Στο μέλλον το σούπερ μάρκετ θα έρχεται στο σπίτι σου (στην κυριολεξία)

Στο μέλλον το σούπερ μάρκετ θα έρχεται στο σπίτι σου (στην κυριολεξία)

Τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του λιανεμπορίου και του φαρμακείου παρουσίασε πρόσφατα στο Λονδίνο η GSK Consumer Healthcare σε στελέχη ελληνικών σούπερ μάρκετ

Μπορεί στην Ελλάδα οι εξελίξεις στην εμπειρία που προσφέρουν τα σούπερ μάρκετ να προχωράνε με βήμα χελώνας δεν συμβαίνει όμως στις μεγάλες αγορές του κόσμου όπως η τεχνολογία βοηθάει στο να δοκιμάζονται νέες τεχνικές προσέγγισης και εξυπηρέτησης των πελατών.

Πριν από λίγες εβδομάδες κορυφαία στελέχη από ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ είχαν την δυνατότητα να δουν από πρώτο χέρι πως μία εταιρεία στο χώρο των καταναλωτικών αγαθών όπως η GSK Consumer Healthcare παρακολουθεί αλλά και προκαλεί τις εξελίξεις στον χώρο των ταχυκίνητων προϊόντων μέσα από τα τα εργαστήρια ‘Consumer Sensory Lab’ και ‘Shopper Science Lab’ που δημιούργησε ο όμιλος στο Λονδίνο.

Στο εργαστήριο Consumer Sensory Lab γίνονται δοκιμές σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονο εξοπλισμό παρακολούθησης οφθαλμών, συστήματα βιομετρικής παρακολούθησης προσώπου και δέρματος και συσκευές καταγραφής.

Με τον τρόπο αυτό, η ειδική ομάδα επιστημόνων της GSK Consumer Healthcare που ειδικεύεται στην αισθητηριακή επιστήμη και στην επιστήμη των καταναλωτών, μπορεί να αξιολογήσει μια σειρά συνειδητών και υποσυνείδητων αντιδράσεων στα προϊόντα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης και να χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα για να αξιοποιήσει άμεσα τις γνώσεις, αυτές, τόσο για τη βελτίωση των προϊόντων της όσο και για την ανάπτυξη νέων.

Η GSK Consumer Healthcare έχει 2 εξειδικευμένες ομάδες 12 εμπειρογνωμόνων που έχουν επιλεγεί για την εξαιρετική αισθητήρια αντίληψή τους (μεταξύ περισσότερων από 200 αιτήσεων) και έχουν εκπαιδευτεί για περίοδο έξι μηνών, ώστε να εξασφαλίσουν ότι μπορούν να παράσχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη γεύση, την υφή, το άρωμα και άλλες ιδιότητες των προϊόντων καθημερινής υγιεινής, όπως η οδοντόκρεμα και το σιρόπι βήχα.

To Εργαστήριο Shopper Science Lab

Αυτή η εγκατάσταση τεχνολογίας αιχμής παρέχει σε βάθος γνώση του αγοραστή και κατανοεί το πώς και γιατί οι αγοραστές λαμβάνουν αποφάσεις και τι επηρεάζει τις επιλογές τους. Πρόκειται για ένα μοναδικό περιβάλλον όπου η GSK συνεργάζεται με τους λιανοπωλητές για να εντοπίσει και να αναπτύξει τις πρωτοβουλίες που οδηγούν στην κερδοφορία και τη βιώσιμη αύξηση της κατηγορίας τόσο για τη GSK όσο και για τους λιανοπωλητές.

Σε περισσότερα από 900 τ.μ., εξοπλισμένα με συστήματα πρωτοποριακής τεχνολογίας, το ‘Shopper Science Lab’ είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση αυτού του είδους στην Ευρώπη. Επίσης, διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες οθόνες αφής στον κόσμο (Virtual Insight and Engagement Wall) και πλήρη τρισδιάστατη απεικόνιση για περιβάλλοντα λιανικής πώλησης.

Εξελίξεις από όλο τον κόσμο

 

 

Τα στελέχη των ελληνικών σούπερ μάρκετ που επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της GSK Consumer Healthcare στο Λονδίνο είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν και για τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις στον χώρο του λιανεμπορίου σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Pickup Towers που έχει δημιουργήσει η μεγαλύτερη αλυσίδα των ΗΠΑ, η  Walmart. O καταναλωτής πραγματοποιεί την παραγγελία του ηλεκτρονικά και απλώς σκανάροντας την παραγγελιά του στον ειδικό πύργο που έχει δημιουργηθεί παραλαμβάνει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. 

Ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα μας έρχεται από την Κίνα όπου από τις αρχές του χρόνου η εταιρεία JD έχει πάρει την άδεια και σε δύο κινεζικές πόλεις δοκιμάζει αυτοκινούμενα οχήματα τα οποία καλύπτουν την διανομή στο τελευταίο μίλι που είναι και το πιο κοστοβόρο για τις εταιρείες. 

Οι Κινέζοι όμως δεν σταματούν σε αυτό το σημείο και δοκιμάζουν ακόμη και την δυνατότητα να μεταφέρουν την εμπειρία αγοράς σούπερ μάρκετ ακόμη και κάτω από το σπίτι σου καθώς φέρνουν ένα λιλιπούτειο αν το καλέσεις μπροστά στην πόρτα σου. To Moby Mart είναι ένα μοντέλο που δοκιμάζεται αυτό το διάστημα στην Σαγκάη και τα αποτελέσματα θα δείξουν εάν τα αυτοκινούμενα σούπερ μάρκετ θα έχουν μέλλον. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα