Ξεκινάει market test αναζήτησης υποψήφιων επενδυτών για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Ξεκινάει market test αναζήτησης υποψήφιων επενδυτών για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ
Πυλώνες υψηλής τάσης. Eurokinissi

Η κυβέρνηση αναθέτει στην Goldman Sachs τη διαδικασία προσέγγισης των πιθανών ξένων "μνηστήρων" για το φιλέτο της θυγατρικής της ΔΕΗ που διαχειρίζεται τα δίκτυα διανομής ρεύματος.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες (και πάντως όχι πριν το τέλος Νοεμβρίου), εφόσον βεβαίως δεν προκύψουν εμπόδια εξαιτίας του Covid-19, ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα εκκινήσει τις πρόδρομες διαδικασίες του διαγωνισμού.

Πιο συγκεκριμένα, και όπως περιγράφουν αξιόπιστες πηγές, η Goldman Sachs θα ξεκινήσει το market test προκειμένου να τσεκάρει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αν και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένοι κύκλοι το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει μπεί ήδη στα «ραντάρ» σημαντικών Ευρωπαίων (και όχι μόνον) ενεργειακών παικτών. Ενδιαφέρον φέρεται να υπάρχει και από funds που επιλέγουν να τοποθετηθούν σε υποδομές, οι οποίες προσφέρουν σταθερές και υψηλές αποδόσεις.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος διαχειρίζεται τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, θεωρείται το “φιλέτο” του χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ, της οποίας σήμερα είναι 100% θυγατρική. Και τούτο διότι η σταδιακή μετάβαση σε “έξυπνα δίκτυα” παρέχει τη δυνατότητα αξιοποίησης και συνεργειών με τις σύγχρονες εφαρμογές τηλεπικοινωνιών, την “ηλεκτρικοποίηση” του συνόλου σχεδόν των δραστηριοτήτων του καταναλωτή, την ταχεία ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, αλλά και τη μετατροπή των κατοικιών σε “έξυπνους” διαχειριστές των αναγκών του πολίτη, σε συνδυασμό με παραγωγή ενέργειας σε οικιακό επίπεδο.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο σύμβουλος θα προσεγγίσει εν δυνάμει επενδυτές και δεν θα επιδιώξει να αποτυπώσει μόνο την πρόθεση τους να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό αλλά κι ενδεχόμενες παρατηρήσεις για όρους και προϋποθέσεις στο κείμενο της προκήρυξης.

Η ΔΕΗ, είναι πολύ πιθανόν, να βγάλει στον «αέρα» τον διαγωνισμό τον Φεβρουάριο. Θα δοθεί ένα χρονικό διάστημα διμήνου για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών και στη συνέχεια τον Μάιο του 2021 θα έχει ανακηρυχθεί ο πλειοδότης.

Πριν, όμως, από το market test του ΔΕΔΔΗΕ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα πρέπει να κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο. Πηγές θέλουν την Αρχή να εκδίδει εντός της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης την απόφαση για τη μεθοδολογία. Μέσα στον Δεκέμβριο θα καθοριστεί και η επιτρεπόμενη απόδοση κεφαλαίων (wacc) στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές για να υποβάλλουν τις προσφορές τους.

Τα δεδομένα αυτά θα βοηθήσουν τους υποψήφιους επενδυτές ώστε να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα