Ξεκινούν τη Δευτέρα οι εγγραφές για το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ.ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΙΑΚΗ.ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΡΕΚΕΖΑΣ.ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ.ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΙΑΚΗ.ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΡΕΚΕΖΑΣ.ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI EUROKINISSI

Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρίας για ΑΠΕ στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και για περιβαλλοντικά έργα

Τη Δευτέρα, 17 Ιουλίου, ξεκινούν οι εγγραφές για το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ύψους έως 60 εκατ. ευρώ. Όπως έχει γίνει γνωστό, θα προσφερθούν έως 60.000 ομολογίες αξίας 1.000 ευρώ η κάθε μία, ενώ η διάρκεια της προσφοράς θα είναι τρεις εργάσιμες ημέρες, έως και την Τετάρτη 19 Ιουλίου. Το εύρος απόδοσης θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 14 Ιουλίου.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα «πράσινο» ομόλογο – green bond, καθώς τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας στους τομείς των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και περιβάλλοντος (έργα διαχείρισης απορριμμάτων).

Ήδη καταγράφεται αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για το «πράσινο» ομόλογο, ενώ εξαιρετικά ελκυστικό είναι και το εύρος επιτοκίου που θα κυμανθεί μεταξύ 3,75% και 4,25%, ειδικά αν ληφθεί υπόψη κι η αυξημένη ζήτηση λόγω και του μικρού μεγέθους της έκδοσης.

Παρά το γεγονός ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα μπορούσε να επιτύχει χαμηλότερο επιτόκιο με βάση το top rating της εταιρείας, εντούτοις υπήρξε η στρατηγική επιλογή να επιλεγεί ένα εύρος επιτοκίου που, αφενός θα καθιστά την έκδοση του ομολόγου εξαιρετικά ελκυστική για το επενδυτικό κοινό και αφετέρου θα επιδιώκει τη δημιουργία μιας σταθερής και μακροχρόνιας σχέσης ανάμεσα στο επενδυτικό κοινό και τις εταιρείες του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενόψει και νέων, αντίστοιχων μελλοντικών κινήσεων.

Αυτή η στρατηγική επιλογή έχει γίνει εδώ και χρόνια, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η εταιρεία προχωρά συστηματικά στην διανομή μερίσματος ή/και στην επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους της, παρά το ιδιαιτέρως επιθετικό επενδυτικό της πρόγραμμα, στοχεύοντας ακριβώς στη διαμόρφωση μιας σταθερής, μακροχρόνιας κι αποδοτικής σχέσης με τους επενδυτές που την εμπιστεύονται.

Δυναμική παρουσία στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει μια δυναμική παρουσία στην αγορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα και κατέχει ηγετική θέση στην αιολική ενέργεια, με 738 MW εγκατεστημένης ισχύος, εκ των οποίων τα 270 MW βρίσκονται εκτός Ελλάδος. Ακόμη, 243 MW βρίσκονται σε φάση κατασκευής ή αναμένεται άμεσα η έναρξη κατασκευής τους.

Με βάση τη συγκεκριμένη ανάπτυξη της δραστηριότητας του ομίλου, είναι εμφανής η γεωγραφική διασπορά των εσόδων της εταιρείας, με το 34,2% να προέρχεται από πωλήσεις που πραγματοποιούνται στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Επίσης, υπάρχει ευρεία προϊοντική διασπορά, με τα έσοδα να προέρχονται από τέσσερις (4) δραστηριότητες: Ηλεκτρισμός από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (67,0%), Κατασκευές (13,4%), Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας (13,9%) και Παραχωρήσεις (e-ticket) (5,6%)

Ισχυρή χρηματοοικονομική θέση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Το 2016 οι ενοποιημένες πωλήσεις της εταρείας ανήλθαν σε €225,6 εκατ. και το EBITDA σε επίπεδο Ομίλου σε €115,8 εκατ. . Διαθέτει πιστοποιημένο ανεμολογικό εργαστήριο που διασφαλίζει τον εντοπισμό, την μελέτη και ανάπτυξη των πλέον αποδοτικών αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με αποτέλεσμα ένα χαρτοφυλάκιο έργων εξαιρετικά υψηλής απόδοσης, ανώτερης του μέσου όρου της αγοράς.

Άμεσος στόχος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι τα 1.000 MW (1GW) έως τις αρχές του 2018, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς αναμένεται να φτάσει τα 1130 MW έως τα τέλη του 2018.

Μετά από συνολικές επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ την πενταετία 2012 – 2016, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει νέες επενδύσεις συνολικής αξίας περί τα 500 εκατ. ευρώ για την τριετία 2017 – 2019. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν τον χώρο των ΑΠΕ στην Ελλάδα (αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 44 MW στις Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας) και το εξωτερικό (αιολικό πάρκο στις ΗΠΑ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 159,6 MW).

Άμεσος στόχος της εταιρείας είναι να υπερβεί το 1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι τις αρχές του 2018.

Μέρος του επενδυτικού προγράμματος που προωθεί η εταιρεία αφορά και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, τομέα στον οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες η υπογραφή της ΣΔΙΤ με την Περιφέρεια Ηπείρου και θα ακολουθήσει η ΣΔΙΤ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πρωταγωνιστεί εδώ και 20 χρόνια στον χώρο των ΑΠΕ και συμμετέχει από θέση ισχύος στην επανάσταση της καθαρής ενέργειας που βρίσκεται παγκοσμίως σε εξέλιξη, προωθώντας πρωτοποριακά έργα. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται ο αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 73,2 MW στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου, που ολοκληρώθηκε πέρυσι κι αποτελεί την μεγαλύτερη υλοποιημένη επένδυση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στην Ελλάδα, ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Υπό αξιολόγηση από την ΕΤΕπ, στο πλαίσιο του πακέτου Γιουνκέρ, βρίσκονται επίσης και άλλα μεγάλα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η κατασκευή των καινοτόμων έργων αντλησοταμίευσης για την «αποθήκευση» ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 680 MW στην Αμφιλοχία, ένας υβριδικός σταθμός ισχύος 50 MW με αιολικό πάρκο 89 MW στην Κρήτη και αιολικά πάρκα 153 MW στην Νότιο Εύβοια.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαθέτοντας συνολικές αδειοδοτήσεις 500 MW, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατασκευάζει ήδη το δεύτερο αιολικό της πάρκο (Fluvanna Ι), ισχύος 155 MW και ύψους επένδυσης 250 εκατ. δολαρίων, για την υλοποίηση του οποίου έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από διεθνείς τράπεζες και επενδυτικούς οργανισμούς. Παράλληλα, η εταιρεία συγκαταλέγεται στις ελάχιστες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν επιτύχει χρηματοδότηση από την θεσμική Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ενώ παράλληλα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και διεθνών επενδυτικών funds όπως η York Capital Management που είναι πλέον μέτοχος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, έχοντας επενδύσει συνολικά στις εταιρείες του Ομίλου 100 εκατ. ευρώ.

SHARE:

24Media Network