Stoiximan: Η εταιρεία που δεκαπλασίασε το προσωπικό της στην Ελλάδα σε τέσσερα χρόνια

Stoiximan: Η εταιρεία που δεκαπλασίασε το προσωπικό της στην Ελλάδα σε τέσσερα χρόνια
Ο Γιώργος Μοσχέτας, Head of People and Culture της εταιρείας Stoiximam

Με 500 και πλέον εργαζόμενους, στην πλειοψηφία τους πτυχιούχους, η Stoiximan στηρίζει έμπρακτα θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Ο Γιώργος Μοσχέτας, Head of People and Culture της εταιρείας, μιλά στο News24/7 για το πως η Stoiximan συμβάλει όχι μόνο στο να ανακόπτει το brain drain αλλά και στον επαναπατρισμό νέων από ανταγνωνιστικές αγορές

Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την Stoiximan καθώς θα συνδέσει ακόμη πιο έμπρακτα το όνομα της με την Θεσσαλονίκη. H εταιρεία εγκαινιάζει τα γραφεία της στην Θεσσαλονίκη, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει έναν δεύτερο πυλώνα στην χώρα ενώ ταυτόχρονα στηρίζει ως χορηγός το κορυφαίο οικονομικό συνέδριο στην συμπρωτεύουσα Thessaloniki Summit 2018. To News24/7 συνομίλησε με τον Γιώργο Μοσχέτα, Head of People and Culture της Stoiximan, για ένα κεφάλαιο που δεν έχει φωτισθεί αρκετά, αυτό του ταχέως αναπτυσσόμενου εργοδότη που προσφέρει θέσεις που συνήθως οι νέοι της χώρας αναζητούν στο εξωτερικό.

Πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Stoiximan, Γιώργος Δασκαλάκης ανέφερε ότι η εταιρία απέρριψε προτάσεις συνεργασίας από το εξωτερικό καθώς θα έπλητταν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Ποιο είναι το μέγεθος της Stoiximan σήμερα από άποψη ανθρώπινου δυναμικού;

Σήμερα που μιλάμε το μέγεθος της Stoiximan είναι 494 εργαζόμενοι, ενώ έχουμε ήδη κλείσει τις επόμενες 19 προσλήψεις που θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες – άρα το 2019 θα μας βρει με πάνω από 515 εργαζομένους, τη στιγμή που πριν από μόλις 4 χρόνια, στο Μουντιάλ του 2014, ήμασταν μια ομάδα 40 ατόμων.

Συγκεκριμένα για το έτος που διανύουμε, το ξεκίνημα του 2018 μας βρήκε με 321 εργαζομένους, οπότε μιλάμε για μία αύξηση 193 εργαζομένων, ποσοστό που αγγίζει το 60% – και το έτος δεν έχει κλείσει ακόμα.

Και δεν είναι ότι το 2018 ήταν εξαίρεση – το 2017 το ποσοστό αύξησης ήταν αντίστοιχο, καθώς ξεκινήσαμε με κάτω από 200 εργαζομένους. Άρα μέσα στα 2 τελευταία χρόνια υπερδιπλασιαστήκαμε.

Και αυτές οι θέσεις εργασίας είναι αποκλειστικά στην Ελλάδα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – μιλάμε για νέα παιδιά, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας είναι κάτω από 32 έτη, παιδιά με προσόντα και ισχυρές ακαδημαϊκές γνώσεις, με την πλειοψηφία να έχει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Βλέπετε λοιπόν την στρατηγική σημασία που έχει για εμάς η ανάπτυξη να είναι εντός Ελλάδος, καθώς έχουμε επιλέξει συνειδητά αυτές οι θέσεις να στελεχώνονται αποκλειστικά εδώ.

Πόσο εύκολο είναι κρατήσεις τέτοιου είδους επαγγελματίες στην Ελλάδα όταν υπάρχουν οι “σειρήνες” του εξωτερικού, με λογικά μεγαλύτερες αποδοχές;

Εύκολο δεν είναι – απαιτεί προσπάθεια, συνέπεια, και συνεχή βελτίωση. Tο κύριο είναι φυσικά να μπορείς να παρέχεις ένα σύγχρονο, ευχάριστο και υγιές περιβάλλον εργασίας, ένα περιβάλλον που ο εργαζόμενος νιώθει ότι μπορεί να στηριχτεί, που ο εργοδότης του παρέχει ασφάλεια και συνέπεια, μαζί με ένα ελκυστικό πακέτο αποδοχών – για παράδειγμα ο κατώτατος μισθός που προσφέρουμε σε άτομα που προσλαμβάνονται με μηδενική εμπειρία στην εταιρεία διαμορφώνεται στα 860 ευρώ.

Ενώ όμως αυτά είναι απαραίτητα στοιχεία, για να νιώσει ο εργαζόμενος ότι είναι παραγωγικός και προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες, πρέπει ταυτόχρονα ο εργοδότης να φροντίσει για την εξέλιξη του, τόσο την εκπαιδευτική με σεμινάρια και επιμόρφωση, όσο και στην ίδια την εργασία του, με την δυνατότητα ανέλιξης σε διοικητικές και οργανωτικές θέσεις ευθύνης.

Στο δε τεχνολογικό κομμάτι που επιπλέον οι “σειρήνες” αυτές του εξωτερικού υπάρχουν χωρίς καν να χρειαστεί κάποιος να φύγει από την χώρα μας με την δυνατότητα της εξ αποστάσεως εργασίας (remote working), για να καταφέρουμε να καθιερωθούμε ως μια ανταγωνιστική εταιρεία τεχνολογίας που παράγει τεχνογνωσία, και να μας προτιμήσουν, είναι επιτακτικό να μένουμε on top σε νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε η μετάβαση του Τεχνολογικού μας κομματιού από τη χρήση παραδοσιακών, σειριακών μεθοδολογιών διαχείρισης έργου, σε ευέλικτες στρατηγικές ανάπτυξης (Agile Scrum) και σήμερα έχουμε 170 άτομα να είναι οργανωμένοι σε 19 Scrum ομάδες.

Τέλος, έχουμε φροντίσει να έχουμε αρκετές θέσεις (τεχνολογίας, υπηρεσιών κλπ) που αφορούν αποκλειστικά νέους που μόλις αποφοίτησαν, χωρίς να απαιτείται καμία προϋπηρεσία ώστε να τους δώσουμε την ευκαιρία να μπουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, που συχνά είναι το πιο δύσκολο βήμα στη χώρα μας. Από εκεί και πέρα γίνονται κομμάτι της δικής μας “Ακαδημίας” όπου τους παρέχουμε όλα τα εχέγγυα όπως θεωρητική εκπαίδευση, πλαισιώση από έμπειρους συναδέλφους κλπ ώστε μέσα σε 6 μήνες να είναι πλήρως παραγωγικοί και έχουν ήδη αποκτήσει τις πρώτες εφαρμοσμένες και πρακτικές επαγγελματικές τους εμπειρίες.

Και ως τώρα όχι μόνο καταφέρνουμε να μειώσουμε το brain drain κρατώντας άτομα εδώ, αλλά και πετυχαίνουμε και το brain gain, καθώς πολλά άτομα έχουν επαναπατρισθεί πίσω στην Ελλάδα για να δουλέψουν στην Stoiximan, από χώρες όπως η Αγγλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, και άλλες.

Καλός κριτής εδώ είναι το ποσοστό αποχωρήσεων μας, που όντας σε επίπεδα κάτω του 9%, αποδεικνύει ότι το εργασιακό περιβάλλον που έχουμε δημιουργήσει είναι ένα συνολικά ποιοτικό περιβάλλον, που δεν έχει να ζηλέψει αυτά του εξωτερικού και καταφέρνει να κρατήσει τον κόσμο μας εδώ.

Αρκετές εταιρείες του χώρου, αλλά και γενικότερα τεχνολογικές εταιρείες δημιουργούν βάσεις σε χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης για μείωση του κόστους τους, κυρίως του εργασιακού. Είναι κάτι που σκέφτεστε, ιδιαίτερα τώρα που η εταιρεία ανοίγεται πέρα από Ελλάδα και Κύπρο και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές;

Είναι αλήθεια ότι η επέκταση στις ξένες αγορές είναι ένας από τους άξονες ανάπτυξης μας – ήδη έχουμε ηγετική θέση και στην Κύπρο και στην Ρουμανία με το διεθνές brand του ομίλου Betano, ενώ το βάρος για το επόμενο διάστημα είναι στις αγορές της Γερμανίας και της Αυστρίας που πρόσφατα λανσάραμε τις υπηρεσίες μας. Επιπλέον στις αρχές του 2019 ετοιμάζουμε την είσοδο μας και στην αγορά της Πορτογαλίας.

Φυσικά αυτό σημαίνει ότι η ομάδα μας χρειάζεται να ενισχυθεί με άτομα που έχουν εμπειρία στην εκάστοτε αγορά, καθώς και με άτομα που είναι γνώστες του κλάδου – ήδη έχουμε κάνει τέτοιες προσθήκες.

Αλλά στόχος μας είναι να τα καταφέρουμε στις ευρωπαϊκές αγορές ως μια ελληνική εταιρία. Στην Ελλάδα υπάρχει υψηλής ποιότητας ανθρώπινο κεφάλαιο, υπάρχουν καταρτισμένοι νέοι, εργατικοί, με θέληση να αποδείξουν τι μπορούν να πετύχουν. Αν λοιπόν εμείς τους παρέχουμε την πλατφόρμα που θα τους επιτρέψει να αναδείξουν το ταλέντο τους, δώσουμε το όραμα, την οργάνωση και την μεθοδικότητα που πολλές φορές λείπει, τότε μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Nikos Karanikolas © 2017

Τις επόμενες ημέρες η Stoiximan εγκαινιάζει τα γραφεία της στην Θεσσαλονίκη. Τι σας οδήγησε σε αυτή την κίνηση ειδικά σε μία περίοδο που οι εταιρείες προσπαθούν να συγκεντρώσουν κάτω από μία στέγη όλες τους τις δραστηριότητες;

Όπως αναφέραμε και πριν, στην Ελλάδα υπάρχει πολύ καλό ανθρώπινο κεφάλαιο – αλλά δεν είναι όλο στην Αθήνα!

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η Θεσσαλονίκη και γενικά η Βόρεια Ελλάδα διαθέτει ιδιαίτερα ισχυρή ακαδημαϊκή υποδομή και άρα μπορεί να προσφέρει μια συνεχή ροή νέων και καλά καταρτισμένων ανθρώπων – για παράδειγμα έχουμε ήδη συνεργαστεί επιτυχώς με το ΑΠΘ σε ένα Machine Learning project, και σκοπεύουμε να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν επαγγελματίες που για προσωπικούς λόγους πολύ απλά δεν μπορούν να εργαστούν στην Αθήνα. Οπότε προσφέροντας ένα περιβάλλον εργασίας υψηλών προδιαγραφών, θεωρούμε ότι μειώνουμε τις πιθανότητες να μετακινηθούν στο εξωτερικό ή απλά να συμβιβαστούν με την επιλογή εργασίας τους, και συμβάλλουμε έτσι συνολικά στην επιχειρηματική ζωή της πόλης.

Οπότε η κίνηση αυτή ήταν ουσιαστικά επιβεβλημένη εφόσον θέλαμε να εκμεταλλευτούμε σωστά τις δυνατότητες και τη δυναμική της περιοχής.

Επιλέξαμε δε να στελεχώσουμε τα γραφεία μας στην Θεσσαλονίκη με 15 διαφορετικούς ρόλους, για να καλύψουμε ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, όπως το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών για Ελλάδα και Ρουμανία, το τμήμα Trading για το Live Sportsbook προϊόν μας, και φυσικά το κομμάτι τεχνολογίας με την δημιουργία τεσσάρων Scrum ομάδων.

Συνολικά λοιπόν στα γραφεία μας στη Θεσσαλονίκη έχουμε δημιουργήσει πάνω από 60 νέες θέσεις εργασίας, τις οποίες και ανυπομονούμε να καλύψουμε με τα σωστά άτομα!

– Η Stoiximan είναι χορηγός του συνεδρίου Thessaloniki Summit που θα πραγματοποιηθεί 15 και 16 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα