Τhe Α Hotels: H Ελένη Λαμπίρη τολμά να επενδύσει στην ποιότητα και κερδίζει

Τhe Α Hotels: H Ελένη Λαμπίρη τολμά να επενδύσει στην ποιότητα και κερδίζει

Μετατρέποντας μία ζημιογόνα δραστηριότητα σε έναν κερδοφόρο όμιλο.

Το 2019, το γνωρίζουν καλύτερα όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο, δεν είναι και η καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Εκεί που για αρκετά χρόνια η Ελλάδα, λόγω προβλημάτων αστάθειας σε γειτονικές χώρες, ήταν η κυρίαρχη της Ανατολικής Μεσογείου, η επιστροφή της Τουρκίας και της Αιγύπτου αλλά και η δυναμική είσοδος των low cost αεροπορικών σε Μαρόκο και Τυνησία έχουν κάνει αρκετούς ξενοδόχους στην Ελλάδα να μένουν ικανοποιημένοι με την συγκράτηση των μεγεθών τους.

Για τον ξενοδοχειακό όμιλο The A Hotels όμως το 2019 θα είναι μία κερδισμένη χρονιά και αυτό γιατί η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του, η κα. Ελένη Λαμπίρη, διαμόρφωσε μια επιχειρηματική τακτική υπέρβασης των διαφαινόμενων κινδύνων εφαρμόζοντας συστηματική βελτίωση του προϊόντος και των παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε να αυξηθεί η σχέση ποιότητας-τιμής.

Έτσι, σε συνδυασμό με προσεκτικό στοχευμένο yield pricing η Ελένη Λαμπίρη αύξησε άμεσα το εποχιακό προσωπικό κατά 15% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, προχώρησε γρήγορα σε ουσιαστικές ανακαινίσεις και άνοιξε τα ξενοδοχεία νωρίτερα για να επωφεληθεί από τις πρώτες αφίξεις και τα groups, και εφάρμοσε All Inclusive υπηρεσίες εφάμιλλες των Exclusive Resorts των γειτονικών χωρών.

Το αποτέλεσμα ήταν εμφανές από το πρώτο 3μηνο καθώς οι αφίξεις διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2018 ενώ μπαίνοντας στο δεύτερο 3μηνο της σεζόν, και με τα reviews των πελατών να έχουν ανεβάσει τις βαθμολογίες των ξενοδοχείων του Ομίλου The Α Hotels, ο Ιούλιος κλείνει με αύξηση τόσο στις πληρότητες όσο και στο τζίρο ενώ από την μέχρι τώρα εικόνα ο ρυθμός κρατήσεων για τους υπόλοιπούς μήνες, συμπεριλαμβανομένου του Οκτωβρίου, είναι αισθητά υψηλότερος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

GeorgeLouvaris

Φέτος για την Ελένη Λαμπίρη είναι μία χρονιά σταθμός, καθώς συμπληρώνει 40 χρόνια στον ξενοδοχειακό χώρο. Έχοντας έρθει από την Αμερική το 1979 για διακοπές στην Ελλάδα θα γνωριστεί με τον Κώστα Μήτση στο ξενοδοχείο του Ramira Beach στην Κω. Ήταν η εποχή που ακόμη δίπλα στο όνομα Μήτσης κυριαρχούσε το επιχειρηματίας και όχι το ξενοδόχος. Από κοινού προχώρησαν στο χτίσιμο της αυτοκρατορίας με την Ελένη Λαμπίρη να έχει ενεργή παρουσία αλλά και δράση (σχεδιασμό, κατασκευή, ανακαινίσεις, λειτουργία κ.α.) σε κάθε κρίκο που προστίθονταν στα Mitsis Hotels. Είναι χαρακτηριστικό πως με προσωπική της φροντίδα και επιμέλεια το Ramira Beach, που ήταν ο τόπος γνωριμίας της με τον Κώστα Μήτση, ανακαινίστηκε δύο φορές τα επόμενα χρόνια.

Θεωρείται ο καταλύτης της μεταστροφής του πρώην ενιαίου ομίλου Mitsis Hotels στην προσφορά ποιοτικής εξυπηρέτησης των επισκεπτών από τη λογική του μαζικού τουρισμού της εποχής, καθώς και στην επέκτασή του χάρη στη δική της επιμονή στις τουριστικές αγορές Κρήτης, Ρόδου και Κέρκυρας.

Νέα αρχή

Μετά την αποχή της από τα διοικητικά δρώμενα λόγω της επιδείνωσης της υγείας του Κώστα Μήτση, η Ελένη Λαμπίρη επέστρεψε τον Σεπτέμβριο του 2016 στα καθήκοντά της αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στις εταιρείες που είχε αποκλειστική συμμετοχή. Εκεί ήρθε αντιμέτωπη με μηδενική σχεδόν ρευστότητα στα ταμεία αυτών, τη μη ολοκλήρωση σοβαρότατων θεμάτων που είχαν προγραμματιστεί προς διεκπεραίωση, όπως η ολοκλήρωση της επένδυσης κατασκευής του ξενοδοχείου Grand Serai στα Ιωάννινα, ύψους 39 εκ. ευρώ, που υπήρχε κίνδυνος να ακυρωθεί. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι το Grand Serai ήταν κατά ένα τρόπο, το “τάμα” του Κώστα Μήτση, στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Είναι το ξενοδοχείο εκεί που λίγο πριν φύγει από την ζωή, σε ένα δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι, κάθισε και αφηγήθηκε την ιστορία του.

Τα τελευταία 3 χρόνια η Ελένη Λαμπίρη κατάφερε με νέους συνεργάτες που προσέφεραν την ευελιξία, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που επιθυμούσε, να λύσει μακροπρόθεσμα θέματα που είχαν κολλήσει πολλά χρόνια στους μηχανισμούς του ομίλου καταφέρνοντας να κλείσει σε μόλις 3 μήνες την επένδυση κατασκευής του ξενοδοχείου Grand Serai.

Παρά τον συνεχόμενα αυξανόμενο εσωτερικό και εξωτερικό ανταγωνισμό που θα ακολουθούσαν, μετέτρεψε την εταιρεία της, Ακτή Αριάδνη ΑΕ από μία ζημιογόνα εταιρεία, υπό τη λειτουργία του πρώην ενιαίου ομίλου τρία χρόνια πριν, σε μία από τις πιο υγιείς Ελληνικές ξενοδοχειακές εταιρείες με συνεχή κερδοφορία. Ταυτόχρονα, επέτυχε σημαντική αύξηση της καθαρής θέσης της εταιρείας και υψηλό EBITDA (που ξεπερνάει το 40%) κατατάσσοντάς την με αυτό τον τρόπο το 2018 στη λίστα των «Best Performing Companies» των βραβείων Treasures of Greek Tourism 2018. Μία διάκριση που για την ίδια έχει μεγαλύτερη συναισθηματική αξία από τα εκατοντάδες βραβεία που έχουν κερδίσει τα 20 ξενοδοχεία του πρώην ενιαίου Ομίλου κατά τη διάρκεια των 40 χρόνων που τα συνδημιούργησε και ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία τους μαζί με τον αείμνηστο σύντροφο της, Κώστα Μήτση.

Τα ξενοδοχεία

Η Ελένη Λαμπίρη έχει την πλήρη ιδιοκτησία, μέσω της συμμετοχής της στις εταιρείες τους, των ξενοδοχείων:

1. Serita Beach Resort, στον Ανισσαρά Χερσονήσου στο Ηράκλειο Κρήτης. 280 δωματίων, 5 αστέρων εποχιακό.

2. Roda Beach Resort & Spa, στην Αχαράβη Κέρκυρας. 520 δωματίων, 5 αστέρων εποχιακό. Το ξενοδοχείο θεωρείται από τους tour operators ένα από τα καλύτερα Family Resorts στην Ελλάδα το οποίο είναι Best Family Club της TUI και Jettours Club του Thomas Cook. Ήταν ανέκαθεν η ναυαρχίδα του πρώην ενιαίου ομίλου σε τζίρο και κερδοφορία.

3. Grand Serai Congress & Spa, στα Ιωάννινα. 220 δωματίων, 5 αστέρων 12μηνης λειτουργίας. Από τα πιο γνωστά συνεδριακά ξενοδοχεία της Ελλάδας και από τα πλέον αγαπημένα των Ελλήνων για εσωτερικό τουρισμό με ποσοστά πληρότητας που πλησιάζουν τα κεντρικά της Αθήνας (60% avg) τα τελευταία 2 χρόνια.

Επίσης, η Ελένη Λαμπίρη κατέχει σημαντικό ποσοστό συμμετοχής που αγγίζει το 30% στην εταιρεία ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΑΞΕ που έχει στην ιδιοκτησίας της το επιβλητικό Alila Resort στην Ρόδο και, μέσω αυτής της συμμετοχής, και 2% περίπου στην εταιρεία Ξενοδοχεία Ελλάδος Mitsis Company AE που έχει 8 ξενοδοχειακές μονάδες στη Ρόδο, στην Κρήτη και στην Κω.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα