Belle Amie: Το ουζερί που μεταμορφώθηκε σε γευστικό προορισμό του Πειραιά

Belle Amie: Το ουζερί που μεταμορφώθηκε σε γευστικό προορισμό του Πειραιά

Το νεοκλασικό που μετράει 125 χρόνια ζωής, το μυθικό πρόσωπο “Μπελαμής” και ο Marko Rossi που παντρεύει με όπλο την απλότητα το παραδοσιακό με το σύγχρονο.

Μπορεί να ακούγεται ως η άχρηστη πληροφορία της ημέρας, αλλά ο Μπελαμής του ομώνυμου τραγουδιού του στιχουργού Κώστα Βίρβου, που ερμήνευσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης (που είναι και συνθέτης του τραγουδιού), ήταν ένα φανταστικό πρόσωπο. Σύμφωνα με το βιβλίο “Μία ιστορία, ένα τραγούδι” του Ηρακλή Ευστρατιάδη, το τραγούδι είναι αυτοβιογραφικό και αναφέρεται σε μία φάση της ζωής του Βίρβου, όπου γυρνούσε από μπαρ σε μπαρ, πίνοντας, υπό τους ήχους γαλλικής μουσικής. Ένας στίχος που του είχε εντυπωθεί στο μυαλό ήταν το “Belle Amie” το οποίο μετέτρεψε σε αντρικό όνομα και μάλιστα ενός ιδιοκτήτη ουζερί. Το τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία, καθώς το έπαιζαν τα ραδιόφωνα της εποχής, και το φανταστικό ουζερί, έγινε πραγματικό και στέκι του Κώστα Βίρβου όπου πλέον είχε έναν πιο δικό του χώρο να εμπνευστεί μελλοντικές του επιτυχίες.

Το πάλαι ποτέ ξενοδοχείο στην Αγγέλου Μεταξά 11 στην πλατεία Κανάρη, αυτό που οι σημερινοί μεσήλικες Αθηναίοι θυμούνται ως κλασική οικογενειακή βόλτα στο Πασαλιμάνι, έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν καλαίσθητο γευστικό προορισμό που τις καθημερινές ανοίγει τις πύλες του από τις 9 το πρωί προσφέροντας Δεκατιανό (λέξη που προτιμούν οι άνθρωποι του Belle Amie αντί του brunch) με επιλογές όπως αυγά καγιανάς, τηγανίτες ή αυγόφετες με κανέλλα, μαρμελάδα ή μερέντα, κροκ μαντάμ με κουλούρι Θεσσαλονίκης, για να κλείσει αργά το βράδυ αφού έχει περιποιηθεί αυτούς που αναζητούν ωραίες ελληνικές γεύσεις για δείπνο ή απλά ένα ποτό.

Τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη. Την διακόσμηση έχει αναλάβει o Κοσμάς Καραβάς και η ομάδα του, με την νοσταλγία και τους μαζικούς πίνακες – αυτούς που μπορεί να συναντούσες στο σπίτι της αγαπημένης σου θείας – περασμένων δεκαετιών, να κυριαρχούν στους τοίχους.

Τίποτα στην τύχη και στην κουζίνα όπου εδώ και λίγους μήνες έχει επιστρατευτεί ο Marco Rossi για να ζωντανέψει ξανά μέσα από την δημιουργική του πινελιά παραδοσιακές γεύσεις κυρίως από την Νότια Ελλάδα και τις ακτές της Μικράς Ασίας. Μας προτείνει συνταγές που σε κάνουν να ταξιδεύεις και να νοσταλγείς τα οικογενειακά τραπέζια και το καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό της μαμάς και της γιαγιάς, που όλοι έχουμε αγαπήσει. Μια επιλογή ουσίας για όσους αγαπάνε τις Ελληνικές γεύσεις που δημιουργούνται καθημερινά μια νέα δημιουργική ματιά, απλότητα και μεράκι.

Στο μενού φιγουράρουν πιάτα με γνώμονα την Ελληνική κουζίνα και την μαγεία της αυθεντικότητας. Κοπανιστή Τήνου με αποξηραμένα σύκα, χταπόδι στιφάδο, μακαρούνες χωριάτικες, τραχανάς ξινός, αρνάκι γύρος, καρμπονάρα Απεράθου, λαυράκι αχνιστό και μοσχαράκι μελωμένο, είναι λίγες μόνο από τις πολλές προτάσεις που μπορείς να γευτείς ως κυρίως γεύμα ή να μοιραστείς στη μέση με την παρέα σου, σε συνδυασμό με εκλεκτές ετικέτες Ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα