Το αποτύπωμα του ομίλου Σκλαβενίτη

Το αποτύπωμα του ομίλου Σκλαβενίτη
Σκλαβενίτης Eurokinissi

Παρά τις προκλήσεις της περυσινής χρονιάς ο όμιλος Σκλαβενίτη κατάφερε να αναπτυχθεί και να επενδύσει τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε δίκτυο και υποδομές. Το οριακό περιθώριο κέρδους και η θέση του ηγέτη της αγοράς.

Για μια ακόμη χρονιά ο όμιλος Σκλαβενίτη επιβεβαίωσε αφενός πως μια από τις δυσκολότερες επιχειρηματικές διασώσεις (απορρόφηση Μαρινόπουλου) πέτυχε, και αφετέρου πως ο αμιγώς ελληνικός όμιλος συνεχίζει να αναπτύσσεται, παρά τις προκλήσεις.

Ο όμιλος το 2022 δημιούργησε 2.532 νέες θέσεις εργασίας (κάποιες οργανικά και κάποιες μέσω των εξαγορών που πραγματοποίησε), παραμένοντας ο μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης της χώρας με 29.800 εργαζόμενους. Το προσωπικό σε επίπεδο ομίλου έφτασε σε 34.419 εργαζομένους από 31.736 το 2021.

Το οικονομικό του αποτύπωμα σε επίπεδο πωλήσεων (αυξημένο κατά 12%) αποδίδεται εν μέρει στις πληθωριστικές τιμές, αλλά και σε αύξηση του μεριδίου αγοράς. Η κερδοφορία του ωστόσο πιέστηκε σημαντικά (κατά 26%), αφενός λόγω της προσπάθειας απορρόφησης ανατιμήσεων και αφετέρου λόγω του αυξημένου λειτουργικού κόστους (ενέργεια, μεταφορικά κτλ.) . Είναι δε χαρακτηριστικό πως τα κέρδη προ φόρων αντιστοιχούν μόλις στο 1,75% του γιγαντιαίου τζίρου των 4,5 δις.ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει το πολύ μικρό περιθώριο κέρδους με το οποίο δραστηριοποιείται ο όμιλος και εν γένει ο κλάδος των σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, ο Όμιλος εμφανίζει αύξηση των μακροπρόθεσμων δανείων, τα οποία τώρα εμφανίζονται να είναι 688,15 εκατ. ευρώ από 604,82 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Τα βραχυπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια περιορίστηκαν στα 51,89 εκατ. ευρώ, έναντι 53,27 εκατ. ευρώ το 2021. Συνολικά οι υποχρεώσεις του ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ήταν 3,38 δισ ευρώ, από 3,25 δισ ευρώ ένα χρόνο πριν. Το σύνολο καθαρής θέσης του ήταν 241,71 εκατ. ευρώ.

Εργασιακό κόστος

O Ομιλος Σκλαβενίτη έδωσε για μισθούς, ημερομίσθια και επιδόματα 489,6 εκατ. ευρώ και σε εταιρικό επίπεδο 421,7 εκατ. ευρώ από 450,36 εκατ. ευρώ και 387 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στη χρήση του 2021 ενώ 18 εκατ. ευρώ ήταν οι λοιπές παροχές στους εργαζόμενους έναντι 11,1 εκατ. ευρώ το 2021. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο ανακοίνωσε αυξήσεις στο προσωπικό που ελάμβανε μεικτές αποδοχές έως 1.350 ευρώ παράλληλα με έκτακτες παροχές ή διεύρυνση υφιστάμενων για το σύνολο του προσωπικού.

Οι αυξήσεις από την 1η Νοεμβρίου του περασμένου έτους ήταν έως 5,5% σε εργαζομένους με συνολικές μηνιαίες μεικτές αποδοχές μέχρι 870 ευρώ έως 5% σε εργαζομένους με συνολικές μηνιαίες μεικτές αποδοχές μέχρι 930 ευρώ κατά 4% σε εργαζομένους με συνολικές μηνιαίες μεικτές αποδοχές μέχρι και 1.300 ευρώ και κατά 50 ευρώ μηνιαίως σε εργαζομένους με συνολικές μηνιαίες μεικτές αποδοχές από 1.301 ευρώ έως 1.350 ευρώ, με ανώτατο όριο το ποσό των 1.350 ευρώ.

Επενδύσεις

Το 2022 ο όμιλος πραγματοποίησε επενδύσεις 50 εκατ.ευρώ, ανοίγοντας το 33ο υπερμάρκετ της «Σκλαβενίτης» στο εμβληματικό κτίριο της πρώην Renault, στον ομώνυμο κόμβο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, αλλά και πραγματοποιώντας εξαγορές μικρότερων δικτύων. Ενίσχυσε τις υποδομές που εξυπηρετούν το emarket μέσω της δημιουργίας νέου Darkstore στην περιοχή της Κηφισιάς, ενώ προχώρησε σε ανακαινίσεις 20 σημείων.

Ήδη το 2023 έχει προσθέσει στο δυναμικό της τέσσερα καταστήματα από τη συμφωνία με τη Γέγος, οκτώ καταστήματα της AS Agora στη Λάρισα ενώ άνοιξαν τρία νέα καταστήματα. Το ένα στη Γλυφάδα, το δεύτερο στη Μυτιλήνη, το οποίο αποτελεί το πρώτο κατάστημα με ταμπέλα Σκλαβενίτης στο νησί και το τρίτο λειτούργησε πριν λίγες εβδομάδες στην Καρδίτσα.

Για φέτος η εταιρεία εστιάζει στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού. Έχει δε δρομολογήσει επενδύσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό των καταστημάτων της.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα