Μένουμε σπίτι: 3 εύκολες και νόστιμες συνταγές με φακές

Μένουμε σπίτι: 3 εύκολες και νόστιμες συνταγές με φακές
Φακές Unsplash

Εύκολα φαγητά με υλικά που υπάρχουν ήδη στο σπίτι μας για να μην πηγαίνεις άσκοπα στο σούπερ μάρκετ.

Οι φακές είναι ένα φαγητό που γίνεται πολύ εύκολα νόστιμο και μένει μέρες στο ψυγείο. Το μόνο μυστικό της επιτυχίας τους είναι ότι, όταν τις βράζουμε, βάζουμε στο τέλος το αλάτι, για να μην σκληρύνουν.

Τα υπόλοιπα, εδώ:

Κόκκινες φακές

1 πακέτο φακές

3 ντομάτες αλεσμένες

1 καρότο τριμμένο ή σε κομματάκια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο

1 κουτί ντοματοχυμό

μισό φλιτζάνι λάδι

2 φύλλα δάφνης ρίγανη

αλάτι, πιπέρι

Βάζουμε όλα τα υλικά -εκτός από τη ρίγανη και το αλατοπίπερο- σε μία μεγάλη κατσαρόλα με περίπου 1,5 λίτρο νερό. Βράζουμε σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για περίπου μία ώρα. Προσθέτουμε 4 κουταλιές της σούπας ρίγανη, ένα κουταλάκι του γλυκού πιπέρι και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, σιγοβράζουμε άλλα πέντε λεπτά και οι φακές είναι έτοιμες! Αν θέλουμε να είναι πιο υγιεινές, βάζουμε το μισό λάδι στην αρχή και το μισό στο τέλος του βρασίματος ή ακόμα και ολόκληρο το λάδι στο τέλος.

Χτεσινές φακές

χτεσινές φακές

6-7 φέτες προσούτο

χτεσινό ψωμί

Οι φακές είναι ένα φαγητό που μπορεί να φτουρίσει πολλές μέρες στο ψυγείο. Για να μην τρώτε όμως κάθε μέρα το ίδιο, μπορείτε να ανεβείτε λέβελ στη συνταγή. Απλώστε σε λαδόκολλα τις φέτες προσούτο και σε κομμάτια το ψωμί (χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους) και τα ψήνετε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς στις αντιστάσεις. Το goal είναι το προσούτο να γίνει σαν τσιπς και το ψωμί να ροδίσει χωρίς να αρπάξει. Στο μεταξύ ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα τις φακές και μετά τις βάζετε μέσα στο μπλέντερ. Τις αλέθετε μέχρι να γίνουν βελουτέ. Βάζετε τη βελουτέ φακή σε ένα μπολ, ρίχνετε λίγες σταγόνες λάδι, λίγο τριμμένο πιπέρι και λίγη ρίγανη και σπάτε μέσα στη σούπα το κριτσανιστό προσούτο και το ψωμί, που είναι σαν κρουτόν.

Φακόρυζο

1 φλιτζάνι φακές

1 φλιτζάνι ρύζι αμερικάνικο ή άγριο ρύζι

2 ντομάτες ψιλοκομμένες ή ντοματίνια

2 κόκκινες πιπεριές κέρατο

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 ματσάκι μαϊντανό

1/2 φλιτζάνι λάδι

1 φύλλο δάφνης

αλάτι, πιπέρι

Βάζουμε τις φακές και το φύλλο δάφνης σε μία κατσαρόλα με πολύ νερό και τις βράζουμε για 25 λεπτά. Μετά προσθέτουμε μέσα στις φακές και το ρύζι και βράζουμε για άλλα 20 λεπτά. Κλείνουμε τη φωτιά και σουρώνουμε πολύ καλά το φακόρυζό μας. Το αφήνουμε να κρυώσει ένα εικοσάλεπτο. Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το φακόρυζο, το λάδι, την ντομάτα, τον μαϊντανό, το κρεμμύδι και την πιπεριά, αλατοπιπερούμε και έτοιμη η θρεπτική αυτή σαλάτα. Μπορείτε επίσης να ρίξετε αβοκάντο, βραστή πατάτα, ελιές, καραμελωμένο κρεμμύδι, αγγούρι, καρότο, σέλερι, πίκλες ή ότι άλλο σας ταιριάζει. Το μόνο βασικό είναι η ντομάτα και ο μαϊντανός. Κατά τ’άλλα οι φακές είναι ο καμβάς σας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα