Τρόφιμα: “Πλαφόν” πωλήσεων και κατά της κερδοσκοπίας

Τρόφιμα: “Πλαφόν” πωλήσεων και κατά της κερδοσκοπίας
Αλεύρι, ζάχαρη και άλλα προϊόντα σε ράφια σούπερ μάρκετ ISTOCK

Ανάχωμα σε κερδοσκοπικές κινήσεις από χονδρεμπορικές εταιρείες επιχειρεί να βάλει το λιανεμπόριο. Ανησυχία για τα αποθέματα αλλά και για τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις.

Η απόφαση επιβολής πλαφόν στις πωλήσεις αλεύρων, ηλιελαίου και ζάχαρης από τα σούπερ μάρκετ θορύβησε τους καταναλωτές, όσον αφορά τον κίνδυνο σοβαρών ελλείψεων το επόμενο διάστημα, ωστόσο, στελέχη αλυσίδων σημειώνουν πως οι προμηθευτές διαβεβαιώνουν πως τα αποθέματα είναι ικανά για το επόμενο τουλάχιστον δίμηνο.

Οι δε αγορές από τους απλούς καταναλωτές δεν φανερώνουν σημάδια «πανικού» (όπως π.χ. καταγράφηκαν κατά τα lockdowns της πανδημίας), αλλά αντιθέτως καταγράφεται σημαντική πτώση τζίρου σε αξία και όγκο.

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο τα ηλεκτρονικά καταστήματα των μεγάλων λιανεμπορικών αλυσίδων κατέγραψαν ασυνήθιστα υψηλές μαζικές αγορές για τα παραπάνω προϊόντα, οι οποίες εκτιμάται ότι προέρχονται από χονδρεμπορικές εταιρείες. Εν ολίγοις, εικάζεται ότι κάποιοι χονδρέμποροι που διαθέτουν ρευστότητα, αντιγράφουν πρακτικές των traders και αγοράζουν μαζικά προκειμένου να πουλήσουν λίγο αργότερα σε σαφώς υψηλότερη τιμή.

Στο πλαίσιο αυτό, ενεργοποιήθηκε άμεσα από το λιανεμπόριο και η επιβολή πλαφόν στα φυσικά καταστήματα, προκειμένου αφενός να προστατέψουν τα αποθέματα τους και να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές και αφετέρου να μπλοκάρουν την «τεχνητή» έλλειψη και τις κερδοσκοπικές κινήσεις.

Πέραν των παραπάνω, ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία σε λιανεμπόριο και προμηθευτές για το μέλλον, καθώς πέρα από αθέμιτες πρακτικές, το πρόβλημα κάλυψης των εισαγωγών σε ηλιέλαιο και αλεύρι λόγω της ουκρανικής κρίσης, παραμένει και αναμένεται να ενταθεί.

Οι άμεσες εναλλακτικές πηγές προμηθειών για τους ελληνικούς αλευρόμυλους και τις βιομηχανίες είναι η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία ωστόσο και οι τρεις χώρες αρχίζουν να λαμβάνουν μέτρα μείωσης των εξαγωγών, προκειμένου να διατηρήσουν ικανό απόθεμα για εσωτερική κατανάλωση. Οι επόμενες λύσεις είναι υπερατλαντικές, δηλαδή η προμήθεια σιτηρών από ΗΠΑ και Καναδά, ωστόσο πρόκειται για μια εξόχως ακριβή επιλογή τόσο λόγω της ραγδαίας χρηματιστηριακής αύξησης των τιμών όσο και λόγω των εξαιρετικά κοστοβόρων μεταφορικών.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των αποθεμάτων, η δυσκολία ανεύρεσης πρώτων υλών και η αύξηση της ζήτησης οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω. Σύμφωνα με παράγοντες του λιανεμπορίου, οι ανατιμήσεις συνεχίζουν με μεγάλη ένταση, και φέρνουν για παράδειγμα το αλεύρι, όπου ήδη έχουν λάβει ενημέρωση για ανατιμήσεις 30% από τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα