Ο Jamie Oliver παρουσίασε τον κουραμπιέ ως πασχαλινό γλυκό

Ο Jamie Oliver παρουσίασε τον κουραμπιέ ως πασχαλινό γλυκό

Ο διάσημος σεφ παρουσιάζει το κλασικό ελληνικό χριστουγεννιάτικο γλυκό στην ιστοσελίδα του, όμως το περιγράφει ως "δημοφιλές πασχαλινό μπισκότο". Δείτε και τη συνταγή του

Ο Βρετανός σεφ Jamie Oliver συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο διάσημων και επιτυχημένων σεφ στον κόσμο. Η αγάπη του για την ελληνική κουζίνα είναι δεδομένη και τη δείχνει σε κάθε ευκαιρία, παρουσιάζοντας στα εκατομμύρια των θαυμαστών του παραδοσιακές και άλλες συνταγές από την Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που έχει επιστρατεύσει στα διαδικτυακά του βιντεάκια και τον δικό μας Άκη Πετρετζίκη, προκειμένου να εμπλουτίσει τις συνταγές του με ελληνικό άρωμα και γεύση.

Πλησιάζοντας τα Χριστούγεννα και αναζητώντας περισσότερες συνταγές για κουραμπιέδες και μελομακάρονα, πέσαμε πάνω στην πρόταση του διάσημου σεφ. Ο Oliver φαίνεται πως απόλαυσε ιδιαίτερα τον χιονάτο κουραμπιέ, με ένα ποτήρι ελληνικού καφέ. Έκανε όμως, ένα μικρό – αλλά σοβαρό για την ελληνική παράδοση – λαθάκι. Περιγράφοντας τον κουραμπιέ, ανέφερε πως πρόκειται για ένα πολύ διάσημο πασχαλινό μπισκότο.

Παρατηρώντας και τη συνταγή, βλέπουμε πως έχει αρκετές διαφορές από την παραδοσιακή, που έχουμε μάθει στην Ελλάδα από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες μας. Δεν χρησιμοποιεί ροδόνερο, δεν ραντίζει αλλά αλείφει τους ζεστούς κουραμπιέδες με αρωματισμένο νερό πορτοκαλανθών και δεν τους πασπαλίζει σαν χιόνι, όπως εμείς. 

 

Συνταγή για 24 κουραμπιέφες

  • 75γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα ή καρύδια
  • 250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 125γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 1 κρόκο από μεγάλο αυγό
  • 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. baking powder
  • 1 ιδέα νερό αρωματισμένο με ανθούς πορτοκαλιού (φαίνεται δεν γνωρίζει το ροδόνερο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθέρμανε το φούρνο στους 160oC και στρώσε με λαδόκολλα δύο ρηχά ταψιά
  2. Βάλε τα αμύγδαλα σε ένα από αυτά και καβούρδισε στο φούρνο για 10 λεπτά ή όσο χρειαστεί ώστε να πάρουν χρώμα.
  3. Κόψε το βούτυρο σε κύβους και χτύπησε στο μίξερ να ασπρίσει και να γίνει κρεμώδες. Πρόσθεσε τη ζάχαρη και στη συνέχεια το κονιάκ και τον κρόκο και συνέχισε το χτύπημα για μερικά λεπτά.
  4. Ψιλόκοψε τα αμύγδαλα ή τρίψε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και πρόσθεσε στο βούτυρο μαζί με το αλεύρι, το baking powder και μια ιδέα αλάτι. Ανακάτεψε τα υλικά με ένα κουτάλι να ενωθούν.
  5. Πλάσε τους κουραμπιέδες όπως επιθυμείς εσύ, είτε μισοφέγγαρα, είτε στρογγυλούς.
  6. Βάλε τους στο δεύτερο ταψί και ψήσε στο φούρνο για 15′ με 20′ λεπτά ώσπου να πάρουν ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα.
  7. Βάλε μια γενναία ποσότητα ζάχαρη άχνη σε ένα ρηχό πιάτο ή ταψάκι. Άλειψε τους ζεστούς κουραμπιέδες με το αρωματισμένο νερό και κύλησέ τους στη ζάχαρη άχνη.
  8. Μετάφερε σε μια σχάρα και άφησε να κρυώσουν καλά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα