10 tips για να μην πετάξετε φαγητό αυτά τα Χριστούγεννα

10 tips για να μην πετάξετε φαγητό αυτά τα Χριστούγεννα
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι Rawpixel Ltd.

Ένα χρήσιμο infographic οδηγιών με tips για εξοικονόμηση φαγητού αυτά τα Χριστούγεννα. Γιατί η "φύρα τροφίμων" επηρεάζει και το πορτοφόλι μας αλλά και το περιβάλλον.

Το πρόβλημα της φύρας τροφίμων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα των αστικών κέντρων. Επίσης σημαντική είναι και η κοινωνική προέκταση αυτού, εάν αναλογιστούμε πως το συντριπτικό ποσοστό της φύρας ως βρώσιμο πλεόνασμα θα μπορούσε να αναδιανεμηθεί σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Δυστυχώς, τα σχετικά στατιστικά για τη χώρα μας είναι ελλιπή και βασίζονται σε μεμονωμένες έρευνες του όχι τόσο εγγύς παρελθόντος. Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα είναι καθημερινά ορατό σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας, από τα χωράφια, στους πάγκους των λαϊκών αγορών και τα ράφια των σουπερμάρκετ μέχρι τους κάδους των απορριμμάτων μας.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο στην περίοδο των εορταστικών περιόδων οι οποίες κι έχουν μετατραπεί σε ένα καταναλωτικό κρεσέντο υπερβολής. Δέκα (10) συμβουλές-οδηγός λοιπόν, για την προετοιμασία ενός τραπεζιού με την ελάχιστη δυνατή φύρα.

Προγραμμάτισε σωστά: Οργάνωσε το τραπέζι σύμφωνα με τον αριθμό των καλεσμένων. Λάβε υπόψιν τις διατροφικές συνήθειες και τυχόν αλλεργίες των καλεσμένων, σχεδίασε ένα μενού και φτιάξε μια λεπτομερή λίστα με ψώνια. Ιδανικά, χώρισε τη λίστα σου σύμφωνα με τα καταστήματα που πρέπει να επισκεφτείς και βελτιστοποίησε τη διαδρομή σου, αποφεύγοντας τα περιττά χιλιόμετρα.

Ακολούθησε τη λίστα με τα ψώνια σου: Αγνόησε όλες τις προσφορές εκτός εάν αυτές σχετίζονται με τη λίστα με τα ψώνια σου. Αν πρόκειται να υποκύψεις σε αυτές, επέλεξε κάτι που είτε θα το καταναλώσεις άμεσα ή είναι μακράς διαρκείας. Προτίμησε τις μικρότερες και αποσπώμενες συσκευασίες μιας και διευκολύνουν την κατάψυξη των περισσευμάτων.

Πρόσεξε την ημερομηνία λήξης: Αντιστοίχησε την ημερομηνία λήξης του προϊόντος με τον χρονικό ορίζοντα χρήσης του. Επέλεξε προϊόντα κοντά στην ημερομηνία λήξης τους αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσεις άμεσα. Η ημερομηνία λήξης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους σπατάλης τροφίμων στα σουπερμάρκετ.

Αγάπησε τα «άσχημα» φρούτα και λαχανικά: Προτίμησε τα όχι τόσο σμιλευμένα, «στραβά» και λιγότερο όμορφα φρούτα και λαχανικά· είναι εξίσου υγιεινά και νόστιμα! Εκατομμύρια τόνοι πετιούνται κάθε χρόνο γιατί απλά δεν τηρούν τα αισθητικά κριτήρια της αγοράς και των καταναλωτών.

Οργάνωσε το ψυγείο σου: Άδραξε την ευκαιρία και οργάνωσε το ψυγείο σου. Άδειασέ το, καθάρισε τα ράφια, ταξινόμησε τα προϊόντα και τοποθέτησε μπροστά αυτά που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους. Σιγουρέψου πως τηρούνται οι κανόνες υγιεινής διαχωρίζοντας το κρέας των πουλερικών, το ωμό κόκκινο κρέας και τα θαλασσινά από τα υπόλοιπα τρόφιμα, τοποθετώντας τα σε διαφορετικές θήκες του ψυγείου. Τέλος, ρύθμισε τη θερμοκρασία της συντήρησης μέχρι τους 4℃ και της κατάψυξης τουλάχιστον στους -18℃ ανάλογα με την εποχή.

Αποθήκευσε τα τρόφιμα σωστά: Έλεγξε τις οδηγίες αποθήκευσης των τροφίμων στη συσκευασία τους σχετικά με τη θερμοκρασία ή το περιβάλλον στο οποίο πρέπει να διατηρούνται. Ενημερώσου για την κατάλληλη μέθοδο διατήρησης φρούτων και λαχανικών. Λαχανικά όπως οι πατάτες τα κρεμμύδια και τα σκόρδα διατηρούνται εκτός ψυγείου, σε μέρος δροσερό και στεγνό μακριά από τη ζέστη και το φως του ηλίου. Μερικά λαχανικά όπως τα καρότα χρειάζονται ψυγείο, ενώ άλλα όπως τα λεμόνια συνδυασμό χώρων εντός κι εκτός ψυγείου.

Ακολούθησε τις οδηγίες των συνταγών: Ακολούθησε κατά γράμμα τις δοσολογίες και τους χρόνους των συνταγών καθώς και τις οδηγίες ετοιμασίας που υπάρχουν στις συσκευασίες. Οι προδιαγραφές και συνεπώς ο χρόνος ετοιμασίας του ίδιου προϊόντος – ιδιαίτερα των ζυμαρικών – πολλές φορές διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή.

Βάλε όσο μπορείς να φας: Μην βάζεις στο πιάτο σου παραπάνω από αυτό που μπορείς να φας. Μπορείς πάντα να συμπληρώσεις μετά ό,τι θες. Καλύτερα φαίνεται στο τέλος ένα πιάτο άδειο παρά μισογεμάτο.

Μοιράσου: Μοιράσου ό,τι έχει περισσέψει με τους καλεσμένους σου. Ακόμα καλύτερα, μπορείς να μοιραστείς το φαγητό σου με αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη ή να το διαθέσεις σε κάποια τοπική οργάνωση που ασχολείται με αυτό. Το φαγητό δεν είναι δεδομένο για όλους.

Δημιούργησε με τα περισσεύματα: Μπορείς να συνδυάσεις τα περισσεύματα μεταξύ τους ή να χρησιμοποιήσεις την παραπάνω γέμιση από τη γαλοπούλα για πίτες. Αν σκοπεύεις να μην τα καταναλώσεις μέσα στις επόμενες 1-2 μέρες, μπορείς πάντα να τα καταψύξεις.

*Ο Άκης Μπίμπιζας είναι οικονομολόγος, ερευνητής στον τομέα της Κυκλικής Οικονομίας με εξειδίκευση στη βιομηχανία τροφιμων. Τον τελευταίο χρόνο εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων στον τουριστικο κλάδο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα