Χτίζοντας ένα καλύτερο μέλλον: Η Praktiker Hellas μας συστήνει ένα «Σπίτι Ανοιχτό» για όλους

Διαβάζεται σε 7'
Χτίζοντας ένα καλύτερο μέλλον: Η Praktiker Hellas μας συστήνει ένα «Σπίτι Ανοιχτό» για όλους

Ένα δυνατό ξεκίνημα προς μια καλύτερη κοινωνία

Σε μια διαρκώς εξελισσόμενη κοινωνία, η ανάγκη για συμπερίληψη και προσβασιμότητα είναι κάτι παραπάνω από απλή κοινωνική ευθύνη – αποτελεί θεμελιώδη πτυχή της δημιουργίας ενός κόσμου που εκτιμά τη διαφορετικότητα και ενδυναμώνει κάθε άτομο. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι το περιβάλλον μας είναι δομημένο -σε όλα τα επίπεδα- με σεβασμό προς τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ανθρώπου, ξεκινώντας φυσικά από τα ίδια μας τα σπίτια, τα οποία οφείλουν να κατασκευάζονται με τρόπο ώστε να καλύπτουν κάθε διαφορετική ανάγκη. Γιατί ένα σπίτι ανοιχτό για όλους δεν είναι απλώς ένα βήμα προς τα εμπρός στην αρχιτεκτονική, αλλά ένα τεράστιο άλμα προς μια ουσιαστικά συμπεριληπτική κοινωνία.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, με αποκορύφωμα τον πρωτοποριακό διαγωνισμό «Σπίτι Ανοιχτό» – The Challenge. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Praktiker Hellas που ξεκίνησε με ένα βασικό όραμα: Να εμπνεύσει και να ευαισθητοποιήσει τη νέα γενιά στη δημιουργία ενός κόσμου που θα φιλοξενεί όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις, σε κάθε στάδιο της ζωής τους. Στόχος του διαγωνισμού είναι η πλήρης αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση ενός αστικού διαμερίσματος, ώστε να γίνει φιλικότερο και προσβάσιμο προς όλους και να αποτελέσει ένα δυνατό ξεκίνημα προς ένα καλύτερο μέλλον.

Συνολικά υποβλήθηκαν 34 προτάσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν από την 6μελή κριτική επιτροπή του διαγωνισμού που απαρτίζονταν από τον Ευάγγελο Αυγουλά (Τυφλός δικηγόρος, συντονιστής focus group ατόμων με οπτική, ακουστική και κινητική βλάβη, ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια»), τον Αρμόδιο Γιαννίδη (Chief Executive Officer,της Vitex Hellas), τον Κωνσταντίνο Γιαννιώτη (Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΕΜΠ, Μηχανολόγος & Αεροναυπηγός Μηχανικός Π. Πατρών, CLIPP™, Certified Living-in-Place Professional™), τον Δημήτρη Πετρωτό (Αρχιτέκτονας Μηχανικός, ειδικός σε θέματα αστικής κινητικότητας και εφευρέτης του αμαξιδίου που αλλάζει σχήμα laddroller), τη Mάριαμ Σάντρι (Marketing Director της Praktiker Hellas S.A.) και τον Ηλία Χάντζο (M.Sc. Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Sustainability & Business Development Consultant). 

Η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες σε έναν συμβολικό χώρο, το Myrtillo Café, την 1η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού. Την πρώτη θέση κατέκτησε η εξαιρετική μελέτη του Θοδωρή Τσελεπίδη και της Μαρίας Δημητρούδη. Ο Θοδωρής Τσελεπίδης είναι 30 ετών, αρχιτέκτονας μηχανικός και τα τελευταία δυο χρόνια ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Η Μαρία Δημητρούδη είναι 31 ετών, αρχιτέκτονας μηχανικός και ζει και εργάζεται στη Βαρκελώνη.

Οι νικητές του διαγωνισμού κέρδισαν 6.000 ευρώ και ένα ταξίδι στις εγκαταστάσεις της Marazzi στην Ιταλία, ενώ θα έχουν τη χαρά να δουν την πρότασή τους να υλοποιείται το επόμενο διάστημα!

Τη δεύτερη θέση κατέκτησαν οι Μαρία Αναστασιάδου, η Φωτεινή Ηλιοπούλου και η Κωνσταντίνα Κουκογιαννίδου, οι οποίες κέρδισαν 3.000 ευρώ. Και οι τρεις έχουν σπουδάσει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο παρελθόν έχουν εργαστεί μαζί αλλά και σε διαφορετικές ομάδες σε υλοποιημένα έργα μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας. Την τρίτη θέση κατέκτησαν η Ηλέκτρα Λυκούδη και η Αφροδίτη Μπλαζιάκη, οι οποίες κέρδισαν 1.000 ευρώ. Η 29χρονη Ηλέκτρα Λυκούδη εργάζεται εδώ και 3 χρόνια ως αρχιτέκτονας, ενώ η 28χρονη Αφροδίτη Μπλαζιάκη εργάζεται τα τελευταία 4 χρόνια ως interior designer σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο.

Στην απονομή των βραβείων, ο κ. Δημήτρης Γαλάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Praktiker Hellas, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα, τόσο για την Praktiker Hellas, όσο και για όλο το οικοσύστημα Home Improvement, καθώς έχουμε την 1η βράβευση τριών σπουδαίων έργων για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «Σπίτι Ανοιχτό» – The Challenge. Είμαστε πολύ περήφανοι που συμμετείχαν τόσο αξιόλογες προτάσεις από νέους επαγγελματίες. Ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι καθώς η συμπερίληψη και η προσβασιμότητα αποτελούν βασικές μας αρχές. Στην Praktiker Hellas όραμα μας είναι να εμπνεύσουμε τους επαγγελματίες του χώρου, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν «σπίτια ανοιχτά» για όλους τους ανθρώπους. Με ή χωρίς αναπηρία, σε όποια ηλικία και σε όποιο στάδιο της ζωής τους κι αν βρίσκονται. Έχουν τοποθετηθεί οι σωστές βάσεις για να δημιουργηθεί ένας σπουδαίος θεσμός που δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω!»

Μια πρόκληση που γίνεται πράξη

Ο καινοτόμος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός «Σπίτι Ανοιχτό» – The Challenge δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος συμπερίληψης και προσβασιμότητας «Σπίτι Ανοιχτό» που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η Praktiker Hellas. Ο διαγωνισμός, που γίνεται για 1η φορά από μια retail εταιρία στην Ελλάδα, αφορά στην πλήρη αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση ενός αστικού διαμερίσματος που διαχειρίζεται η εταιρία My Greek Vacations, στην περιοχή του Νέου Κόσμου, ώστε αυτό να γίνει φιλικότερο και προσβάσιμο σε ΑμεΑ, άτομα τρίτης ηλικίας, εμποδιζόμενα άτομα και να καλύπτει τις ανάγκες όλων των πιθανών του ενοίκων σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα και αν ανήκουν, είτε έχουν κάποια κινητική, οπτική, ακουστική βλάβη είτε όχι. Το σπίτι αφορά βραχυπρόθεσμη μίσθωση για να εξυπηρετήσει όχι λίγους, αλλά πολλούς, δίνοντας έτσι αμέτρητες επιλογές και δυνατότητες.

Ο διαγωνισμός απευθύνθηκε σε νέους Αρχιτέκτονες, Interior Designers και Πολιτικούς μηχανικούς μέχρι 35 χρονών, αλλά και σε φοιτητές σχολών Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών. Οι υποψήφιοι δημιούργησαν και παρουσίασαν ένα ολοκληρωμένο πλάνο επανασχεδιασμού του συγκεκριμένου διαμερίσματος, με υβριδικές λύσεις και έξυπνες προτάσεις προκειμένου αυτό να είναι έτοιμο για μια ολοκληρωμένη άνευ περιορισμών φιλοξενία. Ένα διαμέρισμα που να πληροί συμπεριληπτικά τις προδιαγραφές για όλους τους ανθρώπους. Το επόμενο διάστημα, η Praktiker Hellas θα προχωρήσει στην υλοποίηση του διαμερίσματος με τη υποστήριξη των συνεργατών της: Vitex, My Greek Vacations, AΜΚΕ ‘’Με Άλλα Μάτια’’, Ιdeal Standard, KAI Group.

Σχετικά με την Praktiker Hellas

Μετρώντας περισσότερα από 30 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, η Praktiker Hellas αποτελεί το Νo. 1 Ελληνικό Δίκτυο Home Improvement & DIY και one-stop-shop για κάθε ανάγκη σπιτιού και κήπου. Διαθέτοντας 17 καταστήματα πανελλαδικά, δυναμικό e-commerce και εξειδικευμένο τμήμα Praktiker Business σε όλη την Ελλάδα, προσφέρει αγοραστικές εμπειρίες κορυφής, για κάθε μικρή ή μεγάλη αλλαγή, παρέχοντας καθημερινά 50.000 προϊόντα και ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Από τον Απρίλιο του 2014, η εταιρία, έχει ενσωματωθεί στον κορυφαίο καναδικό Όμιλο Fairfax Financial Holdings Limited, γνωστό για το σημαντικό ιστορικό επιτυχημένων επενδύσεων σε διεθνείς εταιρίες με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς και για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εταιρικών αξιών από το 1985.

Η Praktiker Hellas δίνει έμφαση στη διαρκή της ανάπτυξη και εξέλιξη και σήμερα βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης ενός επενδυτικού πλάνου που περιλαμβάνει την αναβάθμιση των συστημάτων της, την ανακαίνιση των υπαρχόντων καταστημάτων της, καθώς και την επέκταση του δικτύου της με νέα, στην Αττική και την περιφέρεια. Με μια καταρτισμένη ομάδα 1.400 επαγγελματιών και με προτεραιότητα τις ξεχωριστές ανάγκες των πελατών της, η εταιρία προσφέρει άριστη εξυπηρέτηση, ενώ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Κοινωνία & το Περιβάλλον, υλοποιεί ολοκληρωμένα προγράμματα και πρωτοβουλίες Βιωσιμότητας και Συμπερίληψης, όπως «Το ΣΠΙΤΙ μας αλλάζει την ΠΟΛΗ» και «Σπίτι Ανοιχτό», αντίστοιχα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα