Στην πρίζα το βόρειο τμήμα του Ε65 - Το έργο θα φέρει κοντά στην Αθήνα τη Δυτική Μακεδονία

Κυκλικός κόμβος του Ε-65
Κυκλικός κόμβος του Ε-65 EUROKINISSI

Η χρηματοδότηση του έργου θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης γιατί το έργο έχει συνδεθεί με την πορεία απολιγνιτοποίησης της χώρας και ως εκ τούτου έχει τη σφραγίδα του "πράσινου" έργου.

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής του βόρειου τμήματος του Ε65, από τα Τρίκαλα μέχρι το Κηπουρειό Γρεβενών. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να κυρωθεί από τη Βουλή (καθώς πρόκειται για έργο που η σύμβαση του αποτελεί νόμο του κράτους) η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης στην οποία προστίθεται πλέον και το βόρειο τμήμα. Να θυμίσουμε πως η σύμβαση έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το τελικό βήμα είναι να υπογραφεί από την Κεντρική Οδό και το υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Πρόκειται εξάλλου για ένα από τα έργα-σημαίες του Υποδομών αλλά και της κυβέρνησης. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα μέσα στο καλοκαίρι. Με αυτή την προσθήκη το ανεκτέλεστο του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σκαρφαλώνει πάνω από τα 3 δισ. ευρώ, τοποθετώντας τον στην κορυφή του κλάδου.

Η χρηματοδότηση του έργου θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης γιατί το έργο έχει συνδεθεί με την πορεία απολιγνιτοποίησης της χώρας και ως εκ τούτου έχει τη σφραγίδα του "πράσινου" έργου.

Μειώνονται οι αποστάσεις

Με το έργο του βόρειου τμήματος, ο αυτοκινητόδρομος Ε65 ολοκληρώνεται από άκρη σε άκρη και θα είναι ένας άξονας 181,5 χιλιομέτρων που θα ξεκινά από τη Λαμία, θα περνά από Δομοκό, Καρδίτσα και Τρίκαλα για να καταλήξει σε σύνδεση με την Εγνατία Οδό. Χρειάστηκαν σχεδόν 10 χρόνια για να λυθεί ένας δύσκολος γόρδιος δεσμός από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το ταξίδι από τη Λαμία μέχρι τα Γρεβενά θα διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά, αντί των 3 ωρών και 15 λεπτών που απαιτούνται σήμερα, ενώ το Αθήνα – Γρεβενά δεν θα ξεπερνά τις 4 ώρες!

Η απόσταση Αθήνα-Μέτσοβο θα μειωθεί σε μόλις 4 ώρες και η μετάβαση στην Καστοριά και στην Κοζάνη θα είναι υπόθεση 4,5 ωρών. Περιοχές με σημαντικό τουριστικό ενδιαφέρον όπως τα Μετέωρα, η Λίμνη Πλαστήρα, τα Άγραφα, και το Καρπενήσι είναι πια προσβάσιμες, γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια

Σύνδεση Ανατολής-Δύσης μέσω Ε65

Το βόρειο τμήμα έχει μήκος 70,5 χιλιομέτρων και θα κοστίσει 442 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια κατασκευής του θα είναι τρία χρόνια και αν δεν υπάρξει κάποια καθυστέρηση θα παραδοθεί στην κυκλοφορία στα τέλη του 2024. Θα διαθέτει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ, καθώς και τέσσερις σήραγγες.

Θα συνδέει την Αθήνα με τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και με την Ιταλία μέσω του Λιμένα της Ηγουμενίτσας, καθώς και με τα Δυτικά Βαλκάνια και από εκεί, με την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Με την ολοκλήρωσή του το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία θα διαρκεί μια ώρα και 30 λεπτά, αντί των δύο ωρών και 30 λεπτά, που απαιτούνται σήμερα.

To έργο κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ. Ανεξάρτητοι μηχανικοί του έργου είναι οι AECOM-OMEK. Αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ.

Σύμφωνα με βίντεο που έχει δημοσιευθεί για τον Ε65, σήμερα η συνολική πρόοδος στο βόρειο τμήμα είναι 7%, που συμπυκνώνεται στο υποτμήμα Τρίκαλα-Καλαμπάκα με 25%. Η διαδρομή περιλαμβάνει δυτικό πέρασμα από την Καλαμπάκα και στη συνέχεια θα περνά ανατολικά της Μύκανης, δυτικά της Θεοτόκου για να καταλήξει 15 δυτικά της πόλης των Γρεβενών όπου θα συναντά με ανισόπεδο κόμβο την Εγνατία Οδό.

Η μεγάλη συμβολή του Ε65 στην ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, κατά τη φάση κατασκευής η απασχόληση θα τονωθεί με περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας, ενώ το έργο θα συνεισφέρει περίπου 0,5% στο ΑΕΠ της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση των δαπανών χρήσης λόγω της υλοποίησης του έργου θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών, αφού ένα μέρος του κόστους των προϊόντων, που είναι το κόστος μεταφοράς, θα μειωθεί (ιδιαίτερα για μεταφορές στον διάδρομο Αττική – Ιωάννινα – Λιμάνι Ηγουμενίτσας προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη). Για τους ίδιους λόγους, και το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων αναμένεται να έχει σχετική μείωση, προς όφελος των καταναλωτών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Υποδομές
SHARE:

24Media Network