Στην εκκίνηση ο διαγωνισμός για 17 σχολεία ΣΔΙΤ στην Κεντρική Μακεδονία

Στην εκκίνηση ο διαγωνισμός για 17 σχολεία ΣΔΙΤ στην Κεντρική Μακεδονία
Eργοτάξιο - Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Πρόκειται για τον τρίτο διαγωνισμός που αφορά κατασκευή σχολικών μονάδων με ΣΔΙΤ. Οι δύο πρώτοι, που είχαν επίσης αναθέτουσα αρχή την ΚΤΥΠ, αφορούσαν την κατασκευή συνολικά 24 σχολικών συγκροτημάτων στην Αττική.

Στις 31 Μαΐου είναι η καταληκτική ημέρα για την κατάθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό των 17 σχολείων στην Κεντρική Μακεδονία. Η διαδικασία πήρε ολιγοήμερη παράταση καθώς η αρχική ημερομηνία ήταν στις 11 Μαΐου.

Το έργο το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) έχει αναλάβει η ΚΤΥΠ Α.Ε. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο τρίτος διαγωνισμός που αφορά κατασκευή σχολικών μονάδων με ΣΔΙΤ. Οι δύο πρώτοι, που είχαν επίσης αναθέτουσα αρχή την ΚΤΥΠ, αφορούσαν την κατασκευή συνολικά 24 σχολικών συγκροτημάτων (10+14 αντίστοιχα) στην Αττική.

Το κόστος του έργου με ΦΠΑ ανέρχεται σε 159,21 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 128,4 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που ακολουθεί το παράδειγμα της Αθήνας (με τα 24 σχολεία-ΣΔΙΤ). Τα κτιριακά συγκροτήματα είναι μοιρασμένα στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα σε εννέα Δήμους.

Τα σχολικά συγκροτήματα είναι τα κάτωθι:

  1. 7ο Νηπιαγωγείο Πεύκων στο Δήμο Νεάπολης Συκεών
  2. 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων στο Δήμο Νεάπολης Συκεών
  3. 1ο ΕΠΑΛ Συκεών στο Δήμο Νεάπολης Συκεών
  4. ΓΕΛ Ευκαρπίας στο Δήμο Παύλου Μελά
  5. 4ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας στο Δήμο Παύλου Μελά
  6. 3ο ΓΕΛ Πολίχνης στο Δήμο Παύλου Μελά
  7. 1ο Λύκειο Πολίχνης στο Δήμο Παύλου Μελά
  8. 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά στο Δήμο Λαγκαδά
  9. 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου στο Δήμο Ωραιοκάστρου
  10. 6ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου στο Δήμο Ωραιοκάστρου
  11. 1ο ΓΕΛ Μίκρας στο Δήμο Θέρμης
  12. 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης
  13. Ειδικό Δημοτικό Σχολείο & Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς στο Δήμο Καλαμαριάς
  14. 3ο Γυμνάσιο Πυλαίας στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη
  15. 3ο Λύκειο Πυλαίας Χορτιάτη ο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη
  16. 3ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη
  17. Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο Κατερίνης στο Δήμο Κατερίνης

Διάρκεια 27 χρόνια

Ο διαγωνισμός μπορεί να ξεκινά στις 31 Μαϊου, αλλά όπως όλες οι δημοπρατήσεις έργων-ΣΔΙΤ εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 1,5-2 χρόνια. Μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, στα δύο πρώτα χρόνια προβλέπεται να ολοκληρωθεί το κατασκευαστικό αντικείμενο. Με την έναρξη λειτουργίας τους, θα ακολουθήσει μία δεύτερη περίοδος 25 ετών που θα αφορά την λειτουργία-συντήρηση και εκμετάλλευση των μονάδων αυτών.

Συνολικά η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 324 μήνες, δηλαδή 27 έτη. Η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από ίδια κεφάλαια του αναδόχου και απο τραπεζική δανειοδότηση.

Η διαδικασία ανάθεσης περιλαμβάνει δύο φάσεις:

  • την A’ Φάση (Υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος – Προεπιλογή), κατά την οποία θα υποβληθεί Φάκελος Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, από τους ενδιαφερόμενους και
  • τη Β’ Φάση (Υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών – Αξιολόγηση – Ανάθεση), με την οποία θα ζητείται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη σύναψη της Σύμβασης Σύμπραξης.

Ο ανάδοχος με την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού αντικειμένου θα αναλάβει την λειτουργία-συντήρηση και φύλαξη των σχολείων. Αν λάβουμε υπόψη μας την εμπειρία της Αθήνας, πρόκειται για υποδομές-κόσμημα που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ιδιωτικά σχολεία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα