες σε Χαλκιδική, Κρήτη και νησιά του Αιγαίου», περιγράφει ο COO της εταιρείας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα