Σενάρια για “κούρεμα” στις τιμές των φωτοβολταϊκών εν λειτουργία

Σενάρια για “κούρεμα” στις τιμές των φωτοβολταϊκών εν λειτουργία
Πάρκο με φωτοβολταϊκά AP

Το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού από τον οποίο πληρώνεται η "πράσινη" παραγωγή ρεύματος θα φτάσει στο τέλος του έτους τα 280 εκατ. ευρώ και ο κ. Χατζηδάκης αναζητά λύσεις.

Με δεδομένο ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έχει αποκλείσει να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές μέσω αύξησης του Ειδικού Τέλους (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουμε όλοι με το λογαριασμό ρεύματος, αλλά και να “φορτωθεί” το έλλειμμα στη ΔΕΗ και στους άλλους προμηθευτές, τα περιθώρια για κάλυψη της “τρύπας” είναι περιορισμένα.

Στα σενάρια που “γράφονται”, προνομιακή θέση κατέχει εκείνο που προβλέπει την επιβολή έκτακτης εισφοράς για δύο χρόνια στις ίδιες τις μονάδες ΑΠΕ που λειτουργούν, αλλά και το “κούρεμα” των τιμών με τις οποίες απορροφάται το “πράσινο” ρεύμα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα σε βάθος χρόνου.

Η λύση αυτή έχει προφανείς δυσκολίες, όχι μόνο γιατί θα ξεσηκωθούν οι χιλιάδες των μικρών και μεγάλων παραγωγών ΑΠΕ, αλλά και διότι θα είναι ένα μήνυμα αβεβαιότητας και επενδυτικής ανασφάλειας προς τους επενδυτές, σε μια στιγμή που η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί στρατηγικό στόχο της χώρας διακηρυγμένο σε επίπεδο πρωθυπουργού, ενώ επενδυτικά κεφάλαια πολλών δισ. ευρώ, κυρίως από το εξωτερικό, είναι έτοιμα να «πέσουν» στην πράσινη οικονομία.

Από την πλευρά τους οι φορείς που εκπροσωπούν τις ΑΠΕ, αλλά και οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, αντιπροτείνουν μια σειρά μέτρων, όπως η αύξηση του ποσοστού των εσόδων από τις πωλήσεις δικαιωμάτων CO2 που κατευθύνεται προς τον ΕΛΑΠΕ. Επίσης χρηματοδότηση μέρους του ελλείμματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες και κάλυψη ενός άλλου τμήματος με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τις σκέψεις της αγοράς μετέφεραν τις προηγούμενες ημέρες στον Κ. Χατζηδάκη, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, εκπρόσωποι του χώρου, με τον υπουργό να δεσμεύεται ότι δεν θα αιφνιδιάσει την αγορά, αλλά και ότι δεν έχει ακόμη τα ακριβή δεδομένα του προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση η θέση των επενδυτών ΑΠΕ είναι ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα μια δίκαιη λύση, που θα στέλνει ένα θετικό σινιάλο στην επενδυτική κοινότητα και θα καθησυχάζει τις εταιρείες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα