4 πιάτα από την Ήπειρο που θα απογειώσουν την παραμονή μας στο σπίτι

4 πιάτα από την Ήπειρο που θα απογειώσουν την παραμονή μας στο σπίτι

Γευστικές επιλογές γεμάτες αρώματα και νοστιμιά που θα σε κάνουν να απολαύσεις αυτόν το μήνα στο έπακρο. Ακόμη και στο σπίτι.

Αν για κάτι μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη η Ήπειρος, εκτός από τα γραφικά και πανέμορφα χωριουδάκια της, αυτό είναι σίγουρα η κουζίνα της. Μια κατά βάση «ορεινή» κουζίνα, η οποία φημίζεται για τα αγνά και λαχταριστά υλικά της, προσφέροντας μια μοναδική γευστική εμπειρία σε όποιον την επιλέξει.

Κι αν θυμήθηκες ήδη εκείνα τα γνήσια ηπειρώτικα πιάτα που είχες δοκιμάσει στο παρελθόν, τότε να σου πούμε πως αυτόν το μήνα (και έως τις 9 Δεκεμβρίου) τα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος φέρνουν στα ράφια τους τις Γεύσεις Ηπείρου, μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής και γίνονται η καλύτερη αφορμή για να μιλήσουμε για τέσσερις πεντανόστιμες (και απλές) συνταγές, οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα σε ταξιδέψουν γευστικά στην Ήπειρο και θα σου φέρουν στο μυαλό τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις.

Xυλοπίτες με κοκκινιστό κοτόπουλο

Οι χυλοπίτες με κοκκινιστό κοτόπουλο που φτιάχνουν στο Μέτσοβο είναι από τα καλύτερα τοπικά πιάτα, που μπορεί να δοκιμάσει κάποιος. Και το μυστικό γι’ αυτό βρίσκεται στα υλικά του. Στο κοτόπουλο «ΑΒ Επιλογή», το οποίο μεγαλώνει σε ορεινές φάρμες της Γιαννιώτικης υπαίθρου και εκτρέφεται σωστά, τρώγοντας μόνο φυτικές τροφές πλούσιες σε καλαμπόκι, αλλά και στις γνήσιες χυλοπίτες Μετσόβου «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη» από φρέσκα αυγά και φρέσκο, παστεριωμένο, αγελαδινό γάλα.

Κοτόπουλο με χυλοπίτες, μπορεί να έχουμε φτιάξει ή να έχουμε φάει οι περισσότεροι κάποια στιγμή στη ζωή μας. Όμως, τη συγκεκριμένη ηπειρώτικη εκδοχή του, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, θα πρέπει να τη δοκιμάσεις οπωσδήποτε. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να τρέξεις ως το Μέτσοβο ή τα Ιωάννινα, αλλά μέχρι ένα κατάστημα ΑΒ, όπου θα βρεις όλα τα υλικά για τη συγκεκριμένη συνταγή.

Κοτόπουλο με κεφαλοτύρι στο πήλινο

Η Ήπειρος διακρίνεται για τους φινετσάτους και πικάντικους μεζέδες της, οι οποίοι συνοδεύουν ιδανικά ένα ποτήρι κρασί ή τσίπουρο. Ένας από τους καλύτερους, λοιπόν, είναι το κοτόπουλο με κεφαλοτύρι στο πήλινο. Πανεύκολη συνταγή για την οποία χρειάζεσαι κυρίως ένα φιλέτο από στήθος κοτόπουλο της σειράς «ΑΒ Επιλογή», καθώς φυσικά και 200 γραμμάρια κεφαλοτύρι Μετσόβου. Το συγκεκριμένο τυρί φτιάχνεται από παστεριωμένο πρόβειο γάλα, ενώ διακρίνεται από μέτρια οξύτητα, μακρά επίγευση και γήινα αρώματα.

Έπειτα, θα χρειαστείς λίγο λάδι, ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μία πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες, λίγη κέτσαπ, 50 ml λευκό κρασί, αλάτι και πιπέρι. Όσον αφορά τη συνταγή τώρα, είναι πανεύκολη. Αρχικά σοτάρεις σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι, το κρεμμύδι, την πιπεριά και το κοτόπουλο, το οποίο το κόβεις σε κύβους. Στη συνέχεια, προσθέτεις την κέτσαπ και το κρασί, ενώ ακολουθεί και το κεφαλοτύρι και τα ανακατεύεις για λίγο.

Τέλος, βάζεις όλα τα υλικά σε ένα πήλινο σκεύος και τα ψήνεις στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά στους 180 βαθμούς. Όταν ετοιμαστεί, το βγάζεις και μέχρι να κρυώσει κάπως για να μπορείς να το γευτείς, ανοίγεις ένα μπουκάλι Κατώγι Αβέρωφ Ερυθρό ποικιλιακό και το απολαμβάνεις έτσι όπως πρέπει.

Λουκάνικα στο φούρνο με ντομάτα

Εκτός από τα εξαιρετικά της κοτόπουλα, όμως, η Ήπειρος φημίζεται και για τα ιδιαίτερα λουκάνικά της. Δεν θα γινόταν, λοιπόν, να μη μιλήσουμε και γι’ αυτά σε αυτό εδώ το κείμενο. Προσωπικά, λατρεύω το Μετσοβίτικο Κασσιάτο, το οποίο πλέον μπορούμε να βρούμε στα ράφια των ΑΒ. Για όποιον δεν γνωρίζει, ‘κασσιάτο’ θα πει τυρένιο, από τη βλάχικη λέξη ‘τυρί’. Άρα μιλάμε για λουκάνικο με χοιρινό κρέας, πράσο, κρεμμύδι και τυρί Μετσοβόνε. Από μόνο του είναι φανταστικός μεζές, αλλά μπορείς να το απογειώσεις κι ένα τσακ παραπάνω με ένα εύκολο τρικ.

Θα χρειαστείς, λοιπόν, δύο λουκάνικα, ένα φρέσκο κρεμμυδάκι, μία ντομάτα, μία πιπεριά, ένα ποτήρι λευκό κρασί, τυρί μετσοβόνε, ελαιόλαδο και αλάτι/πιπέρι. Αρχικά, κόβεις τη ντομάτα σε φέτες και τη βάζεις σε ένα μικρό ταψάκι. Από πάνω προσθέτεις ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, πιπεριά και ρίχνεις το κρασί, το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Έπειτα, τοποθετείς πάνω στα υλικά τα λουκάνικα και τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα, τρίβεις λίγο τυρί από πάνω και τα ξαναβάζεις για λίγο στο φούρνο μέχρι να λιώσει. Μιλάμε για γευστικό έπος.

Πλατό τυριών

Εδώ δεν θα μιλήσουμε για κάποια συγκεκριμένη συνταγή, γιατί όπως καταλαβαίνεις δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι ιδιαίτερο. Απλά να περάσεις από ένα κατάστημα ΑΒ και να ανακαλύψεις όλα αυτά τα περίφημα τυριά μέσα από τις Γεύσεις της Ηπείρου, αυτής της ορεινής περιοχής της χώρας μας, με την πλούσια γαστρονομική κουζίνα.

Ιδανικά, λοιπόν, θα μπορούσες να πάρεις από 200 γραμμάρια Κεφαλοτύρι ή Βλαχοτύρι Μετσόβου, Γραβιεράκι με πιπέρι από τα Τζουμέρκα 8μηνης Ωρίμασης, αλλά και Πεκορίνο Σουλίου 15μηνης Ωρίμασης. Τυριά εκλεκτά, γευστικά και ιδιαίτερα, τα οποία μπορείς να κόψεις σε κομματάκια, να τα βάλεις σε ένα πιάτο και να συνοδεύσεις ιδανικά ένα βράδυ στον καναπέ, βλέποντας την αγαπημένη σου ταινία. Και φυσικά, με αυτή την πεντανόστιμη πιατέλα τυριών ταιριάζει εξαιρετικά ένα λευκό κρασί Κατώγι Αβέρωφ από το Μέτσοβο, το οποίο σου δημιουργεί μια ευχάριστη και φρουτώδη γεύση στο στόμα.

Σαν να έκανε λίγο πείνα ξαφνικά, δεν νομίζεις; Γιατί άλλωστε να τρως τα ίδια και τα ίδια στην καραντίνα, ενώ μπορείς να δοκιμάσεις μια ιδιαίτερη κουζίνα, όπως αυτή της Ηπείρου; Αν θες να ανακαλύψεις όλες αυτές τις μοναδικές γεύσεις, δεν έχεις παρά να επισκεφτείς ένα κατάστημα ΑΒ ή το ΑΒ Εshop μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου. Είναι δεδομένο πως θα κάνουν το γεύμα σου ξεχωριστό και θα καθηλώσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα