Foodon Social Dining: Σε αυτό το τραπέζι είμαστε ίσοι χωρίς να χρειάζεται να είμαστε ίδιοι

Διαβάζεται σε 5'
Foodon Social Dining
Foodon Social Dining

Βρεθήκαμε στο τελευταίο Social Dining της Foodon, εκεί που το φαγητό μετατρέπεται σε μια γέφυρα κοινωνικής επαφής και εφόδιο για νέα αρχή.

Τα οικογενειακά τραπέζια δεν αποτελούν μόνο ένα άτυπο έθιμο και μία Κυριακάτικη συνήθεια που τα μέλη μίας οικογένειας, συγγενείς ή φίλοι έχουν την ευκαιρία να μαζευτούν γύρω του και να μοιραστούν σκέψεις, συναισθήματα και προβληματισμούς. Είναι σήμα κατατεθέν της ελληνικής οικογένειας και κουλτούρας.

Τι συμβαίνει όμως όταν αντί για τη γιαγιά, τη θεία ή τον φίλο, δίπλα σου και απέναντί σου βρίσκεται ένα παντελώς άγνωστο και κοινωνικά περιθωριοποιημένο άτομο, με το οποίο καλείσαι να μοιραστείς το ίδιο φαγητό;

Μία τέτοια γαστρονομική εμπειρία βιώσαμε όσοι βρεθήκαμε πριν λίγες ημέρες σε ένα από τα Social Dining που διοργανώνει η Foodon, ο φορέας που έχει όραμά του την εξάλειψη κάθε κοινωνικού αποκλεισμού.

Οικοδεσπότης της βραδιάς ο Αργύρης Ζαννιάς, εμπνευστής και ιδρυτής της Foodon, ο οποίος με την Ακαδημία Μαγειρικής και τα Κοινωνικά Δείπνα φιλοδοξεί να βάλει το δικό του λιθαράκι ώστε κανείς συμπολίτης μας να μην βιώνει διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό, μέσω δράσεων που έχουν στόχο την αλληλεπίδραση και την κοινωνικοποίηση ανθρώπων από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.

Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός των Social Dining που λαμβάνουν χώρα στο εστιατόριο της Foodon, το οποίο άνοιξε για ακόμη μια φορά τις πόρτες του για να υποδεχθεί 52 καλεσμένους από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και μονοπάτια της ζωής.

Το να βρεθείς στο ίδιο τραπέζι με αγνώστους φαντάζει αρχικά άβολο ίσως και αγχωτικό, όμως οι όποιες επιφυλάξεις δεν αργούν να εξαλειφθούν. Κι αυτό γιατί στο συγκεκριμένο τραπέζι το φαγητό πέρα από απλώς ένα μέσο επιβίωσης, μετατρέπεται σε μία γέφυρα κοινωνικής επαφής και άμεσης αλληλεπίδρασης.

Foodon Social Dining
Foodon Social Dining

Ομολογώ πως πριν ανέβω στον 7ο όροφο του κτιρίου του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, όπου έχει την έδρα της η κουζίνα του Foodon δεν ήξερα τι ακριβώς να περιμένω. Ο Αργύρης με υποδέχθηκε με ένα ζεστό χαμόγελο και αμέσως πήρα τη θέση μου στο τραπέζι, όπου με περίμενε ο Κυριάκος, η Ευγενία, ο Μίλτος, ο Ανδρέας και ο Θόδωρος, οι οποίοι ήταν και οι συνδαιτυμόνες μου εκείνο το βράδυ. Guest chef ο Παναγιώτης Μπουρτσουκλής και ο Γιάννης Ληνάς, οι οποίοι μας συστήθηκαν και πήραν γρήγορα θέση πίσω από τους μαγειρικούς πάγκους.

Λίγες ώρες πριν είχα λάβει ένα email για τον σημαντικό ρόλο που θα είχα εκείνο το βράδυ, μιας και θα ήμουν ο υπεύθυνος μαζί με άλλους, για να φτάσουν τα πιάτα στο τραπέζι μας.

Η αρχική αμηχανία και ο πάγος των πρώτων λεπτών “έσπασε” αμέσως και τη θέση τους πήραν εποικοδομητικά σχόλια και κριτικές για τα πιάτα, αλλά και ιστορίες από τα παλιά που είχαν να μοιραστούν τα συγκεκριμένα άτομα.

Όπως ο Κυριάκος, ο οποίος ως ναυτικός ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, με την Ελλάδα να αποτελεί με διαφορά τον πιο ωραίο τόπο για εκείνον, όπως μάς είπε. Ακολούθησαν συζητήσεις για τους τουρίστες που καταφτάνουν στη χώρα μας, την εξάπλωση των AirBnB και τα ξενοδοχεία που ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο, τα ιστορικά κτίρια που ερημώνουν, τις αγαπημένες μας εκπομπές στην τηλεόραση, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Ό,τι δηλαδή θα συζητούσαμε σε ένα “οικογενειακό” τραπέζι.

Τροφή για νέα αρχή

Η ιδέα για τη ίδρυση της Foodon γεννήθηκε σε ένα τραπέζι σε ένα φτωχικό σπίτι κάποιας επαρχιακής πόλης, στο οποίο μεγάλωσε ο Αργύρης Ζαννιάς. Όντας παιδί μονογονεϊκής οικογένειας, πέρασε όλη του την παιδική και εφηβική ηλικία με στερήσεις, καθώς μεγάλωνε κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Όλα αυτά τα βιώματα, σε συνδυασμό με την επικριτική τοπική κοινωνία, τον οδήγησαν στην έμπνευση της Foodon, δράσεις της οποίας είναι τα Foodon Academy και Foodon Social Dining.

Foodon Social Dining
Foodon Social Dining

Η Foodon Academy είναι η πρώτη και μοναδική εντατική Ακαδημία μαγειρικής, χωρίς δίδακτρα, για οικονομικά ευάλωτες ομάδες και αποτελεί έναν οργανισμό, ο οποίος μέσω της γνώσης προσφέρει όλα τα εφόδια σε ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη, έτσι ώστε να κάνουν μία νέα αρχή στη ζωή τους. Διδάσκει την τέχνη της μαγειρικής, όχι μόνο ως δεξιότητα αλλά και ως τρόπο ζωής, ενώ ταυτόχρονα συνδέει τους μαθητές με την αγορά εργασίας, προάγοντας τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική εξέλιξη.

Από την άλλη, τα Social Dining φιλοξενούν ανθρώπους άγνωστους μεταξύ τους, από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, όπου σε κάθε συνάντηση διαφορετικοί σεφ ετοιμάζουν αφιλοκερδώς ένα μενού, δημιουργώντας μία ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία για όλους τους παρευρισκόμενους. Εκεί έγκειται και η επιτυχία ενός Dining, στη διαφορετικότητα των κοινωνικών ομάδων που το απαρτίζουν μιας και σε κάθε τραπέζι είμαστε ίσοι, χωρίς να χρειάζεται να είμαστε ίδιοι.

Αυτό ήταν ακριβώς και το συναίσθημα που είχα φεύγοντας από το δείπνο που είχα μόλις απολαύσει παρέα με ανθρώπους που πιθανόν δεν θα συναντούσα στη ζωή μου. Άνθρωποι “αόρατοι” που προσπερνάμε βλέποντάς τους στο δρόμο, με ιστορίες ζωής πολύ πιο ενδιαφέρουσες ενδεχομένως από τη δική μας, θύματα των προκαταλήψεων, των διακρίσεων και των κοινωνικών ταμπελών. Επιστρέφοντας στην ασφάλεια του σπιτιού μου και σε μία καθημερινότητα που πολλά πράγματα θεωρώ δεδομένα και που με καθιστούν “προνομιούχο”, ένιωθα τη δύναμη που έχει το φαγητό να λειτουργεί ως καταλύτης για νέες γνωριμίες και αναμνήσεις αλλά και ένα αίσθημα γείωσης, που με επανάφερε στην πραγματικότητα, υπενθυμίζοντάς μου τη σημασία της προσφοράς.

Το επόμενο Social Dining της Foodon ανακοινώθηκε – Ενημερώσου και κλείσε έγκαιρα τη θέση σου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα